Bolig & Interiør

For jomfruer og spillemenn

Hybler kun for kvinner. Studentværelser for menn - hvor serveringspiker er inkludert i husleia. Her er boligselskapene for dem med virkelige spesielle boligønsker.

I Thereses gate i Oslo finnes et borettslag kun for økonomisk uavhengige kvinner. Foto: Creative Images/Getty
I Thereses gate i Oslo finnes et borettslag kun for økonomisk uavhengige kvinner. Foto: Creative Images/Getty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vil du helst ha trappen fri for menn? Eller bo i en bygård bare med frie single? Da finnes det et hjem for deg. Hør bare:

Kvindernes Boligselskap


Kvindernes Boligselskap AS selger borettslagsleiligheter kun til økonomisk uavhengige kvinner i Thereses gate i Oslo. Det har de gjort siden 1923, da høyesterettsadvokat Elise Sem stiftet selskapet.

Likestillingsombudet er ikke like begeistret for tiltaket, til tross for at tiltaket ved oppstarten nok lyste rødstrømpe; den gangen var det vanskelig for enslige kvinner å få egen bolig. I sitt vedtak fra 2003 anmerker Likestillingsombudet at boformen ikke bidrar til likestilling mellom kjønnene og at det i dag ikke finnes saklig grunn til å ekskludere menn fra boligselskapet. Boligmarkedet er likt for begge kjønn, mener Likestillingsombudet.

Bygården huser i dag 55 kvinnelige beboere, og disse deler åtte bad og toaletter. Selskapet selv stiller seg kritiske til Likestillingsombudets synspunkter. Og leilighetene selges fortsatt kun til kvinner.

Eiendomsmegler1 har solgt leiligheter i denne gården for 1 170 000 til 1 250 000 kroner.

Karenes studenthybler

Ikke så langt fra Thereses gate, ligger Underhaugsgate og Studenterhjemmet forbeholdt menn. Det finnes riktig nok en egen kvinnefløy, og her bor jentene som serverer mennene frokost. Dette studenthjemmet er landets eldste og har som hensikt å fremme kameratskap. 35 kamerater bor her per i dag.

Singel på boligmarkedet


Ensliges Landsforbunds Boligbyggelag ble etablert i 1984. I dag har forbundet ni borettslag i Oslo og Bærum, med til sammen 567 leiligheter. Laget har flest toromsleligheter, men det finnes også noen tre- og fireromsleiligheter. Medlemmer i ELBO har forkjøpsrett etter ansiennitet på ledige boliger.

Bofellesskap


Bofellesskap gir assosiasjoner til hippietida og litt følelse av studenthybel. Men i Danmark finnes det hele 100 bofelleskap som både er stilige og sosiale. Boligbyggingen er et samarbeid mellom organsisasjonen Boligtrivsel i Centrum, beboerne og kommunene.

PS! Hvis du har et forhold til ordet borettslagskjerring, så er det en grunn til det. For det er slik at flere kvinner enn menn bor i borettslagslagsleiligheter. I gruppen 16-74 år er det hele 26 000 flere. I selveide og leide boliger er det en liten overvekt av menn. Dette ifølge Norske Boligbyggelangs landsforbund. Årsaken er naturligvis at kvinner tjener mindre enn menn.

(Artikkelen er levert av DinSide Bolig)

Foto: Creative Images/Getty

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer