Økonomi:

Ekspertene advarer: Ikke gjør dette for å spare strøm

- Hver vinter har vi kunder som har fått store vannskader hjemme.

KALDT HUS: Selv om det føles som et lurt valg som definitivt kan spare deg for en del strømutgifter, kan det å senke temperaturen få store konsekvenser for huset ditt. FOTO: NTB
KALDT HUS: Selv om det føles som et lurt valg som definitivt kan spare deg for en del strømutgifter, kan det å senke temperaturen få store konsekvenser for huset ditt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det mange av oss som prøver å spare strøm for å unngå skyhøye regninger.

Selv om det føles som et lurt valg som definitivt kan spare deg for mye penger, er det noen sparetips du bør unngå. I verste fall kan det få store konsekvenser for både huset ditt og helsen din.

KK har tidligere advart mot et kreativt sparetips som i verste fall kan gjøre deg alvorlig syk.

Nå advarer eksperter mot tiltak som kan få store konsekvenser for huset eller hytta - nemlig å dempe temperaturen i alle rom.

- Vannrør kan fryse og sprekke

- Å dempe temperaturen hjemme er lurt for å spare på strømmen, men pass på at det ikke blir så kaldt i rom med vannrør at de kan fryse og sprekke opp. Hver vinter har vi kunder som har fått store vannskader fordi kuldegrader har ødelagt rørene. Da er det nødvendig å gjøre store utbedringer i for eksempel kjelleren.

Det sier Sigmund Clementz, som er kommunikasjonssjef If, til KK.

Vær også oppmerksom på at det kan gå rør i yttervegg, og at denne er ekstra utsatt for kulde.

- Derfor er det viktig å ha tilstrekkelig varme i rom hvor det er rør i yttervegg, råder Clementz.

KALD VINTER: Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det mange av oss som prøver å spare strøm for å unngå skyhøye regninger.
KALD VINTER: Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det mange av oss som prøver å spare strøm for å unngå skyhøye regninger. Vis mer

Tips for å unngå vannskade

Clementz i If kommer med følgende oppfordringer før vinteren:

1. Husk å stenge vanntilgangen til utekranen. Selv om mange har frostsikre kraner, bør du tømme kranen og skru igjen stoppekranen inne for å være på den sikre siden.

2. Husk å koble fra hageslangen og tømme denne for vann. Utekranen skal ha en egen stoppekran inne i boligen. Som regel er den bak veggen der utekranen er. Dette er en annen stoppekran enn den som stopper vanntilførselen til boligen. Når du har skrudd igjen stoppekranen, bør du gå ut igjen og la vannrestene i røret sildre ut.

Hvis det blir en stor vannskade i en kjeller du bruker til daglig, vil det ta uker før du kan bruke den igjen.

- Først vil store industrivifter surre og gå døgnet rundt i fem-seks uker for å tørke skikkelig opp. Deretter rykker håndverkerne inn for å fikse og ordne. Da kan du ha folk inn og ut av boligen i enda flere uker. Jeg har til gode å høre om noen som synes det har vært OK med vannskade, selv om det dekkes på forsikringen, sier Clementz.

PASS PÅ: - Å dempe temperaturen hjemme er lurt for å spare på strømmen, men pass på at det ikke blir så kaldt i rom med vannrør at de kan fryse og sprekke opp, sier eksperten. FOTO: NTB
PASS PÅ: - Å dempe temperaturen hjemme er lurt for å spare på strømmen, men pass på at det ikke blir så kaldt i rom med vannrør at de kan fryse og sprekke opp, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Unngå disse strøm-sparetipsene

I tillegg til å unngå å senke temperaturene for mye, noe som kan skade huset eller hytta, er det flere andre sparetips det kan være lurt å unngå. I verste fall kan det føre til brann og skader.

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 2 av 10 at de lader mer om natta nå enn før på grunn av de høye strømprisene, og størst er økningen blant de yngste voksne.

- Det gjelder lading av elbil, elsykkel eller elsparkesykkel, og det er en uheldig trend, De høye strømprisene gir atferd som øker risiko for skader, og det bekymrer oss, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til KK.

Han advarer mot lading av elsykkel og elsparkesykkel om natten, siden det kan føre til brann.

I undersøkelsen svarer også 47 prosent at de i vinter vil fyre mer med ved enn før på grunn av de høye strømprisene.

– Vi frykter rekordmange pipebranner i vinter. Nå har folk hamstret ved for å spare penger, det er utsolgt flere steder og strømprisene er langt høyere. Men det er ikke all ved som er like bra å fyre med. Er den ikke tørr nok, og du fyrer med for fuktig ved og lite trekk, danner det seg beksot i pipa som lett tar fyr og starter en pipebrann, advarer Irgens

I fjor økte antall pipebranner med 38 prosent sammenlignet med de siste fem årene, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap, DSB.

FRARÅDES: . Så lenge det er billigere å lade om natten, vil folk fortsette å lade om natten, noe vi selvsagt fraråder, sier eksperten. FOTO: NTB
FRARÅDES: . Så lenge det er billigere å lade om natten, vil folk fortsette å lade om natten, noe vi selvsagt fraråder, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Uheldig at strømmen er billigere om natten

Strømprisene er ofte lavere om natten, i tillegg har vi en nettleie hvor prisen beregnes ut fra den timen du har høyest samlet forbruk hver måned. Dermed motiveres folk til å spre forbruket over døgnet.

- Dette er uheldig. Så lenge det er billigere å lade om natten, vil folk fortsette å lade om natten, noe vi selvsagt fraråder, sier Ole Johan Ingebrigtsen ved Nordhordland og Gulen interkommunale brannforebyggende avdeling, i en pressemelding fra Tryg Forsikring.

Han oppfordrer alle som lader om natten til å innføre noen grunnleggende tiltak.

- Alle rom hvor du lader bør være utstyrt med seriekoblede røykvarslere. Dette gjelder naturligvis også vaskerom og garasje. Alle soverom bør også ha egen røykvarsler slik at man våkne dersom noe skulle skje. I tillegg bør du være påpasselig med at utstyret du lader ikke er i kontakt med brennbart materiale, sier Ingebrigtsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer