Living

Ekte hyttestemning får du med naturstein, torv og skinnfeller ispedd litt luksus

Siv og Gunnar fikk drømmen oppfylt.

NOE Å SE PÅ: Gunnar og Siv har bygd hus og hytter flere ganger, og visste veldig godt hva de ville ha da de kjøpte tomt på Haukeli. Lys og utsikt var to viktige punkt på lista. Fra kjøkkenbordet har de full utsikt over trafikken i lysløypa. Lampene over bordet er fra HK Living. Foto: Irene Jacobsen
NOE Å SE PÅ: Gunnar og Siv har bygd hus og hytter flere ganger, og visste veldig godt hva de ville ha da de kjøpte tomt på Haukeli. Lys og utsikt var to viktige punkt på lista. Fra kjøkkenbordet har de full utsikt over trafikken i lysløypa. Lampene over bordet er fra HK Living. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To dager etter at den gamle hytta var solgt, gikk Siv på hjortejakt på nettet. Hun hadde alltid drømt om å ha en hjort på veggen. Denne gangen skulle stua ha takhøyde nok til å tåle en skikkelig kronhjort. 

– Og sånn det helst går når vi bestemmer oss for noe, enten det er hus eller hyttebygging, så skjer ting fort, forteller Siv og ler. 

Det er blitt en fin historie, for hjorten som nå henger på den store natursteinveggen i stua fant hun på Finn. Ett døgn og 550 kilometer senere lå hjortehodet baki bilen og hadde fått nye eiere. Navnet hans? Fort Hjort, selvfølgelig.

LES OGSÅ: Dette var en mørk furuhytte

Sosialt nabolag

Siv og Gunnar Jacobsen bygde hytte rett ved skitrekket på Haukeli i 1998. Det gikk i rødt og blått og rosemaling. Etter hvert ble plassen i minste laget, familien vokste med både svigersønner og barnebarn. For tre år siden var det datteren og svigersønnen som egentlig var på jakt etter hyttetomt på Haukeli, men de som endte med å kjøpe, var Gunnar og Siv.

– Fort gjort, som alltid, ler Gunnar.

Nybygget ligger på et stort, nytt hyttefelt på nedsiden av hovedveien. Lysløypa går 30 meter fra hytteveggen. Her er det fredelig, åpent og lyst. De byttet med glede ut veiene med en del trafikk tett ved skitrekket, med langrennsski som kan spennes på rett utenfor døra. Plutselig er det lett som bare det å få til en langrennstur før middagen fredag kveld. 

Allers 40-2015

Lun hyttekos

Siv og Gunnar jacobsen
 *** Local Caption *** MÅ FORESPØRRES FØR BRUK Foto: All Over Press
Allers 40-2015 Lun hyttekos Siv og Gunnar jacobsen *** Local Caption *** MÅ FORESPØRRES FØR BRUK Foto: All Over Press Vis mer

I hyttenabolaget er det etter hvert blitt mange kjente, og det er alltid noen som har en kaffetermos klar på terrassen, eller inviterer til afterski på kvelden. Livet til fjells er sosialt. Store vinduer mot vest slipper naturen og lyset inn i hytta til Siv og Gunnar. Natursteinmur og skifer på gulvet var bevisste valg for å få følelsen av fjell og vidde. 

– Vi har bygd fem ganger, tre hus og to hytter, så nå vet vi ganske så godt hva vi vil ha og hvilke løsninger som fungerer. Hytta er hjemmet vårt på Haukeli, vi er her nesten hver eneste helg – året rundt, forteller Siv. 

LES OGSÅ: Se hjemmet til Christina Lundsteen

Åklær og treski

Den andre hytta solgte de med møbler og inventar på kjøpet. Til og med sengeklær og håndklær ville de nye eierne overta.

– En veldig grei måte å gjøre det på. Vi slapp unna flyttebil og lagring av møbler mens vi bygde nytt. 

De tok bare med de helt spesielle tingene, de som betyr noe og har en historie. Som hjortegevirene på veggen, klokkestrengene, gamle åklær og treski.

– Treskiene var innflyttingsgaven fra datteren vår da den første hytta var ferdig i 1998. Det er et par svenske ski som visstnok er blitt gått på i Danmark, men er kjøpt hos en bruktforhandler i Hauge sund. Her hos oss henger de både høyt og trygt, og sjansen for at noen skal gå på dem igjen er minimal. 

Siv ønsket seg et moderne interiør, nordisk og lyst, men med tyngde, stein og kraftig treverk. 

– Hytter ved sjøen kan gjerne være lyse og lette, men her til fjells vil vi ha det lunt, robust og koselig. Jeg er svak for naturstein og tremøbler med maljer og rustne beslag. Det kan godt minne litt om gamle tømmerkoier og hestekjerrer. Spedd på med åklær og rosemaling, blir det akkurat passe typisk norsk.

Det er utsikten som spiller hovedrollen i hytta til Gunnar og Siv. Tv-en er gjemt vekk i en loftstue, nede i storstua er det utsikten og peisen de samler seg om. 

– Vi vil mye heller se ut – eller inn i peisen. Store vinduer på fjellhytter er ingen dum idé. Selv om du går for en tradisjonell hyttestil, er det ingen ting som slår det å få naturen og utsikten inn i hytta.

LES OGSÅ: Ser du hva som er billig og hva som er dyrt? 

Her bor: 
Navn: Siv og Gunnar Jacobsen 
Bolig: Hytte med 144 kvadratmeter boareal gir fem soverom, to bad og en loftstue. I andre etasje ble det lagt inn ekstra takhøyde, og med det slipper de høyeste å bøye nakken. 
Sted: Haukeli, Telemark
Stil: Robust naturstil med stein og tre, og tradisjonelle detaljer

LES OGSÅ: Bygget låve inn i huset

Denne saken har tidligere vært publisert i Allers.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer