DNB Ung

– Etter et brudd kan man være kjempeirrasjonell

Levi og hans daværende kjæreste kjøpte leilighet sammen. Tre måneder senere ble det slutt.

DNB UNG: Connie Lunde og Levi Try utgjør duoen bak DNB Ung med over 30 000 følgere på Instagram. Her deler de økonomiske tips og råd til et ungt publikum. FOTO: Stig Fiksdal/DNB
DNB UNG: Connie Lunde og Levi Try utgjør duoen bak DNB Ung med over 30 000 følgere på Instagram. Her deler de økonomiske tips og råd til et ungt publikum. FOTO: Stig Fiksdal/DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Levi Try (25) vant TV 2s seersuksess «Sommerhytta» da han sammen med sin daværende kjæreste Øyunn Krogh deltok i 2020. Det unge paret dro seirende hjem - en hytte rikere. Hytta de selv pusset opp og ble eiere av, har gitt Levi en økonomisk trygghet.

I dag utgjør han og Connie Lunde (25) duoen bak DNB Ung. De bidrar med å spre kunnskap om sparing og økonomi til et ungt publikum – primært på Instagram. Gjennom lettbeinte videoer og humoristiske bilder, gir de råd og opplyser om hvilke rettigheter og muligheter man har i ulike livssituasjoner.

Den største økonomiske tabben

Selv mener Levi at det smarteste økonomiske tiltaket han har gjort er å melde seg på Sommerhytta. Om det er et økonomisk valg eller ikke, lar vi være å diskutere, men vi er alle tre enige om at det er enkelt å si i etterkant, da han og ekskjæresten tross alt stakk av med seieren.

Men alle økonomiske valg han har lagt bak seg, har ikke vært like fornuftige. Den største tabben han har gjort var å ta opp et forbrukslån i tenårene.

– Det er en utrolig dårlig idé faktisk. Jeg så en reklame for det og tenkte «gratis penger». Alle vet at de ikke skal trykke på det, men det var så enkelt, sier 25-åringen.

Han skrev inn telefonnummer og noen personlige opplysninger, og så var det gjort. Han valgte også selv beløpet han ville låne, deretter gikk det noen dager før det var på kontoen.

– Det var helt sykt, sier han om lånet med skyhøy rente som han brukte flere år på å betale ned.

– Hva brukte du de pengene på? spør Connie nysgjerrig.

Det husker han ikke i dag, og det gjør ham brydd. Heldigvis har han selvironi og nevner pizza, pils og sikkert en eller annen ferie, men han husker ikke hvilken. Hans viktigste budskap er at man aldri må finne på å ta opp et forbrukslån.

– Det finnes ingen opplevelse som er verdt at hver krone koster 1,50. Om du bruker de pengene på å kjøpe øl, betaler du egentlig 1,5 av prisen på ølen. Det er det dummeste jeg har gjort økonomisk, sier sørlendingen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Største tabben ved et boligkjøp

Da Levi og ekskjæresten skulle kjøpe sin første bolig, ble han veldig knyttet til leiligheten allerede før den var kjøpt. De brukte mer penger enn det som rasjonelt sett var optimalt fordi de hadde så lyst på akkurat den boligen. De likte området den lå i, den var fin og stor nok. De endte med å gi omtrent over takst. Han har ikke angret.

– Men det er lett å være bitter på det, nå som den skal selges igjen.

Det unge paret kjøpte leilighet sammen like før sommeren, men har nylig valgt å gå fra hverandre.

Det er ingen garanti for at ikke store endringer skjer kort tid etter kjøp, noe han selv har fått erfare. Og har du kjøpt en litt for dyr bolig, da «sitter du med katta i sekken», mener han.

LIVLIG DUO: Connie og Levi har jobbet sammen som Ung-ambassadører i omtrent ett år og stortrives i jobben, samtidig som de lærer masse om sparing og økonomi selv. FOTO: Stig Fiksdal/DNB
LIVLIG DUO: Connie og Levi har jobbet sammen som Ung-ambassadører i omtrent ett år og stortrives i jobben, samtidig som de lærer masse om sparing og økonomi selv. FOTO: Stig Fiksdal/DNB Vis mer

Som følge av bruddet er det blitt mye papirarbeid da de ikke hadde samboerkontrakt. Det anbefaler han alle par å ha – enten man eier eller leier. Nå må de blant annet fordele møblene mellom seg.

– Det er usexy å skrive kontrakt, og vi tenkte jo at det var oss for alltid.

Det er både en sommerhytte og leilighet som skal vurderes for salg. Hvordan det skal løses er ikke spikret.

Sparetiltak

Connie bor i kollektiv med to gode venninner. Det er et av hennes beste sparetips – å bo i kollektiv. De er tre personer som deler på husleien, utgifter til husholdningsartikler, strøm og andre nødvendigheter. De tre venninnene har funnet et system som fungerer fint hos dem. Alle tre drikker mye Pepsi Max, og de anser innkjøpet som ganske jevnt fordelt.

– Vi kjøper vaskemiddel og dopapir, og lager fellesmiddager for pantepengene. Vi merker ikke de pengene, for det er jo ikke noe som blir trukket fra kontoen vår. Jeg føler at jeg tjener penger når jeg gjør det, sier hun og innrømmer at det er en unnskyldning for å drikke enda mer Pepsi Max.

Ellers anbefaler Connie, med støtte fra makkeren, at man legger inn et fast trekk til sparekontoen hver måned. I nettbanken kan du også enkelt legge inn automatisk trekk prosentvis eller for eksempel 5 kroner hver gang du drar kortet.

– Arbeidsskadd

– Av å jobbe i DNB Ung blir du litt yrkes-skadd. Jeg dropper å være med på noen ting, den ene byturen eller å spise ute den ene gangen, sier han mens Connie nikker.

Levi legger til at han bruker penger på mange unødvendige ting også, men det hadde vært mer av det om han ikke hadde jobbet i DNB Ung og blitt mer bevisst sin egen økonomi. Og det de lærer, er akkurat den kunnskapen de ønsker å dele med sine følgere.

– Jeg tenker mye mer over hva jeg bruker penger på fordi vi får mer kunnskap om det, men jeg går jo på noen blemmer selv jeg også, ler hun.

Få oversikt over hva kredittkortet dekker av forsikringer

Det er ikke uvanlig å bruke kredittkortet av og til - særlig til større utgifter, reiseutgifter eller møbler. Faren er når du bruker det hver måned og hele tiden ligger bakpå. Selv om man betaler ned med en gang man får lønn, kan det gå få uker og kreditten på 15 tusen er brukt opp igjen. Da lever du så på kanten, mener den unge, reflekterte duoen.

- Om man klarer en måned uten å bruke Mastercardet, kan du nullstille det. Da trenger du ikke tenke på faren - for eksempel faren ved om renta heves.

Et annet råd duoen kommer med på tampen, er å være bevisst på forsikringer gjennom kredittkortet. Man kommer ikke uten om å snakke om de negative sidene ved et kredittkort, men mange - kanskje særlig unge - vet ikke at kredittkort ofte har blant annet reiseforsikring eller avbestillingsforsikring inkludert dersom reisen er betalt med kredittkortet.

- Sjekk hva det dekker og vær bevisst på hvilke forsikringer kortet innehar, og hvilke fordeler du faktisk har rett på. Sjekk også hva du får gjennom jobb og interesseorganisasjoner, oppfordrer Levi - før vi runder av intervjuet og betaler lunsjen vi valgte å spise på restaurant fremfor medbrakt matpakke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer