SKOGENS GULL: Kantarellen er en av våre beste matsopper. Den kjennetegnes ved den sterke gulfargen. Finnes i eldre granskog og bjørkeskog. Soppen har nedgående ribber som løper langt ned på stilken, ribbene slutter ujevnt, ikke i rett linje.  Foto: All Over Press
SKOGENS GULL: Kantarellen er en av våre beste matsopper. Den kjennetegnes ved den sterke gulfargen. Finnes i eldre granskog og bjørkeskog. Soppen har nedgående ribber som løper langt ned på stilken, ribbene slutter ujevnt, ikke i rett linje. Foto: All Over Press
Oppskrifter Med Sopp

Fem knallgode oppskrifter med sopp!

Høsten hovedingrediens kan brukes på alt fra bruschetta og polenta til den klassiske risottoen.

KK.NO: Det er endelig sopptid, og det må vi utnytte! Her er det bare å finne frem gummistøvler og soppkurv, og ta turen ut i skog og mark. Hent inn gourmetmiddagen selv!

Husk bare å rense soppen riktig. Den skal ikke skylles. Bruk heller en liten kniv, børste eller pensel til å fjerne jord og smuss. Sjekk også at soppen er fri for mark. 

Bruker du vann når du renser sopp vil den suge til seg vannet og miste både smak og konsistens. 

Så kan du prøve ut disse oppskriftene!

LES OGSÅ: 5 epledesserter som er perfekte i høst!

Polenta med sopp og parmesan

4 porsjoner

Du trenger: 

POLENTA MED SOPP OG PARMESAN: En luksus veggisrett som også kjøttelskere vil nyte! Kantareller er fantastisk til denne retten, enten alene eller sammen med annen sopp. Det viktigste er at soppen steker ordentlig så den får fin stekeskorpe! Foto: All Over Press
POLENTA MED SOPP OG PARMESAN: En luksus veggisrett som også kjøttelskere vil nyte! Kantareller er fantastisk til denne retten, enten alene eller sammen med annen sopp. Det viktigste er at soppen steker ordentlig så den får fin stekeskorpe! Foto: All Over Press Vis mer
  • 400 g blandet sopp
  • Olivenolje
  • Salt
  • Polenta:
  • 6 dl vann
  • 1 dl hvitvin
  • 1 ½ polenta
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Litt hakket persille
  • Parmesan i flak

Slik gjør du:

1. Rens og del opp soppen og stek gyllen i varm olje. Ha på salt.
2. Kok opp hvitvin og vann og pisk polentamelet i. Pisk i ca. 1 minutt, til polentaen har tyknet. Ta den av varmen, og rør i smør. Smak til med salt og pepper.
3. Anrett polentaen toppet med sopp, persille og parmesan, og server straks med salat til.

Server med salat til. 

Vintips: Zenato Valpolicella Classico (varenr. 34688, kr 150) Mâcon-Cruzilles «Les Geniévrières» 2012 (varenr. 56720, kr 219)  

LES OGSÅ: Denne menyen redder kvelden!

Soppbuljong:

4–6 porsjoner

Du trenger: 

Brent løk:

  • 2 løk
  • 2 dl vann
  • 1/2 ss smør
  • salt

 

Soppbuljong:

  • 500 g blandet skogsopp, for eksempel kantarell eller steinsopp
  • 2 sjalottløk
  • 1 hvitløkfedd
  • 5 stilker timian
  • 2 ss olivenolje
  • havsalt og nykvernet pepper
  • 1 dl tørr sherry
  • 1 l hønsebuljong eller vann
  • vill brønnkarse
  • rødbladet gjøkesyre
  • olivenolje
SOPPBULJONG MED STEKT LØK: Denne er vel verdt å prøve! Den litt brente løken understreker soppens rå smak av skog. Server soppbuljongen som forrett eller som en lett hovedrett med en skive godt brød til. Foto: All Over Press
SOPPBULJONG MED STEKT LØK: Denne er vel verdt å prøve! Den litt brente løken understreker soppens rå smak av skog. Server soppbuljongen som forrett eller som en lett hovedrett med en skive godt brød til. Foto: All Over Press Vis mer

Slik gjør du: 

1. Skrell løken, og skjær den i to.

2. Varm en stekepanne, og legg løken i tørr panne med skjæreflaten ned. La løken «svi seg» i 4–5 minutter, til den er godt stekt og litt svartbrent. 

3. Tilsett vann, smør og salt, og la løken koke i 10 minutter på lav varme, til den er mør, men fortsatt har tyggemotstand, og beholder fasongen. 

4. Ta pannen av varmen, og la løken avkjøles i 5–10 minutter i pannen før du deler den opp i lag. 

Soppbuljong: 
1. Rens soppen.

2. Skjær soppen i store biter, hakk sjalottløk og hvitløk fint. Stek sopp, timian, sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en kjele, til soppen får litt farge.

3. Krydre med havsalt og nykvernet pepper. 

4. Tilsett sherry, og la den koke inn til halvparten før du tilsetter hønsebuljongen. 

5. La buljongen koke i 10–15 minutter, slik at soppen setter smak på buljongen, samtidig som det fortsatt er tyggemotstand i den.

6. Smak til med havsalt og pepper og evt. litt mer sherry. 

7. Øs buljongen i dype tallerkener, og anrett med den brente løken, vill brønnkarse og rødbladet gjøkesyre. Drypp over litt olivenolje. 

Vintips: Dopf Au Moulin Pinot Gris reserve (varenr. 12661, kr 179) Marqués de Riscal Reserva (varenr. 6424, kr 198)

LES OGSÅ: Deilig mat fra havet

Ristet raddichio med sopp og tindvedsirup

4 porsjoner

Til raddichioen trenger du: 

  • 1 raddichio, delt i kvartstykker
  • 2 sikori, delt i kvartstykker
  • 1 lite stykke parmesan, høvlet til spon
  • 8 skiver spekeskinke
  • 2 pærer i båter
  • 4 delte og ristede steinsopp
  • 1 neve hakkede nøtter
RISTET RADDICHIO: Tindvedsirupen er sikkert ny for deg, men test det ut! Tindved kan bestilles i matbutikken om du ikke har tilgang på ferske. Eventuelt bruker du andre bær! Foto: All Over Press
RISTET RADDICHIO: Tindvedsirupen er sikkert ny for deg, men test det ut! Tindved kan bestilles i matbutikken om du ikke har tilgang på ferske. Eventuelt bruker du andre bær! Foto: All Over Press Vis mer

Slik gjør du: 

1. Skyll og tørk de oppskårede salatstykkene. Rist dem lett under grillelementet. Husk å spare noen ferske blader til pynt.

2. Bland pærer og sopp i salaten. Rull skinken og ha den i. Dryss over parmesan sammen med nøtter.

Til dressingen trenger du:

  • 100 g sukker
  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • Sorte pepperkorn
  • Salt
  • 1 ½ dl tindved
  • olivenolje

 

Slik gjør du: 

Smelt 100 g sukker i en kjele, tilsett 1/2 dl hvitvinseddik og 1 dl vann. Kok inn til sirup. Ha i 2 sortpepperkorn, ½ ts salt og 1 ½ dl tindved. Kjør i blender og sikt. 

Hell dressingen over salaten i tynn stråle, sammen med litt olje.

Vintips: Mas de Daumas Gassac blanc (varenr. 49170, kr 290)

LES OGSÅ: 4 enkle og gode kjøttdeigretter

Risotto med skogsopp

4 porsjoner

Du trenger: 

  • 1 l hønsebuljong eller vann
  • 1 sjalottløk
  • 50 g smør
  • 300 g risottoris – arborio- eller carnaroliris
  • 1 dl hvitvin
  • salt og nykvernet pepper
  • 200 g skogsopp, for eksempel steinsopp eller kantarell
  • 80 g nyrevet parmesan
  • havsalt
  • 1 usprøytet sitron
  • olivenolje
RISOTTO: Anrett risottoen med litt revet parmesan, og legg stekt sopp på toppen. Drypp over olivenolje og nykvernet pepper, og spis risottoen med en gang, så den fortsatt har tyggemotstand og myk konsistens. Foto: All Over Press Denmark
RISOTTO: Anrett risottoen med litt revet parmesan, og legg stekt sopp på toppen. Drypp over olivenolje og nykvernet pepper, og spis risottoen med en gang, så den fortsatt har tyggemotstand og myk konsistens. Foto: All Over Press Denmark Vis mer

Slik gjør du: 

1. Kok opp buljongen. Hakk sjalottløken, og stek den i cirka 10 g smør i en kjele, til den er myk og blank uten å ha fått farge.

2. Tilsett risen, og la det frese videre i 2–3 minutter. Hell hvitvinen i og la koke inn.

3. Tilsett den kokende buljongen, litt om gangen, slik at risen hele tiden er dekket med buljong. Rør i risen underveis. La risen koke i 15–18 minutter, til den er mør men fortsatt har litt tyggemotstand.Smak til med salt og nykvernet pepper.

4. Rens og skjær opp soppen og stek den i 3–4 minutter i smør. Krydre soppen med salt og nykvernet pepper. Legg noen biter til side til anretning, og bland resten av soppen i risottoen.

5. Ta risottoen av varmen, og rør i revet parmesan og de siste 30 g med smør, så den får en kremet konsistens. Tilsett ekstra buljong hvis konsistensen er for fast. Smak til med havsalt, pepper, sitronskall og sitronsaft.

6. Anrett risottoen med revet parmesan, pynt med stekt sopp. Drypp over olivenolje, og kvern over pepper. Spis med en gang. 

Vintips: Mauro Molino Barbera d‘Alba (varenr. 56745, kr 155) Vietti Langhe Nebbiolo Perbacco (varenr. 2882, kr 250)

LES OGSÅ: Nudelsalat med andebryst og ristet asparges

Grillet brød med skogsopp

4 porsjoner

Du trenger:

  • 200 g steinsopp eller annen skogsopp
  • 1 hvitløkfedd
  • 5 stilker timian
  • 1/2 dl olivenolje
  • 8–12 skiver godt brød
  • 50 g ferskost
  • 2 ss epleeddik
  • salt og nykvernet pepper
  • litt kjørvel
GRILLET BRØD MED SKOGSOPP: Ferskost, rosmarin og olivenolje er utmerker til grillet sopp. Kombiner det hele med grillet brød, så får du en lekker, liten snacks før middag. Du kan også servere soppbrødene som en liten forrett, eller som en del av et hovedmåltid. Foto: All Over Press Denmark
GRILLET BRØD MED SKOGSOPP: Ferskost, rosmarin og olivenolje er utmerker til grillet sopp. Kombiner det hele med grillet brød, så får du en lekker, liten snacks før middag. Du kan også servere soppbrødene som en liten forrett, eller som en del av et hovedmåltid. Foto: All Over Press Denmark Vis mer

Slik gjør du:

1. Ha renset sopp i en bolle. Bland i hakket hvitløk og timian. Mariner i 10–15 minutter.

2. Drypp olivenolje på brødskivene, og grill dem i en varm grillpanne til de får en flott og gyllen, sprø overflate.

3. Ta brødskivene opp av grillpannen, og legg soppen i pannen. Grill den i cirka 2 minutter rundt det hele, til den får en fin, grillet overflate og faller litt sammen.

Fem knallgode oppskrifter med sopp!

4. Ha ost på brødskivene, fordel soppen på toppen og pynt med kjørvel. 

Vintips: Domaine Montrose (varenr. 11815, kr 156) La Moussiere Sancerre (varenr. 43275, kr 219)

Oppskrifter: Mikkel Karlstad

LES OGSÅ: Nakkekam og couscoussalat med fennikel og pære

Disse oppskriftene er på trykk i KK Living 6, som er i salg nå!

Til forsiden