ANTIKK LYSEKRONE: Skapet i stuen er kjøpt hos antikkforhandleren Gamle Union Brug i Skien. Lysekronen er en kopi av en gammel antikk lysekrone, Ragne overtok den etter forrige eier.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
ANTIKK LYSEKRONE: Skapet i stuen er kjøpt hos antikkforhandleren Gamle Union Brug i Skien. Lysekronen er en kopi av en gammel antikk lysekrone, Ragne overtok den etter forrige eier. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Interiør

Gamle møbler, dempede farger og enkel julepynt gir denne leiligheten perfekt julestemning – og ro i sjelen!

La deg inspirere av det lekre julehjemmet til Ragne og Jørn!

Publisert

- Jeg kommer opprinnelig fra gård, forteller Ragne Foslien, og beskriver slektsgården: Det gamle tømmerhuset i Øvre Eiker der julen er maksimalistisk og rød med nisser og saueskinn og tradisjoner så gamle og kjære at en jul uten et besøk der virker utenkelig.

– Men i en leilighet som denne synes jeg det passer med en litt annen stil, og at det blir aller finest når julepyntingen holdes ganske enkel, med grønne planter og en mer dempet julemarkering.

LES OGSÅ: Juleiteriøret trenger ikke å være nisser og rødt

Leiligheten i byen har ekstra stor takhøyde, bevarte stukkaturer og gamle, restaurerte kakkelovner. Den formelig inviterer til en enklere og mer sakral og herskapelig julepynting, noe som passer beboerne godt. Ragne, som jobber som anestesilege, er ikke bortskjemt med lange ferier og faste julerutiner, og må ofte jobbe i helligdagene. Derfor liker hun å starte julepyntingen tidlig i desember, så hun får litt jul hjemme i tillegg til den obligatoriske turen til slektsgården i Buskerud. Julen i byen handler for henne mye om å samle folk til gode middager og å være sammen med venner. 

– Jeg er veldig glad i julen. Jeg er en sånn som leser juleblader og nyter å starte tidlig med julegavene for at det ikke skal bli stress. Før jeg ble lege og desember ble en måned med mye jobbing, arrangerte jeg alltid juleverksteder med venninner, der vi spiste grøt og drakk gløgg.

Leiligheten er full av gamle møbler som Ragne gjerne kjøper i bruktbutikker og hos antikvitetsforhandlere, som Gamle Union Brug i Skien, der flere av møblene i leiligheten stammer fra. 

– Det er et enormt bruktmarked der de har samlet utrolig mye, og det er utrolig inspirerende å kikke rundt der, forteller hun.

Stilen i leiligheten beskriver hun ellers som «evig varierende», men kjærligheten til det gamle har hun med seg. Dessuten er innredningen preget av økonomisk fornuft, sier hun.

– Jeg har ikke mye som er dyrt. Og vi har ikke pusset opp masse. Det meste var ferdig her da vi overtok. Det er mye hvitt her, og slik var det da vi flyttet inn. Det var fint og ganske ferdig, og det eneste vi egentlig har gjort, er å bygge balkong.

ÆRVERDIG: Se den lekre leiligheten til Ragne og Jørn fra 1896. Foto: Yvonne Wilhelmsen
ÆRVERDIG: Se den lekre leiligheten til Ragne og Jørn fra 1896. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: 24 tips til hva du kan gjøre i adventstiden

Ro og orden

Takhøyden i leiligheten skaper en storslagen følelse. Den gjør også at alt virker større enn det egentlig er, og lysere. 

– Det bodde en eldre dame her før oss, noe som kanskje er noe av grunnen til at stedet har sluppet unna 90-tallsfadesene med senket tak og sånt. Her har ingen falt for fristelsen til 
å rive ned vegger for å lage allrom, eller å rive de gamle ovnene eller å skifte vinduer. Alt 
er originalt her, til og med stukkaturene. Det er jeg glad for! 

At paret endte opp i dette fasjonable området, forklarer hun med ett eneste ord:

– Flaks! Det er et dyrt område og det lå egentlig utenfor vårt prissjikte, men vi hadde flaks i budrunden, sier hun. 

Det er viktig for Ragne å ha det vakkert rundt seg.

LES OGSÅ: Julehjem fra 1932

– Jeg har bodd i nok slitne hybler! Dessuten jobber jeg jo på sykehus, der det ikke akkurat er preget av lekre interiører. Derfor setter jeg ekstra stor pris på å ha et hjem jeg virkelig gleder meg til å komme hjem til. Det er ikke likegyldig for meg om det er pent rundt meg, og jeg har blitt mer opptatt av å rydde. Når man jobber mye skift og er sliten når man kommer hjem, er det utrolig behagelig å komme hjem til ro og orden!

I julen fylles leiligheten med duften av kongerøkelse («da kommer julestemningen med en gang!»), julemusikk og så senkede skuldre som overhodet mulig. Tradisjonene ellers består av ribbe på julaften, pinnekjøtt minst én av julens øvrige dager, julegudstjeneste, gårdsbesøk og samvær med familie. En gang feiret Ragne julen i Den Dominikanske Republikk, med 30 varmegrader og palmesus. Men: Det ble ikke det samme. Tradisjoner er tross alt tradisjoner.

– Det aller beste med julen er uansett at alt stopper opp litt – man tar en pause sammen med familien før man går over i et nytt år, sier Ragne.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer