interiør:

Fylt med klassikere

Hos Peter Erlandsson er hjemmet spekket med designklassikere. Men er det noe han er opptatt av, så er det at design ikke må gå på bekostning av funksjonalitet.

Vinduer som går fra gulv til tak, bringer naturen inn i stuen. FOTO: Peter Kragballe
Vinduer som går fra gulv til tak, bringer naturen inn i stuen. FOTO: Peter Kragballe Vis mer
Publisert

Peter Erlandsson har etablert seg med utsikt til skogen bak store vinduer i Malmö. Hvis man skal beskrive ­stilen, er nøkkelordene: klassisk, god og funksjonell design. Hjemmet er en skattkiste av danske klassikere.

Han kjøpte sitt første designmøbel i 1988. Det var «Pernilla»-loungestolen designet av svenske Bruno Mathsson. Og etter det har samlingen av designikoner bare vokst.

– Min interesse for design begynte da jeg var helt ung. Jeg er særlig glad i danske ­klassikere fra 1950- og 1960-tallet, for dansk design fra den perioden er nøktern. Og dessuten er det god kvalitet i massivt tre. Det er tidløse møbler, sier Peter ­Erlandsson.

I stuen står Arne Jacobsens «Egget» og Børge Mogensens «Spanske stol». Det er særlig danske klassikere som har fått plass i dette huset. Både de store møblene og for eksempel den velkjente Kay Bojesen-apen og Poul Henningsens bordlampe.
I stuen står Arne Jacobsens «Egget» og Børge Mogensens «Spanske stol». Det er særlig danske klassikere som har fått plass i dette huset. Både de store møblene og for eksempel den velkjente Kay Bojesen-apen og Poul Henningsens bordlampe. Vis mer

Naturen spiller en sentral rolle i boligens innredning, og det er viktig for ham at møblene er produsert i naturlige materialer.

– Jeg kunne for eksempel aldri finne på å bruke pleksiglass i innredningen, fordi det ikke harmonerer med det naturlige, og det er viktig for meg at det er en forbindelse mellom boligens innredning og naturen rundt. Det kan ikke være en markant kontrast, sier Peter Erlandsson.

Forskjellige tresorter og jordfarger er gjennomgående i huset for å skape den naturlige forbindelsen, mens lyse møbler i eik skal gi følelsen av sommerhus når det er sommer.

– Selv om det er et helårshus, så skal det oppleves som et sommerhus i de varme ­månedene. Om sommeren kommer husets fulle potensial virkelig til sin rett, sier han.

Hvis det føles for monotont med kun klassiske tremøbler, kan du gjøre det mer moderne ved å tilføye elementer som går i en helt annen retning, for eksempel et møbel i metall eller en kraftig farge.
Hvis det føles for monotont med kun klassiske tremøbler, kan du gjøre det mer moderne ved å tilføye elementer som går i en helt annen retning, for eksempel et møbel i metall eller en kraftig farge. Vis mer

Siden både huset selv og de fleste møblene er laget av tre, er det en helt spesiell lukt som sniker seg opp til nesen når man trer inn i hjemmet.

– Jeg føler meg aller mest hjemme når jeg åpner døren og duften av tre treffer meg, forteller Peter.

Sammen med Pär Josefsen startet Peter Erlandsson String Furniture i 2004. Den klassiske hyllen har en moderne design, men møbelets funksjon er tydelig, for selv om ­designklassikerne tar mye av plassen i huset, er det også viktig for Peter at design ikke går på bekostning av funksjonalitet.

– Funksjon er like viktig som design. Jeg kunne aldri drømme om å kjøpe en stol som er flott, men som ikke fungerer optimalt, ­eller som er forferdelig å sitte i, fastslår han.

Man kan lett bli fristet til å velge klassiske fargekombinasjoner med lyst tre og mørkere trekk, men prøv å gå motsatt vei innimellom. Det kan gi en spennende fornyelse til klassiske møbler. «Høvdingstolen» er designet av Finn Juhl.
Man kan lett bli fristet til å velge klassiske fargekombinasjoner med lyst tre og mørkere trekk, men prøv å gå motsatt vei innimellom. Det kan gi en spennende fornyelse til klassiske møbler. «Høvdingstolen» er designet av Finn Juhl. Vis mer

Likevel samler han på en helt spesiell krakk som ikke blir brukt til noe annet enn å pynte opp.

– Noe av det som betyr mest for meg i huset, er min samling av «Den egyptiske stol», sier han.

«Den egyptiske stol» ble designet av Ole Vangsø, og det er en liten krakk som er ­inspirert av gamle egyptiske krakker.

– Den har det jeg ser etter i et møbel: ­massivt tre og skinn. Dessuten gir den seg ikke ut for å være mer enn den er, sier han.

Peter Erlandsson har klokkeklare kriterier når det gjelder å velge ut et nytt møbel:

– Møbelet skal være ærlig. Det skal være solid håndverk og solide, naturlige materialer før det kan få plass hos oss, fastslår han.

Midt i stuen i første etasje står et marmorbord av Poul Kjærholm. Ved siden av står to «Colonial Chair»-stoler, designet av Ole Wancher.
Midt i stuen i første etasje står et marmorbord av Poul Kjærholm. Ved siden av står to «Colonial Chair»-stoler, designet av Ole Wancher. Vis mer
«Den egyptiske stol» er, som navnet indikerer, inspirert av gamle krakker fra Egypt. Den er designet av Ole Vangsø, og i dette huset er det en hel liten samling av dem med forskjellig farget skinn.
«Den egyptiske stol» er, som navnet indikerer, inspirert av gamle krakker fra Egypt. Den er designet av Ole Vangsø, og i dette huset er det en hel liten samling av dem med forskjellig farget skinn. Vis mer
Både gulv, tak, kjøkkenfronter og spisebordet er i lyst tre. Og for å bryte er det satt en plate i bordet i en annen nyanse. Det gir motspill og litt «edge».
Både gulv, tak, kjøkkenfronter og spisebordet er i lyst tre. Og for å bryte er det satt en plate i bordet i en annen nyanse. Det gir motspill og litt «edge». Vis mer
På veggen henger en «String Pocky»-hylle. I det lyse kjøkkenet står Hans Wegners «Y-stoler» rundt spisebordet.
På veggen henger en «String Pocky»-hylle. I det lyse kjøkkenet står Hans Wegners «Y-stoler» rundt spisebordet. Vis mer
Forskjellig kunst henger på veggen ved trappen. Og på gulvet står det også et litt tilfeldig utvalg bilder.
Forskjellig kunst henger på veggen ved trappen. Og på gulvet står det også et litt tilfeldig utvalg bilder. Vis mer
Mot fasaden utendørs er det plassert en «String Outdoor»- hylle. Den tåler regn og ruskevær og kan stå ute hele året.
Mot fasaden utendørs er det plassert en «String Outdoor»- hylle. Den tåler regn og ruskevær og kan stå ute hele året. Vis mer
På soverommet henger en versjon av String Furnitures hyller ved siden av sengen, og den fungerer som et nattbord med litt ekstra plass.
På soverommet henger en versjon av String Furnitures hyller ved siden av sengen, og den fungerer som et nattbord med litt ekstra plass. Vis mer

Få stilen

Nøye utvalgte møbler og lamper i klassisk design skaper en luksuriøs følelse i hjemmet.

Taklampe (kr 22 500, Louis Poulsen).
Taklampe (kr 22 500, Louis Poulsen). Vis mer
Stol i skinn og tre (kr 28 500, Carl Hansen & Søn).
Stol i skinn og tre (kr 28 500, Carl Hansen & Søn). Vis mer
Rundt speil med oppheng (kr 1500, Ellos Home).
Rundt speil med oppheng (kr 1500, Ellos Home). Vis mer
Hylle (kr 1400, String).
Hylle (kr 1400, String). Vis mer
Skap (kr 7700, Ferm Living).
Skap (kr 7700, Ferm Living). Vis mer
Lampe (kr 800, Bloomingville).
Lampe (kr 800, Bloomingville). Vis mer
Svingstol i skinn (kr 34 500, Fritz Hansen).
Svingstol i skinn (kr 34 500, Fritz Hansen). Vis mer
Trebenk med pute (kr 6700, Bloomingville).
Trebenk med pute (kr 6700, Bloomingville). Vis mer
Vase (kr 400, H&M).
Vase (kr 400, H&M). Vis mer
Fylt med klassikere
Sofa (kr 51 000, Bolia).
Sofa (kr 51 000, Bolia). Vis mer
Fargerikt teppe (fra kr 1200, Heymat).
Fargerikt teppe (fra kr 1200, Heymat). Vis mer

Utvalg: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer