Interiør

Forvandlet fabrikk til råkul leilighet

På bare to uker skapte Renee den tøffe stilen!

KJØKKENDRØM: Kjøkkenet var allerede installert da Renee flyttet inn. Nå drømmer hun om hvite fronter og en kraftig kjøkkenbenk av betong. SMEG-kjøleskapet fikk selskap av et vitrineskap av stål. Foto: Raul Candales Franch/IDECORimages.com
KJØKKENDRØM: Kjøkkenet var allerede installert da Renee flyttet inn. Nå drømmer hun om hvite fronter og en kraftig kjøkkenbenk av betong. SMEG-kjøleskapet fikk selskap av et vitrineskap av stål. Foto: Raul Candales Franch/IDECORimages.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et industrielt råloft med en miks av vintage- og designmøbler i naturlige farger i den gamle elektronikkgiganten Philips’ fabrikkområde i Eindhoven i Nederland bor Renee Arns. 

– Jeg er en stor fan av å bevare og bringe liv til gamle ting, sier Renee. 

– Jeg synes det er så dumt og bortkastete penger å kjøpe alt nytt.

Renee Arns er stylist, skribent og fotograf i midten av 30-årene og flyttet hit etter å ha bodd i et hus i 15 år. Hun lot seg friste av lyset og luftigheten som fem meters takhøyde og gigantiske industrivinduer gir. Fabrikk­området, som kun ligger fem minutters togtur fra sentrum, er forandret til en myldrende blanding av leiligheter, butikker og trendy restauranter.

Renees leilighet er en av 276 leiligheter i to bygninger som heter Anton og Gerard, oppkalt etter to medlemmer av Philipsfamilien som satte området på kartet. De er blant de få bygningene som ble bevart og restaurert da renoveringen av området startet.

I dag er første og andre etasje av bygget brukt til museum og galleri, kontorer og restauranter. Tredje til sjette etasje er leiligheter. 

– Det beste er takterrassen utformet som en hage! På sommeren er det fest der nesten hver kveld, sier Renee.

Vel inne i leiligheten blir vi imponert over utnyttelsen av plassen. En lettvegg midt i mot inngangsdøren skaper en hall og en kjøkkenvegg på andre siden. Kjøkkeninnredningen er bygget i vinkel fra denne veggen, og deler spisesone fra arbeidssone.

Soverommet er gjemt bort bak den opprinnelige heissjakten, mens badet og toalettet er gjemt inne i selve sjakten.

Det tok Renee bare to uker å få leiligheten til å fremstå akkurat slik hun ønsket, mens hun samtidig satte i stand en pop-up livsstilsbutikk i førsteetasjen. Det var full gass for seks jenter som slipte, pusset og malte vegger. Den øverste delen og taket lot de forbli avskallet og slitt som et minne om bygningens fortid. Med falkeblikk på budsjettet, pusset og malte hun betonggulvene selv.

– Jeg er sikker på at jeg har et par sko som er dyrere enn dette gulvet, spøker hun.
Hun ble ikke fristet til å male veggene i annet enn hvitt, noe som får det store rommet til å virke enda romsligere.

– Hvitt, grått, sort og tre er alt jeg trenger for å føle meg hjemme. Livet mitt er kaotisk nok som det er!

Dessuten elsker Renee naturlige fargetoner.

– Hvitt, grått, sort og tre er alt jeg trenger for å føle meg hjemme. Livet mitt er kaotisk nok som det er!

Den nøkterne fargebruken går igjen i møblene. De som kjøpte hennes forrige bolig, ønsket også å kjøpe møblene hennes, så alt hun tok med seg var sengen, et antikk skap hun hadde fått av foreldrene sine og Smeg-kjøleskapet. Og selvfølgelig de fire sorte kattene som nå ser ut til å trives som loftboere. Venner spøker stadig med hvordan den svarte pelsen matcher interiøret, noe Renee ler bort og hevder er en tilfeldighet.

Ettersom Renee lager interiører for klienter til daglig, får alle planene hjemme ligge for en stund, selv om hun drømmer om å få en etasje til ved å bygge en branntrapp inn i leiligheten. To soverom og kontoret vil da flyttes opp en etasje for å frigjøre plass nede. Og selve pussingen av betonggulvene har ikke fått henne til å hate betong. Tvert imot, ettersom hun også drømmer om en helstøpt betongbenk på kjøkkenet.

LES OGSÅ: Sjekk det kule hjemmet til interiørstylisten

INTERIØRSTYLIST: Renee Arns jobber som stylist i Nederland og har innredet flere industriloft for kunder.  Foto: Raul Candales Franch/IDECORimages.com
INTERIØRSTYLIST: Renee Arns jobber som stylist i Nederland og har innredet flere industriloft for kunder. Foto: Raul Candales Franch/IDECORimages.com Vis mer

Leiligheten i et nøtteskall:

Det beste ved leiligheten er all plassen og størrelsen på vinduene, takhøyden og det industrielle uttrykket og betonggulvet.
Hva jeg ville gjort annerledes: Ingenting!
Jeg er spesielt fornøyd med at jeg valgte hvite vegger, og beholdt det rå uttrykket under taket. Jeg ville fange det monumentale og industrielle fabrikk­livet som opprinnelig var i denne bygningen. Det hvite gjør det hele rent.
Mitt favorittsted er kjøkkenet. Jeg elsker dager der jeg bare er sammen med venner og lager mat.
Min favoritting er kjøleskapet og stekeovnen, av samme grunn som over. 

Renees interiørtips:

  • Hjemmet bør være et sted for ro og rekreasjon. Sparsom møblering, rolige farger og god bruk av luft hjelper.
  • Lag noen møbler selv. Det er rimelig, miljøvennlig og gøy. Jeg har laget to stuebord med base fra en lokal bonde.
  • Mal et gammelt møbel svart, det blir alltid tøft og helt som nytt!
  • Ta med noe gammelt du ikke vil ha lenger og se om du kan få byttet det mot noe du liker hos en brukthandler.
  • Vintage blandet med tre og industrielle ting er en vakker miks.
  • Hvis det er mulig, unngå gardiner som dekker for utsikt, minimerer lyset og gjemmer vakre vinduer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer