Bolig & Interiør

Få arkitekt til hagen

Forvirret i hagen? Det var vi. Men det var før vi fant en hagearkitekt som kunne hjelpe oss med det store overblikket.

Ikke helt stødig på planter og trær? Få andre til å gjøre jobben for deg! Foto: Image Source/AOP
Ikke helt stødig på planter og trær? Få andre til å gjøre jobben for deg! Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Les også! De hotteste utepeiseneBalkong eller hage?Hagehjelp for grønnskollingerNy vår for planteneEtter nesten to år - og mange og lange diskusjoner om hvordan den nye hagen vår skulle se ut - holdt vi nesten på å gi opp. For dette var mer enn vi maktet.Han ville ha bjørnebærbusk og ripsbusk.Hun ville ha stedsegrønne trær; dvergfuru, sukkertoppgran og apenes skrekk. Og kanskje en bålplass. (Eller et lite badebasseng).Alt dette var vanskelig å overskue, og kombinere, spesielt sett i lyset av at ingen visste hvor oghvordan plantene (eller den fiktive bålplassen) skulle plasseres - for ikke å snakke om hvorvidt terrassen skulle utvides. Og hva med frukttrærne og rosene som allerede var plantet, skulle de fjernes eller flyttes? Trengte vi ikke også litt hagebelysning? For ikke å snakke om skjerming mot naboene og veien.Slike spørsmål ble det etter hvert flere og flere av. Og for hvert nytt spørsmål, oppsto det enda ett - forvirringen var med andre ord total.Vi hadde bare to valg: Skulle vi akseptere en laissez faire-hage, eller skulle vi søke førstehjelp. Heldigvis valgte vi det siste.

Hjelpende grønne fingre

Les også! Nyheter til uterommet Smarte blomsterpotter Grønn planteguide Naturen kaller Lev livet utendørs- Vi kan hjelpe med alt i hagen, fra en enkel samtale knyttet til hvordan en busk skal klippes eller en innkjørsel fliselegges, til skisser over hvordan en ferdigbygget hage kan komme til å se ut, sier landskapsarkitekt Martin Muri i landskapsarkitektfirmaet Trifolia, og legger til:- Ut over å lage tegninger som spesifiserer belegningsstein, planter og lyssetting, kan vi også ta hånd om selve prosjektledelsen av et eventuelt hageprosjekt, noe som også kan involvere å innhente tilbud fra entreprenører og stå for byggesøknader overfor kommunen.- Selv om det koster en del tusenlapper her og nå, kan det godt tenkes at de er tjent inn på sikt. For det første vil du få en helhetlig hage, noe som kan øke markedsverdien på boligen din. For det andre er det mange som handler planter for tusenvis av kroner hvert år, uten noen plan, slik at investeringen er bortkastet, fremhever Muri.

Verdt prisen?

Vær med og stem!

Har du grønne fingrer?

Selvsagt koster det noe å få arkitekthjelp i hagen. Om det er for dyrt, må være opp til den enkelte å vurdere. Og før du velger den første og beste, kan det være lurt å sjekke hva ulike landskapsarkitekter tar for å lage en arkitektplan over hagen din. Prisene varierer nemlig ikke så lite.Vi spurte tre ulike landskapsarkitektfirmaer om hva de tar for å lage en helhetlig plan over en 700 kvadratmeter stor (og flat) tomt. Planen skal i tillegg inneholde konkret planteliste.
  • Trifolia Landskapsarkitekter: Fra 10 000-18 000 kroner pluss moms. Muri vurderer at tegninger på en enklere hage av denne størrelsen kanskje vil koste rundt 12 500 kroner pluss moms, altså totalt 15 625 kroner.
  • Strek og linje Landskapsarkitekter: Hvis hageplanen skal være detaljert, ville en slik jobb ta cirka tre dager. Vår timepris er 580 kroner pluss moms. Prisen blir altså 13 050 pluss moms, eller totalt 16 313 kroner, forteller Maria Thøgersen Eide i Strek og linje.
  • Bar bakke Landskapsarkitekter: Fra cirka 12 000-15 000 pluss moms, altså i størrelsesordenen 15 000-18 750 kroner.
Husk at dette selvsagt bare er første fase i utviklingen av en ny hage. Når planen er klar, begynner den virkelige jobben. Og selvsagt også: Det som virkelig koster penger. Men er du selv flink til å legge belegningsstein og plante, vil det så klart bli mye billigere enn om du også her benytter deg av ekstern hjelp.Tilbake til utgangspunktet: Hagen vi ønsket en plan for, ligger i Danmark. Der fikk vi tegnet en totalplan for hagen, inklusive en detaljert planteliste, for cirka 3700 norske kroner. «Arkitekten» hadde ikke den formelle arkitekttittelen, men planen funger like fullt for oss. De enorme prisforskjellene viser at det nok er mange som tillater seg å ta en ganske høy pris - noe som også burde gi mulighet til å forhandle om den...(Artikkelen er levert av DinSide Bolig)Foto: Image Source/AOP

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.