Grønne planter:

Fem lekre planter som trenger lite stell

Perfekt for deg som ikke er født med «grønne fingre».

GRØNNE PLANTER: Har du heller ikke så veldig grønne fingre? Her er plantene det er så pg si umulig å ta livet av. FOTO: NTB Scanpix
GRØNNE PLANTER: Har du heller ikke så veldig grønne fingre? Her er plantene det er så pg si umulig å ta livet av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen skal ha mye vann, noen skal ha lite. Noen skal stå i sola, andre skal stå i skyggen. Noen skal ikke ha det for varmt, mens andre må ikke fryse. Ja, jeg snakker så klart om planten. Knæsje i fargen, duse eller grønne, de skaper liv i et hvert hjem – og det blir rett og slett ikke det samme om de er falske.

Det er lite som er mer stilig og trendy enn grønne planter i hjemmet, og jo flere jo bedre. Men, det er ikke bare bare å ta vare på de grønne herlighetene. Enten gir man dem for lite kjærlighet, eller så gir man dem for mye kjærlighet (og vann).

– I en hektisk hverdag tror jeg vi fort glemmer hvor fine og visuelle plantene er. Vi er opptatte av at vi har så utrolig mye å gjøre, og da er det lett å glemme plantene, sier Magnhild Ohrstrand, som er eier og daglig leder av blomsterbutikken Blomsterpikene.

Hun tror også tilgjengeligheten og prisen på plantene gjør at folk lettere glemmer å passe på plantene sine. Dersom de dør kan man jo bare kjøpe nye?

– Man må ha omsorg for plantene sine og ha lyst til å stelle dem for at de skal overleve.

Mange tyr også til falske planter fordi de syntes det er vanskelig å holde liv i plantene sine.

– Kjøper man falske planter istedenfor ekte mister man den deilige lukten, og man får heller ikke se dem vokse og forandre seg. De falske plantene er heller ikke luftrensende, som mange av de trendy og populære plantene er i dag, forklarer hun.

Syntes du det er vanskelig å holde liv i plantene dine? Her er ekspertens liste over fem lekre planter som krever lite stell og som er enkle å ta vare på.

LES OGSÅ: De største interiørtrendene for 2018

1. Corokia

Også kjent som spøkelsestre, med sine tynne, snirklete grener og grågrønne blader.

– Planten omtales som det nye oliventreet. Den er trendy, robust og lett å holde, forklarer Ohrstrand.

Corokia trenger lite vann, og kan godt tørke ut litt. Et tips er å løfte potten og kjenne på plantens vekt. Føles den lett, er det på tide å vanne den. Planten kan gjerne vannes fra bunnen dersom potta tillater det. Da vil røttene vokse nedover og utnytte hele potta, noe som vil gjøre at planten tåler tørke bedre.

Planten skal helst stå lyst, og kan gjerne stå ute under tak over den norske sommeren. Skal planten ompottes er det best å bruke sandblandet jord.

COROKIA: Også kjent som spøkelsestre, med sine tynne, snirklete grener og grågrønne blader.

FOTO: NTB Scanpix
COROKIA: Også kjent som spøkelsestre, med sine tynne, snirklete grener og grågrønne blader. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Monstera

Eller Vindusblad, som den heter på norsk. Denne planten har blitt svært populær de siste årene, og vi forstår hvorfor! Den er både dekorativ og svært lettstelt. Bladene er store og flikete, og blir gjerne kalt for «Adams ribben».

De kan bli opptil en halv meter i diameter, og under rette forhold kan planten vokse seg ti meter høy! Planten skal ha godt med lys, men skal helst ikke stå i direkte sollys. To til tre meter fra vinduet står den fint. Den liker at det er litt varmt, så på et oppvarmet gulv trives den godt. Vindusblad liker også å være litt fuktig, så den kan gjerne dusjes hver dag.

– Hvis man har en sprayflaske stående ved siden av planten kan man bare spraye den litt på bladene når man går forbi, da blir den veldig glad, forklarer Ohrstrand.

LES OGSÅ: Dette er forskjellen på hvit og grønn asparges

MONSTERA: Eller Vindusblad, som den heter på norsk. FOTO: NTB Scanpix
MONSTERA: Eller Vindusblad, som den heter på norsk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Pilea

Denne søte og Instagram-vennlige planten finnes i fem til syv hundre ulike sorter, men ekspertens favoritt er Pilea Peperomioides, eller Elefantøre, som den også gjerne blir kalt for sine morsomme blader.

Den er liten, men vokser veldig fort! Planten skal stå lyst, men ikke i direkte sollys. Den trives godt i stuetemperatur, cirka 15 grader og oppover, og skal vannes normalt, helst fra bunnen av potta. Planten er hardfør og trives best i vanlig blomsterjord.

PILEA: Denne søtnosen gjør seg godt på bilder. FOTO: NTB Scanpix
PILEA: Denne søtnosen gjør seg godt på bilder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Zamiokulkas

Denne planten er både lettstelt og stilig, med sine blanke, grønne blader og stilker som vokser i høyden. Den skal ikke stå i direkte sollys, og tåler fint å stå i skyggen.

Viktigst av alt er å ikke gi denne planten for mye vann! Den skal tørke godt ut mellom hver vanning, og trives i vanlig stuetemperatur. Den liker seg også best i en trang potte med lite jord.

ZAMIOKULKAS: Denne planten er både lettstelt og stilig, med sine blanke, grønne blader og stilker som vokser i høyden. FOTO: NTB Scanpix
ZAMIOKULKAS: Denne planten er både lettstelt og stilig, med sine blanke, grønne blader og stilker som vokser i høyden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Sukkulenter

– Dette er plantene for de som ikke har så grønne fingre, sier Ohrstrand.

Disse små plantene er veldig lette å ha med å gjøre, og de tåler at du glemmer dem litt. De er veldig trendy, og kan brukes på mange måter i innredningen.

Typisk for disse plantene er også egenskapen til å magasinere vann. De kan fint klare seg uten vann i flere uker, da de lagrer vann i både blader og stengler. Disse plantene er derfor perfekte for deg som reiser mye!

Plantene må tørke godt opp mellom hver vanning, og i vinterhalvåret trenger de svært lite vann. De trives godt i stuetemperatur, og skal de ompottes anbefales det å bruke sandholdig jord.

LES OGSÅ: - Vitenskapelig dokumentasjon viser at mat fra planteriket gir store helsefordeler

SUKKULENTER: – Dette er plantene for de som ikke har så grønne fingre, sier Ohrstrand.

FOTO: NTB Scanpix
SUKKULENTER: – Dette er plantene for de som ikke har så grønne fingre, sier Ohrstrand. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer