interiør:

Franske følelser

Maria Brix elsker Paris og franske bruktmøbler, og det bærer hjemmet hennes preg av.

FOTO: Kaul production
FOTO: Kaul production Vis mer
Publisert

Da jeg var ung, solgte jeg små, hjemmelagde København-motiver til turistene på Strøget for å finansiere reisene mine til den franske hovedstaden. Vår første reise som ungt kjærestepar gikk til Paris, og siden jeg var 18 år, har jeg vært der flere ganger i året, forteller Maria, som sammen med mannen Jakob alltid kjører bil dit. Det er fordi bilen skal proppes med loppemarkedfunn som skal tas med tilbake til Marias ­butikk, Brix Brocante, som hun åpnet for fem år siden.

Maria plasserer gjerne arvemøbler sammen med overdådige franske funn, slik som palmelampen og flamingoen som stammer fra en karusell i Paris.
Maria plasserer gjerne arvemøbler sammen med overdådige franske funn, slik som palmelampen og flamingoen som stammer fra en karusell i Paris. Vis mer

«More is more»

Maria har vært interessert i brukte ting så lenge hun kan huske.

– Vi hadde en del arvemøbler, kunst, ­porselen og glass i min familie, og det fylte hjemmet vårt – både fysisk og mentalt. Som liten elsket jeg å høre mormoren min fortelle historier knyttet til de gamle tingene, og de fikk derfor et helt spesielt liv, forteller Maria.

Hun har alltid vært svært glad i å gå på loppe­markeder, særlig utenlandske. Og det beste er når et funn får et nytt hjem hos en glad kunde. Men hun får også noe annet med seg fra disse reisene, nemlig massevis av inspirasjon.

På Marias arbeidsrom tar hun den franske vintagestilen helt ut med både påfuglstol, leopard og flamingoer som er kjøpt i Paris. Det gamle speilet er arvet, og George Nelsonlampen er fra Hay. Veggfargen heter «Como» og er fra Flügger for Eilersen. Tips! Gi et rom et feminint preg med gullspeil og -rammer og rosa detaljer.
På Marias arbeidsrom tar hun den franske vintagestilen helt ut med både påfuglstol, leopard og flamingoer som er kjøpt i Paris. Det gamle speilet er arvet, og George Nelsonlampen er fra Hay. Veggfargen heter «Como» og er fra Flügger for Eilersen. Tips! Gi et rom et feminint preg med gullspeil og -rammer og rosa detaljer. Vis mer

– Franskmennene er ikke redd for å bruke kraftige farger, og de er kjempeflinke til å blande nytt og gammelt, forteller Maria, som de siste ti årene har byttet bolig med parisere i stedet for å bo på hotell.

– Vi har bodd i de vakreste gamle Paris-leiligheter, der det er høyt under taket og med en innredning der «more is more», sier kvinnen, som også har innredet sitt eget hjem i en ­temmelig overdådig stil.

Og det passer godt til leiligheten i den store eiendommen fra 1920-tallet, som opprinnelig ble bygget som statsrådsboliger.

Stuen besto opprinnelig av to rom, og den er nå 50 kvadratmeter stor, så det er god plass til sofaen fra Bolia, som har fått nytt trekk av stoff fra Designers Guild. Putene er fra Bungalow, Tine K og My Journey Collection, der puffen også er fra. Cottex-lampen er kjøpt på auksjon.
Stuen besto opprinnelig av to rom, og den er nå 50 kvadratmeter stor, så det er god plass til sofaen fra Bolia, som har fått nytt trekk av stoff fra Designers Guild. Putene er fra Bungalow, Tine K og My Journey Collection, der puffen også er fra. Cottex-lampen er kjøpt på auksjon. Vis mer

- Et hjem skal kunne brukes

De høye sprossevinduene i leiligheten sender tankene til parisiske herskapshus, og det var noe av det Maria falt for.

– Da vi flyttet fra hus til leilighet, var vi enige om at leiligheten skulle være helt spesiell. Vi så på mange, men jeg ble umiddelbart forelsket i de store vinduene, at det var så høyt under ­taket og stukkaturen, forteller Maria.

Hun har innredet med en blanding av antikke arvestykker, nytt, moderne design og klassisk design – og dekadente detaljer. Men tingene skal ikke bare se bra ut, mener hun.

– De skal også fungere i hverdagen. Et hjem skal kunne brukes, og folk skal føle seg velkomne. Det er viktig for meg å omgi meg med ting som har en historie, og som «snakker» til meg. Det må aldri bli likegyldig. Slik tenker jeg også når jeg kjøper inn til butikken. Jeg bryr meg ikke om hvem det er som har designet det, så lenge det berører meg, sier Maria.

Bildeveggen er satt sammen av malerier som Maria har arvet og kjøpt i Paris. Derfra kommer også det lille solspeilet.
Bildeveggen er satt sammen av malerier som Maria har arvet og kjøpt i Paris. Derfra kommer også det lille solspeilet. Vis mer
Franske vintage-detaljer som ananasisbøtten og østerstallerkenene gir liv til det enkle kjøkkenet.
Franske vintage-detaljer som ananasisbøtten og østerstallerkenene gir liv til det enkle kjøkkenet. Vis mer
Utsikt til kjøkkenet med fargede fliser fra Mosaikkhjørnet. Kjøkkenet er fra Modulia, pendellampene er «Wellington» fra Markslöjd. På skapet til høyre står en fin fransk muslinglampe fra Brix Brocante.
Utsikt til kjøkkenet med fargede fliser fra Mosaikkhjørnet. Kjøkkenet er fra Modulia, pendellampene er «Wellington» fra Markslöjd. På skapet til høyre står en fin fransk muslinglampe fra Brix Brocante. Vis mer
Beholderne i rosa opalglass på badet er vintage, og det er også speilbrettet og papegøyen.
Beholderne i rosa opalglass på badet er vintage, og det er også speilbrettet og papegøyen. Vis mer
Det fantastiske speilet på badet er fra en kafé i Paris. Maria bare måtte ha det, og det passet på millimeteren.
Det fantastiske speilet på badet er fra en kafé i Paris. Maria bare måtte ha det, og det passet på millimeteren. Vis mer
Endeveggen i stuen er malt mørkeblå. Den gir en vakker ramme omkring de gamle funnene. Veggfargen «Genève» er fra Flügger for Eilersen. Barvogn og solspeil er gamle franske ting. Sofabordet har fått ny farge med maling. Tips! Miks overdådige franske vintage-ting og moderne møbler med rene linjer.
Endeveggen i stuen er malt mørkeblå. Den gir en vakker ramme omkring de gamle funnene. Veggfargen «Genève» er fra Flügger for Eilersen. Barvogn og solspeil er gamle franske ting. Sofabordet har fått ny farge med maling. Tips! Miks overdådige franske vintage-ting og moderne møbler med rene linjer. Vis mer
Maria har kledd hulrommet bak sengen med tapet, og det framhever de originale innbygde skapene rundt sengen. Tapetet er fra Tapet Cafe, benken er fra Bolia og sengeteppet fra Ellos. Tips! Tapet eller maling på en enkelt vegg tilfører massevis av karakter til et rom. Sats gjerne på pastellfarger eller mørke toner.
Maria har kledd hulrommet bak sengen med tapet, og det framhever de originale innbygde skapene rundt sengen. Tapetet er fra Tapet Cafe, benken er fra Bolia og sengeteppet fra Ellos. Tips! Tapet eller maling på en enkelt vegg tilfører massevis av karakter til et rom. Sats gjerne på pastellfarger eller mørke toner. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer