Bolig & Interiør

Et hett, hett boligmarked

Det er ikke bare temperaturen på gradestokken som er høy. Denne sommeren er den hittil heteste i boligmarkedet. Bør du kjøpe nå eller vente?

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke vanlig

Om sommeren - og i ferieperioder generelt - pleier boligmarkedet å være ganske labert. Både selgere og potensielle kjøpere er på ferie, og færre boliger blir dermed lagt ut for salg. Denne sommeren er unntaket. «Boble i boligmarkedet». «Boligmarkedet hetere enn noen gang», leser vi i avisene. Les mer på DinSide.no DinSides bolig ABCDa Norges Eiendomsmeglerforbund la ut boligprisstatistikken for juni viste tallene at det er høy temperatur i boligmarkedet. Hittil i år har prisveksten vært 11 prosent i gjennomsnitt, og det er solgt 31 prosent flere boliger hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. - Dette er et atypisk år, hvor prisene har økt hver måned, også i juni, sier Per Hultgren, formann i Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening, og markedssjef i Garanti Eiendomsmegling. Den gjennomsnittlige omsetningshastigheten har dessuten aldri vært lavere: I juni tok det i gjennomsnitt 19 dager å selge en bolig, fra den ble lagt ut til salg. Det er 6 dager mindre enn i juni i fjor. I Oslo tok det bare 14 dager å selge en bolig. Stakkars, stakkars de som skal inn i markedet nå, tenker vi. Med skyhøye priser, og alt dette snakket om boble og en korreksjon som bare komme, kan det kanskje lønne seg å vente med å kjøpe? Skal du kjøpe bolig? Her er alt du trenger: DinSides Bolig ABC.

Ingen boble?

- Ordet «boble» blir brukt mye i media, men uten at det defineres, sier Hultgren. - En boble kan jo defineres som at man betaler mye mer for et aktivum enn det kan gi avkastning, sier han, og legger til: - De aller, aller fleste kjøper bolig for å bo, ikke for å gjøre en investering. De færreste gjør en lønnsomhetsanalyse på boligkjøpet. Det er mye følelser involvert, og man kjøper bolig for å bo godt og trygt. Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret, mener at det vi opplever nå er en konjunkturdrevet etterspørsel, men hvis prisene fortsetter å stige med 14 prosent ligner det på en boble. - Samtidig som prisene øker omtrent to en halv ganger mer enn de burde, er det manko på boliger i Norge, sier han. - Det bygges 32 000-35 000 boliger i året mens det burde bli bygget 45 000. Dermed blir det en sterk etterspørsel. Han tror allikevel det vil komme en korreksjon i markedet, men ikke med det første.

Kjøp nå

Er det lurt å vente med å kjøpe bolig, siden prisene er så høye nå?- Nei, jeg anbefaler alle å komme seg inn på boligmarkedet så fort som mulig, for å få med seg verdiøkningen. Prisene har gått opp siden 1993, og har man et langt perspektiv så vil prisene fortsette å gå opp uansett. Øye samtykker. - Mitt råd er å kjøpe nå, men man bør ha en horisont på noen år. Prisutviklingen på boliger frem til 2004 tok igjen det tapte fra 90-tallet, påpeker han. - Det lønner seg å komme inn på boligmarkedet nå, men man bør ha råd til at renten går opp et par prosent. Det har uansett ikke lønt seg å leie de siste årene. Hultgren legger til at prisene har gått opp omtrent 40 prosent siden 2000. - Både i 1994 og i 2004 var det mange som mente at boligmarkedet hadde nådd toppen, da prisstigningen lå på 14 prosent. De som lyttet til dem som anbefalte å vente med å kjøpe bolig, er de store taperne i boligmarkedet. For det første har de gått glipp av prisøkningen og for det andre har de betalt husleie, som man ikke får noe fradrag på skatten for. - En bolig som ble kjøpt i januar, til 2 millioner, har en verdi på 2,2 millioner nå. Det er en økning på 200 000 i kjøperens egenkapital.

Het sommer

Det er mange som tror at det kan være smart å kjøpe nå i juli, eller i andre ferier, når det er færre om beinet. Kan man gjøre et kupp nå? - Du kan si at boligmarkedet tar en pust i bakken i juli, sier Hultgren. - Det er færre boliger til salgs, og også færre kjøpere. Statistisk tas prisstigningen ut i begynnelsen av året, og så flater det ut etter første kvartal. Men Hultgren påpeker at dette året har vært atypisk, historisk sett, siden prisene har økt hver måned, også i juni. - Det skal bli spennende å se om det fortsetter i juli, sier Hultgren. - Det finnes ingen regel for når man kan gjøre et godt kjøp, sier Øye. - Det gode kjøpet er ikke nødvendigvis det billigste. Man kjøper for å bo godt. Ifølge Hultgren ligger det mange ordrer inne hos eiendomsmeglere, på boliger som skal ut på markedet i august. - Både tilbud og etterspørsel reguleres i juli, sier Øye. - Mange av de gode objektene kommer ikke ut før til høsten, sier han, og legger til: - Det finnes ikke noe ideelt tidspunkt å kjøpe på. De siste ti årene har høsten vært et godt tidspunkt, for prisene har flatet ut litt. Men det ser ut til å endre seg, med full kok i markedet i juni. Det virker som om det kommer til å fortsette i juli. Øye legger til at ferietiden fordeler seg annerledes nå, at folk tar ferie på andre tider av året enn før, noe som kan forklare den fortsatte etterspørselen i markedet.

Smarte tips

Til den som er på boligjakt, har Bjørn-Erik Øye disse rådene:
  • Boligkjøp dreier seg mye om følelser. Koble inn hjernen like mye som hjertet.
  • Husk at det kommer nye boliger på markedet hele tiden.
  • Sett deg en grense for hvor mye du er villig til å betale.
Skal du kjøpe bolig, kan du også ha nytte av å følge disse tipsene:
  • Hold hodet kaldt. det er tross alt du som bestemmer hvor mye du vil betale. Sett en grense for deg selv før du begynner å by.
  • Husk at prisantydning som regel er lavere enn takst - og at de fleste leiligheter går til over takst. I tillegg kommer omkostninger på visse leiligheter. Har du budsjett på 1,5 millioner, bør du derfor gå på visning på leiligheter med prisantydning under dette.
  • Se utenfor de områdene du har sett deg ut - kanskje du blir overrasket, og oppdager et område du ikke visste om.
  • Ikke se overentusiastisk ut på visning, eller skrik ut «denne leiligheten MÅ jeg bare ha, altså». Budgivning er en psykologisk prosess - hvis selger skjønner at du er villig til å strekke deg langt, er det lettere for han å presse prisene oppover.
  • Ikke fortell megleren hvor mye du har til rådighet. Megleren er på selgers side frem til kjøpet er gjort, og først da bytter han side, og skal bistå kjøper med papirarbeidet.
Kilde: NEF. (Artikkelen er levert av DinSide Bolig)Foto: Image Source/AOP

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer