Rengjøringstips

Dette trikset gir skinnende ren stekeovn

Du trenger kun to ingredienser!

VASKETIPS: Med kun to ingredienser kan du enkelt få en ren ovn. Ikke verst? FOTO: NTB
VASKETIPS: Med kun to ingredienser kan du enkelt få en ren ovn. Ikke verst? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å rengjøre stekeovnen er en prosess mange ofte utsetter til det virkelig gjøres. Til tross for at mange nyere ovner kommer med en selvrensende funksjon, er det mange som ikke kan nyte av en slik. Da må det gjøres manuelt.

Det florerer utallige kjerringråd og vasketips der ute når det kommer til å rengjøre ovnen. På TikTok har en video med råd til hvordan rengjøre stekeovnen enklest mulig fått over 800 000 likerklikk og flere tusen kommentarer.

Det er tydelig at rengjøringstips engasjerer. Men fungerer de?

Billig og enkelt

Britisk-slovakiske Dominika står bak kontoen @washy_wash som deler alt om rengjøring innenfor husets fire vegger for nærmere 1 million følgere.

Vaskeentusiasten anbefaler å rengjøre ovnen månedlig, men mener at den enkle rengjøringsprosessen fungerer uansett.

Du trenger kun to ingredienser og en klut. Kjøp en sitron, kutt den i skiver og legg den i en bolle som tåler høy temperatur. Hell i litt vann og sett bollen i ovnen på 200 grader i 20–30 minutter. Du kan også bruke ildfast form.

KAFFETABBE: Visste du at du mest sannsynlig oppbevarer kaffen din helt feil? Selv heller jeg kaffen ut i en tett beholder. Men dette er tydeligvis ikke optimalt! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Deretter skal du dyppe en ren klut i sitronblandingen. Et lett drag med kluten viser at fastbrente rester og andre flekker fjernes uten skrubbing eller andre midler.

For enkelt til å være sant?

Sitron er både billig og effektivt, og det lukter friskt. Kan det være effektivt? Vi tok kontakt med Malin Skaar, seniorsjef for forbrukerservice i Orkla.

Skaar forklarer til KK at det er viktig at før man setter i gang med rengjøring av stekeovn, må man undersøke om ovnen er delvis eller helt selvrensende. Er den det, må man følge instruksjonene fra produsenten.

Hun synes dette trikset virker godt, men har ikke testet det selv. Sitron er et noe som brukes i mange rengjøringsmidler. Det skal være sitronsyren som løser opp alt fra kalk til fett, og dermed kan rengjøre både serviset, og selve oppvaskmaskinen.

– Det finnes mange kjerringråd der ute og mange av disse er gode, sier Skaar.

Ingun Grimstad Klepp er underviser i klær og bærekraft ved Oslo Met og har skrevet mye om vaskevaner. Det finnes ikke forskning på alt, så i slike tilfeller må man basere uttalelsen på erfaringer.

Hun sier at sitron er en syre og fungerer også på for eksempel ved vasking av aske med en våt klut, ofte brukt på peis og ovnsglass.

Fordelen her vil være at du ikke trenger å kjøpe ekstra vaskemiddel. Hun påpeker at du vil se om du klarer å fjerne fettet og annet som har brent seg fast, og da vil det være rent nok.

Alternativ til sitronvann

At du raskt vil se selv om det fungerer mens du holder på er rengjøringsekspert og forfatter Else Liv Hagesæther enig i.

– Dette med sitronvann er en metode jeg ikke har prøvd og vet derfor ikke hvordan det virker, sier Hagesæther på spørsmål fra KK om det har noe for seg.

Hun har skrevet bok om hvordan du kan rengjøre uten kompliserte produkter og prosesser. Dersom du ønsker å gjøre det mer «etter boka», kan du følge hennes beste råd her, som hun garanterer at vil fungere:

  • Varm opp ovnen til 150 grader.
  • Sett en skål med salmiakkvann i på rist på øverste rille.
  • Sett en kjele med kokende (varmt) vann i bunnen av ovnen.
  • Slå av varmen etter ca. 20 minutter.
  • La skål og kjele stå til neste dag.
  • Tørk av oppløst fett og smuss med mykt tørkepapir.
  • Rengjør glass med fuktig mikrofiberklut og gni tørt med mykt tørkepapir.

Hun har likevel troen på at sitronvannet kan fungere, og fraråder ikke å prøve.

Det er en enighet blant rengjøringsekspertene om at det i alle fall ikke kan skade å prøve oppskriften TikTok-videoen viser for å rengjøre stekeovnen.

– Ser det rent ut, er det rent nok!, avslutter Hagesæther.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet