FANT DRØMMEHUSET: – Vi så mange fine steder og bød på flere av dem, men det skjedde alltid et eller annet i siste liten, sier Jennifer. Heldigvis fant de drømmehuset til slutt.  Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
FANT DRØMMEHUSET: – Vi så mange fine steder og bød på flere av dem, men det skjedde alltid et eller annet i siste liten, sier Jennifer. Heldigvis fant de drømmehuset til slutt. Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

Kk Living

Er dette tidenes fineste sommerhus?

Etter åtte år fant til slutt Jennifer og Mikael sommerhuset de drømte om.

Publisert

Her bor:

​I åtte lange år lette Jennifer og Mikael Jansch etter et sommerhus til familien.

– Vi så mange fine steder og bød på flere av dem, men det skjedde alltid et eller annet i siste liten, sier Jennifer.

FANT DET PERFEKTE: Denne familien har virkelig truffet jackpot med sommerhuset sitt! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
FANT DET PERFEKTE: Denne familien har virkelig truffet jackpot med sommerhuset sitt! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

Hun romsterer litt på det nyoppussete kjøkkenet på «Ekbacken» - det røde og akkurat passe skrøpelige huset fra 1835, som ligger på en godseiendom utenfor Björnlunda i Sörmland i Sverige.

– Vi tenkte ikke engang tanken på å kjøpe noe i Sörmland, men så skulle søsteren min kikke på hus der. På nettet så vi at dette huset var til salgs. Beliggenheten var fin, men det så merkelig ut på bildene. Megleren hadde tatt bilder av baksiden av huset, der det ikke var vinduer, og det så ut som om det bodde en mystisk øksemorder der. Og da jeg skulle skrive ut annonsen, ville utskriftene ingen ende ta – de bare fortsatte å strømme ut av skriveren, akkurat som i Harry Potter når han får de brevene fra Galtvort.

Jennifer og Micke tenkte ikke så mye mer over saken, konstaterte at «huset var stygt» og ble med søsteren og svogeren på deres visning. Men plutselig befant de seg underveis til det litt mystiske huset.

– Visningen var akkurat over, men megleren var der fortsatt. Da jeg kom inn på kjøkkenet, mistet jeg pusten. Det kjentes som et knyttneveslag i magen, og jeg visste at «her skal jeg bo». Hvis ikke jeg kjøpte det, ville noen andre bosette seg i mitt hus og bo der til evig tid, husker Jennifer tilbake.

LES OGSÅ: Tips for å friske opp soverommet

IDYLL: Hvem hadde vel takket nei til dette? Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
IDYLL: Hvem hadde vel takket nei til dette? Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

En eksentrisk perle

Sommerstedet er unektelig litt av en perle – en eksentrisk perle. Det ligger i en skråning med en enorm og praktfull eik som barna har døpt Albus. Rundt omkring på alle sider strekker kornåkrene seg i mange kilometer, som et fortryllende og bølgende hav.

De rundt 110 kvadratmeterne innendørs er helt unike.

Jennifer har arvet entusiasmen for interiør fra familien som har eid det lille og enkle huset helt siden 1930-tallet – og hun forvalter arven godt med sin sikre stilsans og smak for det eklektiske. De som bodde her før, hadde ikke så mye penger til oppussing, så de forandret alt de kunne ved hjelp av maling og farger.

– Kjøkkengulvet var sennepsgult, skapene Yves Klein-blå, mens resten var malt i turkis, solgult og alle mulige nyanser av rosa. Ett gulv var grønt, ett var oransje og ett var gult – og de fargene har vi beholdt.

NYTT OG GAMMELT: Legg merke til de nye marmorplatene på de gamle kjøkkenbenkene! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
NYTT OG GAMMELT: Legg merke til de nye marmorplatene på de gamle kjøkkenbenkene! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

Micke og Jennifer har heller ikke trengt å kjøpe noe nytt innbo, bortsett fra ting de har funnet på loppemarkeder og auksjoner, for møblene de allerede hadde, passet perfekt inn.

I fjor solgte de leiligheten sin i sentrum av Stockholm for å bosette seg i New York, og de tok med seg de industrichice trillebordene som hadde stått i stuen ut til Ekbacken, og utstyrte dem med en tykk marmorplate. De var som skreddersydd for kjøkkenet.

Etter hvert fikk paret flere barn, og gjestene ble stadig flere. Dermed ble det gamle kjøkkenet svært upraktisk.

– Oppvaskkummen som sto her, var akkurat passe stor til å vaske en espressokanne, og stekeovnen hadde bare to plater. Det er bare det at vi er fem stykker i familien som spiser mye!

LES OGSÅ: Hjemme hos: Eirin og Andreas

HJEMMESNEKRET: På morfars hjemmesnekrede bokhylle står to solstrålespeil.  Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
HJEMMESNEKRET: På morfars hjemmesnekrede bokhylle står to solstrålespeil. Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

- Slik er det å eie hus

Det måtte en vannlekkasje til for at de skulle ta fatt på oppussingen av kjøkkenet. Først måtte de legge nye rør til avløpet. Kjøkkenet er imidlertid nesten som før, bortsett fra en praktisk komfyr og stekeovn, gammeldags tapet der det ser ut som om det er sprutet maling, og mormors gamle kjøkkensofa.

Verken hun eller Micke klager over den både strabasiøse og kostbare renoveringen.

– Slik er det å eie hus, sier Jennifer.

– Hvert år tar vi fatt på én ny, stor oppgave. Ett år byttet vi alt det elektriske, og så videre. Jeg synes det er en ganske fin regel, for da rekker vi også å bo oss til og finne ut hvordan vi vil ha det. Da forteller huset oss hvordan vi skal løse saker og ting.

Sengene med forheng i barnas rom har Jennifer tegnet selv. En lokal snekker bygde dem, og så malte Jennifer dem med grå linoljemaling.

– Det er fint å trekke for forhenget slik at man kan være i fred. Tapetet bak har et spennende mønster som barna kan kikke på før de sovner. Og i skuffen under kan de ha venner på overnatting.

AVSLAPPENDE: Det fine soverommet er romantisk og eklektisk.  Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
AVSLAPPENDE: Det fine soverommet er romantisk og eklektisk. Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

Familien bor nå størstedelen av året i New York, men somrene på Ekbacken er hellige. De tre døtrene er like glade i sitt helsvenske paradis.

– De simpelthen elsker Ekbacken, alle tre. Det er en lidenskap.

På Ekbacken blir man en «bedre versjon av seg selv», sammenfatter Jennifer. – Jeg blir ekstremt kreativ her. Jeg har begynt å sy en masse, og det var her jeg fikk ideen til hva jeg skulle gjøre når vi kom til New York, nemlig å starte min egen bedrift, Bag-all (bag-all.com), som selger miljøvennlig gaveposer. Men Ekbacken er fremfor alt et sted for sjelebot og total avslapning.

– Vi er ekstremt takknemlige for at vi har funnet dette stedet. Man kan lete i hundre år uten å finne et slikt sted.

LES OGSÅ: Slik fikser du det helt perfekte kjøkkenet

SE, SÅ FINT: Dette badet er jo en drøm! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press
SE, SÅ FINT: Dette badet er jo en drøm! Foto: Jenny Brandt/Linnea Press Vis mer

Forelsket i den eklektiske stilen? Slik gjør du det!

I Jennifer Janschs sommerhus er stilen gjennomført eklektisk, og det vil i dette tilfellet si en blanding av ulike stiler, møbler og saker og ting fra forskjellige epoker, land og smaksretninger. Bondestil med vri, etnisk romantisk og en touch av glamour. Slik innreder du hjemmet ditt i en eklektisk stil:

 

Se resten av de flotte bildene i KK Living 5, som er i salg nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer