Renovering

Familiegården ble totalfornyet på innsiden

På utsiden ser gården tradisjonell ut. Det gjør den ikke når du går inn døra!

STILIG STUE: Alle husets rom er preget av en smak for det noe vågale og litt eksklusive. Det runde bordet er fra danske Amazing Living, Eames gyngestol, sofaen og lenestolen er av det svenske merket Englesson, mens lampen er Lux ball fra Skeidar. Foto: Hege Landrø Johnsen
STILIG STUE: Alle husets rom er preget av en smak for det noe vågale og litt eksklusive. Det runde bordet er fra danske Amazing Living, Eames gyngestol, sofaen og lenestolen er av det svenske merket Englesson, mens lampen er Lux ball fra Skeidar. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LUFTIG KONTOR: Det er kjekt å ha en liten kontorkrok sentralt i huset der hele familien kan sitte og jobbe. Kontoret ligger mellom stua og biblioteket, som skimtes innerst. Foto: Hege Landrø Johnsen
LUFTIG KONTOR: Det er kjekt å ha en liten kontorkrok sentralt i huset der hele familien kan sitte og jobbe. Kontoret ligger mellom stua og biblioteket, som skimtes innerst. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer

Anne Britt og Jo Bjørn Skatval tok over Jo Bjørns barndomshjem, Skatval gård, i 2000. Huset var koselig, som gamle hus flest, men de gamle tømmerveggene var trekkfulle. Når det blåste mye ute, blafret det i gardinene. Og uansett hvor mye de fyrte i de gamle etasjeovnene, kom ikke varmen helt inn på iskalde vinterdager.

– Låna (bygningstypen) ble bygd i 1878. Den har blitt pusset opp i flere omganger, malt over, og shinet opp. Men det var mange ting vi ønsket å endre på. Det var for eksempel tungvint å holde rent, sier Anne Britt.

På kjøkkengulvet var det fliser, som stadig måtte skures. Kjøkkenet var for øvrig delt inn i to deler, kjøkken og hvilestue. I hvilestua kunne folk på gården gå inn i arbeidsklærne og ta en kaffekopp. Slik var det den gangen det var tradisjonell gårdsdrift her – med ku, hest og kornproduksjon.

Nå er melkekvoten og dyrene for lengst solgt. Jo Bjørn er pilot i SAS, og Anne Britt driver kattehotell i fjøset.

– Vi bestemte oss for å rehabilitere, og så for oss et helt annet hus enn det gamle. Utenpå ville vi bevare inntrykket av gammel trønderlån, men innvendig skulle vi være vågale og tenke nytt, sier Jo Bjørn.

De fikk hjelp av arkitekt, og kom etter hvert fram til en løsning de ville gå for. Den 20 meter lange trønderlåna hadde en bratt trapp i hver ende. Nå ble trappene fjernet, noe som førte til at det nærmest åpenbarte seg fire helt nye rom i huset, to i førsteetasjen og to i andreetasjen.

Den som entrer huset i dag, kommer først til en romslig gang, som har moderne, utradisjonelle løsninger for garderobe og sko-oppbevaring. Et gammelt fjøsvindu lager gjennomlys fra kont­oret på andre siden av veggen.

ET HELT NYTT HUS: Det lange vinduet midt på vitner om at noe har skjedd. Ellers ser det ut omtrent som før på Skatval gård. Foto: Hege Landrø Johnsen
ET HELT NYTT HUS: Det lange vinduet midt på vitner om at noe har skjedd. Ellers ser det ut omtrent som før på Skatval gård. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer

Noen skritt til, så kommer man inn i stua, som er preget av en flott svevetrapp i tre og stål. Trappen fører opp til en svalgang, som fører videre til soverommene og et ungdomsrom. I den andre enden av andreetasjen er det to bad, for husets folk og gjester.

Lokalt håndverk

Stua nede har en innbydende sittekrok der en sofa i svensk design, av merket Englesson, er plassert ved et rundt metall-bord fra danske Amazing Living.

Familien elsker å reise, og har funnet flere av gjenstandene som pynter opp i huset på reiser. Engelen fra Marokko, for eksempel, og trehesten fra Italia. Samtidig er de bevisst på å velge lokale løsninger.

– Vi liker å bruke trønderske leverandører. Både kjøkkeninnredningen og trappen er produsert her i distriktet, forteller Jo Bjørn.

Paret mener det på sikt lønner seg å bruke lokale produsenter framfor for eksempel å kjøpe billige løsninger fra andre land.

– God kvalitet varer lenge. Og skulle noe skje, får man som regel bedre service av folk i nærheten enn av dem langt unna, konstaterer Jo Bjørn.

En enorm katt ved navn Ulf dukker opp, og hopper opp på kjøkkenbenken. Han gløtter på oss, mens en staselig, nordisk mynde svinser rundt og aller helst vil være med på alle bildene. Familien elsker dyr, og Anne Britt valgte også å gjøre interessen om til jobb for seks år siden.

– Jeg har et kattehotell i fjøset med 78 rom. Hit kommer det katter fra fjern og nær. Det er en utrolig artig jobb, samtidig som ansvaret er stort. Er jeg i litt dårlig humør en morgen, kommer det raskt på plass igjen når jeg går inn til kattene. Det er så mange artige episoder der, sier hun smilende.

FORMIDDAGSKAFFE: Siden Anne Britt har arbeidsplassen sin på gården og Jo Bjørn har utradisjonell arbeidstid som flyger i SAS, hender det ofte at paret tar formiddagskaffen sammen. I stolene ligger feller fra norsk villsau. Foto: Hege Landrø Johnsen
FORMIDDAGSKAFFE: Siden Anne Britt har arbeidsplassen sin på gården og Jo Bjørn har utradisjonell arbeidstid som flyger i SAS, hender det ofte at paret tar formiddagskaffen sammen. I stolene ligger feller fra norsk villsau. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer

LES OGSÅ: Garasjen ble et trendy familiehjem

Moderne renhold

Mellom stua og biblioteket er det et kontor.

– Det er kjekt å ha et slikt sted i huset, med ladestasjoner og kontorpult. Dette er et sted alle i familien kan sitte og jobbe, slår Jo Bjørn fast.

Han forteller videre at de var bevisst på å hente den moderne tiden inn i den gamle bygningen, da de skulle pusse opp.

– Før var det skjeve og skakke gulv og vegger, med skjeve og skakke skap som passet til. Nå er stilen totalt annerledes. Vi har tatt huset fra 1800-tallet til det tjueførste århundret. Vi har også tatt konsekvensen av at den moderne teknologien har kommet for å bli, og har punkt for bredbånd flere steder i huset.

En robotstøvsuger gjør gulvene rene for støv på faste tidspunkt hver dag. Dørstokker er ikke-eksisterende. Husets folk bærer støvsugeren opp i andre etasje iblant, så tar den også gulvene der. Anne Britt synes det er genialt.

– Renholdet er blitt utrolig lettvint. Også på badene er det lett å gjøre rent nå, siden vi har valgt å bruke baderomsplater på begge badene. Det er herlig å slippe å vaske fuger.

Små detaljer gir rommene det lille ekstra. En knall rosa vaskebørste på kjøkkenbenken. Fjøsvinduene som sender lys fra kontoret inn i gangen. Metallrørene i gangen som Jo Bjørn har sagd over. De er festet stramt sammen med et strammebånd og blitt til en original skohylle under garderoben.

Huset til Anne Britt og Jo Bjørn er noe helt for seg selv. Rett og slett en blanding av god og gammeldags, trøndersk trivsel, og det topp moderne. Et hus man trives i!

Vil du skape et moderne hus ut av et gammelt?

  • Tenk helhet og funksjon. Det er greit å jobbe med ett og ett rom av gangen, men alt må henge sammen.
  • Bruk lokale fagfolk og velg lokale leverandører. Skulle det skje noe i etterkant, er det også lettere å få god hjelp fra en lokal leverandør enn en som er langt borte. Og ikke minst: Det er miljøvennlig å tenke kortreist.
  • Ikke vær redd for å være dristig. Tenk annerledes, og du kan ende opp med noe helt spesielt.
  • Detaljer fra gamle dager kan være fine, men ikke la dem hindre deg i å bygge for framtiden.
  • Når alt er ferdig – ikke fyll huset med mye nips. Det enkle er ofte det beste.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer