Klesvask:

Disse klærne bør ikke vaskes med flytende vaskemiddel

- Vaskepulver har flere fordeler, sier professor.

KLESVASK: Det er ikke så lurt å bruke flytende vaskemiddel hvis du vil spare penger og bevare hvitfargen i tøyet så lenge som mulig. FOTO: NTB
KLESVASK: Det er ikke så lurt å bruke flytende vaskemiddel hvis du vil spare penger og bevare hvitfargen i tøyet så lenge som mulig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Pene klær koster som regel mye penger, og de fleste ønsker å ta vare på tøyet sitt så godt de kan, både for å spare penger og for å ta vare på miljøet.

At det finnes ett vaskemiddel for hvitt tøy og et annet for farget tøy er vel noe de fleste har fått med seg. Du vet gjerne også at du bør bruke et spesielt vaskemiddel for ulltøy, og at det er lurt å separere tøyet etter hvor mange grader det skal vaskes på.

Alt dette er som regel avgjørende for å få et rent tøy som holder seg pent over tid.

Men visste du at hvitt tøy ikke bør vaskes med flytende vaskemiddel?

I verste fall kan det gjøre at fargen i tøyet bevares dårligere, og at klærne ikke holder seg pene over tid.

- Vaskepulver har flere fordeler

- Jeg er enig i prinsippet om at hvitt tøy ikke bør vaskes med flytende vaskemiddel. Flytende vaskemiddel passer også best til ull og når du vasker med lavere temperatur eller kortere programmer.

Det sier Ingun Grimstad Klepp, som er professor i klær og bærekraft ved Oslomet, til KK.

Undersøkelser viser at flytende vaskemiddel normalt ikke inneholder blekemidler, og at vaskepulver derfor bevarer hvitfargen lenger. Å velge vaskepulver vil derfor være det beste valget for alle som er opptatt av at hvit vask skal forbli hvit.

- Vaskepulver har fordeler som kommer til sin rett i varmere og kraftigere vaskeprogrammer, forklarer Klepp.

BEVARER IKKE HVITFARGEN: Undersøkelser viser at flytende vaskemiddel ikke inneholder bleking, og at pulver derfor bevarer hvitfargen lenger. FOTO: NTB
BEVARER IKKE HVITFARGEN: Undersøkelser viser at flytende vaskemiddel ikke inneholder bleking, og at pulver derfor bevarer hvitfargen lenger. FOTO: NTB Vis mer

Inneholder ikke blekemiddel

- Generelt kan jeg si at vår anbefaling er å benytte vaskemiddel med blekemiddel, optisk hvitt eller smussbærer til hvitvasken. Det vil si vaskemiddel spesielt utviklet for hvitt tøy, sier leder for Orklas forbrukerservice, Malin Skaar, til KK.

Hun forklarer at flytende vaskemiddel for hvitt tøy ikke inneholder blekemiddel, da blekemiddelet ikke er stabilt i flytende tøyvaskformuleringer, og dermed finner man bare blekemiddel i pulver.

- Hvitt tøy er satt inn med optisk hvitt fra produsentens side og dette vaskes ut i vask. Ved å bruke vaskemiddel som inneholder optisk hvitt så vil man tilbakeføre dette i plagget. En smussbærer vil forhindre at hvitt tøy blir gråere over tid ved at det hjelper til å holde skitt og smuss i vaskevannet, forklarer hun.

Generelt er det slik at dersom man over tid vasker hvitt tøy med vaskemiddel for farget tøy, så vil det etter hvert kunne miste hvitheten og bli litt mer grålig.

- Det er derfor en fordel å bruke vaskemiddel for hvitt tøy. Er plaggene ekstra skitne og med vanskelige flekker, så vil et vaskemiddel med blekemiddel kunne fjerne flekkene bedre enn et flytende vaskemiddel, forklarer Skaar.

BEDRE MOT FLEKKER: - Vaskemiddel med blekemiddel vil kunne fjerne flekkene bedre enn et flytende vaskemiddel, forklarer Skaar.
BEDRE MOT FLEKKER: - Vaskemiddel med blekemiddel vil kunne fjerne flekkene bedre enn et flytende vaskemiddel, forklarer Skaar. Vis mer

Pulver er billigere

En annen fordel ved å bruke vaskepulver er at det ofte er billigere enn flytende vaskemiddel.

En stikkprøve på Meny viser at flyende Omo Color koster 3,17 kroner per vask, mens Omo Color pulver koster 2,63 kroner per vask. Flytende Omo til hvitt tøy koster 3,52 kroner per vask mens pulver Omo til hvitt tøy koster 2,74 kroner per vask.

- Det viktigste for pris er jo dosering, og unngår du overdosering får du både ren vask og lavere pris. Det er også viktig for renhet at du velger et godt middel, sier Klepp.

For miljøet er det viktig at du velger bort unødvendige kjemikalier slik som parfyme.

- Jeg vil anbefale å sjekke en sammenlignende test eller gå for svanemerkede produkter for å finne de med redusert bruk av uheldige kjemikalier, råder Klepp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer