Selge Huset

Dette må være i orden når du skal ha visning

Dette mener ekspertene du bør, og ikke bør, bruke tid og penger på før du skal selge boligen din.

FØR VISNING: Et av rommene som bør være ryddig før visning er soverommet. Bruk gjerne et fint sengetøy og mange puter, råder ekspertene.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
FØR VISNING: Et av rommene som bør være ryddig før visning er soverommet. Bruk gjerne et fint sengetøy og mange puter, råder ekspertene. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du selge boligen? Det kan nok by på ekstra stress i en periode. Er boligen bra nok? Hva bør jeg fikse? Hvor mye penger må jeg legge i dette? Spørsmålene kan være mange, og KK.no har pratet med to eksperter om hva du bør, og ikke bør, legge penger i. 

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder for Luksusfellen på TV3, understreker først og fremst at alle har ulik smak. Derfor vil hun fraråde deg å bruke masse penger på å pusse opp

- Det kan lønne seg å gjøre overflatebehandlinger slik at boligen ser finere ut. Som å male og fikse lister. Men å gjøre de store utskiftningene av kjøkken eller bad er ikke noe som nødvendigvis vil lønne seg, forklarer hun til KK.no. 

Å skifte et bad eller kjøkken kan koste flere hundre tusen kroner, men det er ikke dermed sagt at du vil få igjen dette når du selger boligen, forklarer forbrukerøkonomen. 

- Selv om du kommer på visning til et kjøkken som er nyoppusset, har jo alle fremdeles sin egen smak og vil se verdien etter det. Så det vil ikke alltid bety at folk byr mer selv om du har pusset opp. 

IKKE BRUK MASSE PENGER: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder for Luksusfellen på TV3, mener det ikke er nødvendig å bruke masse penger på å pusse opp.
IKKE BRUK MASSE PENGER: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder for Luksusfellen på TV3, mener det ikke er nødvendig å bruke masse penger på å pusse opp. Vis mer

Skal du selge boligen mener Sandmæl du bør fokusere på førsteinntrykket, og heller la oppussing bli opp til den nye eieren. Men hun understreker likevel at interiør kan være en viktig faktor. 

- Legg heller litt mindre penger i å skifte ut interiør, dersom du for eksempel har slitte møbler eller skal selge bolig for besteforeldre og slikt. Dersom du tror interiøret ikke vil gi et godt førsteinntrykk, kan man for eksempel bestille en stylist som kan fikse det. Det er ikke så dyrt og kan lønne seg, forklarer Sandmæl. 

LES OGSÅ: Få luksusbad til ditt budsjett 

Lurt med visningsvideo? 

Du har kanskje sett at flere boliger har visningsvideoer i det siste? Det kan være en annen og mer kreativ måte å gi et godt førsteinntrykk av boligen når du inviterer på visning. Men her bør du se litt an, spesielt hvordan boligen din tar seg ut

- For å få flest mulig på visning handler det om at det må være tiltalende å dra dit. Derfor legger man jo ut bilder av boligen, og kanskje en visningsvideo. Jo flere som kommer, jo høyere sjanse er det for budkrig og for å få mer for boligen sin. 

- Det kan absolutt lønne seg hvis leiligheten har det potensialet. Men er det en sliten leilighet er det kanskje ikke så lurt å legge ut en slik video. 

Sandmæl anbefaler altså å fokusere på førsteinntrykk og interiør, men se an hvordan boligen din faktisk vil ta seg ut på en eventuell visningsvideo.

LES OGSÅ: Slik pusset de opp drømmeleiligheten 

Slik kan du gjøre boligen tiltalende 

Når det kommer til innredning og interiør, har interiørdekorator Tone Kroken tips til hvordan det bør være. Hennes fokus er at det skal være ryddig, men du trenger absolutt ikke rydde bort alt av ting og personlige saker. 

- Rydd unna, men ikke for mye. Mange rydder så mye at det ikke ser ut som at noen bor der, men det kan det gjerne gjøre. Gjør det hjemmehyggelig med en god atmosfære, sier hun. 

Mange tror kanskje det er lurt å rydde vekk personlige bilder, men Kroken mener det kan være hyggelig å la noen stå igjen. 

- Det viser jo at noen bor der.

Men tenk at det skal være plass for de som kommer på visning. Har du seks stoler rundt spisebordet kan du gjerne ta vekk to av dem. Og husk at det er vanlig at personer på visning titter i skap! Så her må du sørge for at ting er i orden. 

HÅNDKLÆR: Tenk én stil. Ikke ha mange håndklær i forskjellige farger på badet.  Foto: Monika Wisniewska - Fotolia
HÅNDKLÆR: Tenk én stil. Ikke ha mange håndklær i forskjellige farger på badet. Foto: Monika Wisniewska - Fotolia Vis mer

- Folk ser i skapene. Fordi de vil se hvordan ting funker. Så rydd unna, brett klær og ha orden i skap

Alle rommene må skinne. Det er viktig at det er rent. Og Kroken synes du gjerne kan pynte med blomster, selv om du ikke trenger å bruke masse penger her. Plukk gjerne noen ute som passer til årstiden. 

- Tenk at du skal pynte som at du skal ha gjester. Som om du inviterer noen til middag. Det skal skinne, og småting kan gjerne ryddes bort. 

LES OGSÅ: Aldri mer kaos i klesskapet 

Rom for rom 

På soverommet er det aller viktigste sengetøy, mener Kroken. 

- Det skal se delikat og lekkert ut med helt rent sengetøy. Gjerne lin. Jeg ville brukt fint sengetøy og veldig mange puter. Det ser generøst og litt hotellaktig ut. Dersom du har et fint sengetøy trenger du ikke å bruke sengeteppe, råder Kroken. 

Vi har vel alle et eller annet sted i boligen vår som vi kaller 'roterommet'? Har du for eksempel en bod der du pleier å oppbevare masse saker, må dette så klart ryddes. Men du kan fremdeles presentere det som et oppbevaringssted;

- Men rydd og gjør det veldig systematisk. Her er det en god idé å benytte anledningen til å kaste og rydde vekk ting du ikke trenger. 

LES OGSÅ: Drømmer du om nytt soverom? 

Har du et hjemmekontor, foreslår Kroken at du ikke nødvendigvis trenger å rydde vekk alt av ting og tang. 

- La macen stå igjen, og la gjerne bøker og penner stå på skrivebordet. Det er jo naturlig for et hjemmekontor. Rydd vekk de mest private tingene, men presenter det som et sted man skal kunne jobbe, sier Kroken. 

Noen tror kanskje at badet må se helt plettfritt ut, og det må det, men du kan med fordel sette opp noen duftlys eller duftepinner. Kjøp en ny såpe som ser kul ut. 

- Ha fine rene håndklær i samme farge og ha en stil på det. Her kan du investere i noe nytt, dersom du har masse håndklær i forskjellige farger. Like håndklær gjør at det ser delikat og rolig ut. 

Det samme gjelder på kjøkkenet, der du gjerne kan sette frem olivenolje og lekre salt- og peperbøsser på et fat. Og du kan godt la krydderblomster stå. 

LES OGSÅ: 30 ting du ikke visste om innredning 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer