Tulipaner

Dette virale trikset skal redde slappe tulipaner

Dette sier den norske ekspertene.

TULIPANER: Tulipaner er en av favorittblomstene våre til påske, og kan holde i flere uker dersom vi steller dem riktig. FOTO: NTB
TULIPANER: Tulipaner er en av favorittblomstene våre til påske, og kan holde i flere uker dersom vi steller dem riktig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Her om dagen da jeg lette etter inspirasjon, kom jeg over et spennende tips på det britiske nettstedet Good Housekeeping som jeg tror er relevant for mange i disse dager: nemlig hvordan man kan unngå slappe tulipaner.

Ifølge en blomsterselger på Columbia Road Market i London, skal det å legge en mynt i vasen gjøre underverker for tulipanene. Det sies nemlig at kobberet i mynten skal kunne hemme bakterieveksten i vannet og dermed forlenge tulipanenes levetid betraktelig.

Men stemmer dette? Vi har hørt med ekspertene.

- Vi gjorde dette i «gamle dager»

Karl-Rune Nilsen, som er gartner og blomsterdekoratør hos Vestby Hage og Design, forteller at det var mange som sverget til dette trikset før i tiden.

- Ja, det stemmer at vi gjorde dette i «gamle dager», da det fortsatt fantes store 5-øringer i kobber. Det hadde nok en viss effekt på holdbarheten til tulipanene, sier han til KK.

Men dagens mynter inneholder jo også kobber, faktisk over 70 prosent, så de burde vel ha samme effekt på tulipanene som de gamle 5-øringene?

- Kan drepe bakterier

For å komme til bunns i dette tok vi kontakt med Alexander H. Sandtorv som er kjemiker ved Universitetet i Oslo.

- Det stemmer at dagens mynter inneholder en del kobber. Men 5-øre-mynten fra gamledager inneholdt mye mer, cirka 97 prosent, sier han til KK.

Sandtorv forklarer at det er flere faktorer som spiller inn på hvor mye kobber som slippes i vannet.

- Kobber danner ofte et lag med kobberoksid, så myntene vi har i dag er dekket med dette stoffet. Det er veldig lite løselig i vann, men en ørliten mengde kobber vil trolig lekke ut i vannet. Det er nemlig vist at kobber-legeringer kan drepe bakterier! Det skyldes blant annet denne lille mengden kobber.

- Når det er sagt, måtte vi nesten ha målt mengden kobber i vann med en mynt i for å si noe sikkert. Men jeg tenker at mengden kobber fra en moderne mynt er veldig liten, og at holdbarheten til tulipanene ikke bør påvirkes i særlig stor grad, sier han.

POTETMEL: Et godt tips er å ha potetmel i vannet sammen med tulipanene. Stivelsen gjør nemlig at de holder seg stramme og oppreiste. FOTO: NTB
POTETMEL: Et godt tips er å ha potetmel i vannet sammen med tulipanene. Stivelsen gjør nemlig at de holder seg stramme og oppreiste. FOTO: NTB Vis mer

Slik får du tulipanene til å vare

Jeg tror vi kan være enige om at en mynt ikke er den beste løsningen når det kommer til slappe tulipaner som henger med hodet. Derfor spurte vi gartner Nilsen om ikke han hadde noen andre gode tips på lur.

- Et godt tips er å bruke potetmel som inneholder stivelse. Stivelsen fra potetmelet påvirker ikke holdbarheten, men holder tulipanene strammer og mer oppreiste i blomstringstiden, sier han.

Videre forteller Nilsen at du kan fordoble levetiden til tulipanene hvis du gjør følgende:

- Sett tulipanene kjølig over natten (helt ned mot 0 grader er perfekt), og mørkt, da lys er nok til å stimulere vekst. Dette fordobler levetiden deres.

- Ellers er det lurt å ha lite vann i vasen, skift det hver dag og ikke bruk holdbarhetsmidler. Tulipanene kan godt klippes/skjæres daglig for å holde dem i ønsket lengde, sier han.

...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer