Bolig & Interiør

En annen glans?

Silkematt, fløyelsmatt, nøytral, høyglanset, høyblank, blank - en kan bli matt av mindre. Her er vår mini-guide til hvordan du best velger glansgrad på interiørmaling.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er i hovedsak to hensyn en må ta med i betraktningen når en skal velge glansgrad: Praktiske og estetiske.

Praktiske hensyn

Vi legger estetikk til side for et lite øyeblikk, og begynner med det praktiske. Som hovedregel når du skal velge glansgrad, i forhold til praktiske hensyn: Blank maling er lettere å rengjøre enn matt. Det er ofte vanlig at lister og dører males i en høyere

Vær med og stem!

Hvor ofte pusser du opp?



glansgrad enn på veggen - og at en velger høy glansgrad i rom der det lages mat, etc. Det kan også være praktisk å ikke gå for den aller matteste hvitmalingen, i hjem med barn.

Selv om blank maling er lettest å rengjøre, er den ikke mer robust. Jo blankere maling, jo sprøere blir overflaten - og sannsynlighet for sprekkdannelser øker. Det er også lettere å slå av små skall av malingen om en velger høyglans - særlig på kanter eller hjørner som stikker ut.

Matt maling egner seg best på steder med lite berøring, og brukes ofte i taket. Samme glansgrad kan variere mellom oljebasert og vannbasert maling. Som hovedregel gir oljebasert maling et blankere uttrykk.

Velger du å bruke lakk over maling for å få ekstra blanke flater lønner det seg å bruke vannbasert lakk. Denne gulner ikke like mye som den løsemiddelbaserte.

Les mer på DinSide.no


Sjelden, maler kanskje en list i ny og ne.
 
9 (69%)
To-tre ganger i året - minst!
 
4 (31%)
Aldri, jeg leier inn folk til den slags arbeid.
 
0 (0%)

Estetiske hensyn


Når det gjelder det estetiske uttrykket er hovedregelen: Blank maling fremhever, matt demper. Dette kan lett komme i konflikt med praktiske hensyn - her må du rett og slett gjøre en avveiing av hva som er viktigst for deg.

Du kan lett endre romfølelsen ved å variere på glansgraden. For eksempel vil en matt vegg fremstå som litt lenger unna deg - mens en blank vegg gir inntrykk av å komme mot deg. Har du en lang og smal gang, kan du gjøre den litt kortere ved å velge en blank maling på kortenden og matt maling på langveggene - eller du kan forsterket rommets form ved å la endeveggen være matt og fjern, mens matte sidevegger gjør at rommet virker ennå smalere.



Ved å variere matt og blank maling kan du også markere og fremheve enkelte elementer - og gjøre rommet mer dynamisk. I stedet for å velge en vegg i kontrastfarge, kan du male en vegg i en annen glansgrad, for en diskret, men allikevel visuell kontrast.

Blank maling fremhever ikke bare en flate i forhold til resten av rommet, den avslører også ujevnheter i selve flaten. Jo bedre lysforhold, jo mer tydelig blir ujevnhetene. Du kan altså skjule ujevnheter ved å bruke matt maling - eller framheve struktur ved å velge blank maling.

Glansgraden påvirker farger slik at de kan fremstå som både dypere og mørkere enn om malingen er matt. Er en høyblank flate i direkte lys, vil den imidlertid reflektere dette - og virke lysere. I tillegg til å endre romfølelsen ved hjelp av ulik glansgrad, kan du altså også gjøre endringer ved hjelp av lyssetting - for å fremheve blanke flater. Har du en liten og mørk leilighet, kan du dessuten velge lys og blank maling for å lure deg til noen ekstra kvadratmeter, av den illusoriske sorten.

Glans: Fra 0 til 100

Glansgraden indikerer hvordan malingen er sammensatt, hvor stor andel bindemiddel som er brukt i forhold til pigmenter og fyllstoffer. Malingsbransjen deler glansgraden inn i fire hovedgrupper: Matt, silkematt, halvblank og helblank. Du kan nok støte på andre benevninger i butikken også - og da er det greit å forholde seg til glans-skalaen. For det finnes selvfølgelig en skala for glansgrad i maling.

Glansgradens plass på skalaen indikeres med følgende nummer:
Matt: 02, 03, 05
Silkematt: 07, 10, 15, 20
Halvblank: 25, 30, 35, 40
Helblank: 70, 80, 90

Glansgraden kan variere noe fra vannbasert til oljebasert maling - og mellom produsentene.



(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Image Source/AOP

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer