Bolig & Interiør

En ektemann, anyone?

Gift deg og få skattefordeler og boliglån.

Dette nygifte paret har mye bedre økonomiske utsikter enn landets single. Foto: Creative Images/Getty
Dette nygifte paret har mye bedre økonomiske utsikter enn landets single. Foto: Creative Images/Getty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Single Susanne sukker: - Jeg får ikke lån til å kjøpe leilighet, enda jeg tjener 400 000 kroner i året.

Single Susanne, er som 750 000 andre aleneboende nordmenn ute på et boligmarked der en bør ha noen hundre tusener på bok og en storfet lønn for å komme inn. I Oslo snakker vi en million for en ettroms utenfor sentrum og to millioner for to rom. Og med bankgrunnlovens paragraf 1 som forfekter at det ikke lånes ut mer enn inntekten i tregangeren, så står man utenfor, i kulden, og man må ut på leiemarkedet hvor en i stedet for å betale inn til seg selv med lave renter, gir pengene til utleierne.

Å leie bolig i dag, slik mange enslige gjør, koster mer enn å betale fellesutgift og avdrag og renter på lån, viser en prisundersøkelse på DinSide.no.

Utsikter til ekteskap, utsikter til lån

Lykkeligvis er Single Susanne god på å danne allianser, og en av bankens ansatte mener at det likevel er håp. Det er bare å ta en kikk, mener han, så ser man jo at dama ikke vil være singel veldig lenge, snart vil her være en solvent mann. Så bankmannen lover å kjempe for hennes lånesøknad i bankens kredittkomite.

En ulykke kommer sjelden alene, men ulykka ser ikke ut til å ta slutt for de som ennå ikke har fått ektemann og glass med pasta i trikolor, slik Bridget fremstilte det før hun traff Mark Darcy. Straffen for ikke ha familie er ikke bare å måtte være så presentabel at banken tror at du kommer til å gifte deg i løpet av innværende kvartal, men også myndighetene straffer deg. Som enslig uten annen forsørgelsesbyrde enn deg selv (og millionleilighet, dersom du har fått lån), lignes du i skatteklasse en som ikke betyr annet enn at du må betale mer skatt enn dem som er i klasse to.

Ensliges landsforbund har lenge bedt om at skattepolitikken endres slik at de Bridgeter og Single Susanner får kompensert de utgiftene det fører med seg å ikke ha noen å dele regninger med. Til og med SV noterte seg dette den gangen de ikke satt i regjering:

Statens institutt for forbruksforsknings (SIFO) forskning på området konkluderer med at aleneboende har en merkostnad på over 4000 kroner i måneden i gjennomsnittlige utgifter i forhold til topersonhusholdninger, skrev SV den gang. En del typer avgifter som ikke betales etter faktisk forbruk, gir også aleneboende større utgifter enn personer i topersonhusholdninger. I 2004 krevde de at sentrumsregjeringen la frem en melding om de ensliges kår. Men det er det ingen som har gjort, selv ikke med partiet i regjeringen.

Gift deg eller bli pen

Da Miranda fra singelkvinnenes TV-bibel, Sex & the City kjøper leilighet på Manhattan blir hun bedt om sin manns eller sin fars underskrift. Miranda har ingen av delene. Det har ikke Single Susanne heller: - Jeg ønsker å stå på egne ben, men de er veldig korte.

Men Single Susanne har foreløpig potensial til å bli smug married. Og der hvor myndighetene fortsatt avkrever mer skatt og like kommunale avgifter for både enslige og familier, så kan alle uten Susannes ekteskapspotensiale være glad for at GE Money Bank og Skandiabanken har gitt sitt bidrag til å bedre singeløkonomien: de bevilger nå lån med 40 års nedbetalingstid. At prinsen på den hvite hesten var en bank, var det ingen som visste.

Kilder: SV, Ensliges landsforbund og artikler fra DinSide.no

Foto: Creative Images/Getty

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer