Boformer

Framtiden i våre hjem

Enkle tanker ligger bak avansert teknologi. Kun for tekno-nerder, eller noe for alle? Døm selv!

«Herr og fru Tekno»: Kirsten Sigmond og Cristopher Dahl i sitt høyteknologiske soverom.
«Herr og fru Tekno»: Kirsten Sigmond og Cristopher Dahl i sitt høyteknologiske soverom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
1950. Husmorens tid. Alt var rent, ryddig og nypolert. På kjøkkenet hadde man optimalisert innredningen, slik at mor kunne få et mer hensiktsmessig arbeidsrom. I stua sto radioen på sjenken og hadde fått hedersplass i familierommet. Det var tider, det. Tingene hadde sin plass og det var ingen lange strekk med kabler som hopet seg opp langs veggene. Det var «framtidshjemmet». I dag gir dette begrepet helt andre assosiasjoner. Vi forestiller oss nå et digitalisert hjem, der vi våkner til frokost-tv og nytraktet kaffe, og stereoen som lirer av seg favorittmusikken bare vi tenker tanken. Én likhet til 50-tallets velorganiserte hjem er det riktignok: Vi går mot en kabelfri tilværelse. Kontrollpanelet.

Én kontroll til alt

Det norske firmaet Adapt er på god vei til å introdusere et slikt framtidshjem for norske innbyggere med det nylanserte systemet Adapt HomeControl (AHC). Firmaet har spesialisert seg på såkalt custom integration, som betyr at de ved hjelp av egenutviklet teknologi kan integrere lyd, lys og tv og la alt styres fra ett panel. Dette skal gi deg muligheten til å forhåndsprogrammere temperaturinnstillinger og lamper, samt koble alarm- og overvåkingssystemer på ett og samme system. AHC skal også kunne styres via internett, en PDA eller mobiltelefon.

Bare for deg

Tanken er å skape en enklere tilværelse og et hjem som kan tilpasses familiens behov. I tillegg til å være et system som kan styre hjemmets ulike elektriske innretninger, er AHC et kommunikasjons- og informasjonssystem, med elektronisk oppslagstavle og e-post-funksjoner.- Når ungene kommer hjem fra skolen, får jeg beskjed i innboksen. Det er hyggelig, sier daglig leder Christopher Dahl i Adapt.Ideen og mye av teknologien er ikke ny, custom integration har lenge vært populært i USA. Det spesielle med Adapt er at firmaet spesialiserer seg kun på dette, de tilbyr veiledning og leverer alle løsninger.

Koste hva det koste vil

Men så til saken: Hva koster moroa? Vær forberedt på at det koster å være kar. Et system som omfatter flere rom, vil koste fra rundt 100 000 kroner. Snittprisen per bolig ligger på rundt 200 000 kroner avhengig av hvor mye som skal bygges inn og hvilken hi-fi- og tv-løsning du velger. Hvis du bygger nytt hus og planlegger AHC fra starten, vil du imidlertid kunne spare en del.Er du teknofrik og villig til å punge ut for å slippe lysbrytere og store høyttalere, kan dette være løsningen. Du er i så fall ikke alene. Denne typen digitalisering på hjemmefronten er på full fart framover. Bare tiden vil vise om det har livets rett hos Ola og Kari Nordmann.Foto: Per Ervland

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer