TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA: Du kan få luksusbadet du har drømt om, uten å bruke opp sparepengene.  Foto: All Over Press
TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA: Du kan få luksusbadet du har drømt om, uten å bruke opp sparepengene. Foto: All Over PressVis mer

Pusse Opp Badet Selv

Få luksusbad til ditt budsjett

Mye kan faktisk gjøres selv. Få KK Living-ekspertens tips!

KKLIVING.NO: «Kjære Stilakutten! Vi bygger nytt baderom og ønsker å gjøre mest mulig selv på grunn av stramt budsjett. Men, hvor starter vi, hva kan vi gjøre selv, og hva må vi overlate til fagmenn?

Vi lurer også på å bygge inn badekaret. Hva bør vi tenke på, og hvordan går vi frem? Vi blir veldig glade for svar! Hilsen Anine og Anders».

Slik lød spørsmålet Anine og Anders hadde til Stilakutten i siste utgave av KK Living. Og snekker Carl Iversen visste råd!

LES OGSÅ: Få det fantastisk på badet

Puss opp deler av badet selv

- Å pusse opp badet er gjerne en av de mest kostbare investeringene vi gjør i en bolig, men dersom man ikke vegrer seg for å ta i noen tak selv, er det ingen tvil om at man kan spare alt fra noen hundrelapper, til nok til å ta med hele familien til sydligere strøk, sier Iversen:

- Dere har lov til å utføre det meste av arbeidet som ikke er søknadspliktig (med unntak av elektriske installasjoner), men dere må følge et omfattende regelverk som selv den flinkeste hobbysnekkeren kan slite med å holde styr på.

Iversen anbefaler imidlertid at man lar «de proffe» ta seg av de viktige tingene:

- La profesjonelle håndverkere ta seg av alt som har med vann og elektrisitet å gjøre, som et minimum. Dere kan utføre det meste av overflatebehandlingen selv, uten at det hverken er søknadspliktig eller at det er stiller noen krav til bruk av profesjonelle. 

- Innbyggingen av badekaret er en jobb som jeg er helt sikker på at dere kan klare, men la rørleggeren ta seg av jobben med vann og avløp! Badekaret bygges inn med våtromsplater, som senere flislegges eller påføres våtromsmaling. 

LES OGSÅ: Stilakutten: få sommerstemning i stua

Tips til å pusse opp badet

1. Mål opp hvor innkassingen av badekaret skal være (husk å trekke fra flisen).

2. Bruk vater eller lignende til å streke opp på gulv/vegg.

3. Mål opp og skjær til platene i front og side.

4. Du kan bruke små biter (ev rester) til å lage understøtter som er et must på alle overganger.

5. Husk åpning til inspeksjonsluke og lufting! Ved innkassing av badekar er det svært viktig med lufting for å unngå kondens, samt en inspeksjonsluke slik at man har tilgang på sluket/koblingene under badekaret. 

LES OGSÅ: Nå vil «alle» ha dette

Luksusbadet trenger ikke koste skjorta.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
Luksusbadet trenger ikke koste skjorta. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Luksusfølelse på budsjett

Ekspertene våre har også flere tips til hvordan du får ordentlig luksusfølelse på badet, uten å tømme lommeboka.

1. Følg med på priser, let og vær bevisst. Armaturleverandører har ofte salg på partier med designergodbiter til servant, dusj og badekar. De har mye å si for helhetsinntrykket.

2. Store fliser på gulvet, gjerne 60x60,i en tidløs og delikat farge er superlekkert (disse finner du også på salg). Badet virker større og er lettere å holde rent.

3. Slette, malte vegger, eller struktur som pusset betong, er tøft og mye rimeligere enn fliser. Del opp tørr- og våtsonene med for eksempel fliser kun i dusjen.

4. Husk tidlig i planleggingsfasen å ta høyde for integrert belysning! Det finnes utallige pendler eller rustikke lamper, mye rimeligere enn tradisjonell baderomsbelysning, som tilfører karakter og god atmosfære. 

5. Detaljer som kurver, lesestoff, duftlys, en krakk, fine såpeflasker en steinbyste eller gammel ramme gir siste touch av luksusfølelse! 

Tips fra Tonje Olsen, interiørdesigner.

LES OGSÅ: Nå bør du friske opp med fliser

Tøft gjenbruk

Få luksusbad til ditt budsjett

Tenk utradisjonelt når du velger baderomsinnredning! Det er veldig mye å spare på, og veldig røft og personlig, å la gamle møbler og speil erstatte den klassiske baderomsinnredningen.

Finner du en gammel benk, et skap eller en hylle, og ønsker et kult servantskap? 

Her er tips fra Irene Zeier, KK Livings møbelfornyer:

Slik gjør du:

1. Mål møbelet. Standardhøyden fra gulv til toppen av servant bør være et sted mellom 80 - 85 cm. Om du velger nedfellbar servant eller en som står oppå, velger du ut i fra høyden på møbelet. 

2. Skjær hull til vann og avløp. Penest blir det dersom du benytter deg av en hullsag. 

LES OGSÅ: Ikke bruk grønnsåpe til rengjøring av badet

Denne saken er hentet fra KK Living 02, som er i salg nå!