Planter

Gi grønnsakene et forsprang

Det er gøy å forspire tidlig om våren. Og gir du plantene et forsprang, klarer de seg bedre når de plantes ut senere.

DYRKE GRØNNSAKER: Det er praktisk å skaffe seg et plantebord til potter, jord, frøposer og diverse hageting. Det kan for eksempel stå i en bod, et skur eller på terrassen. FOTO: Sari Tammikari
DYRKE GRØNNSAKER: Det er praktisk å skaffe seg et plantebord til potter, jord, frøposer og diverse hageting. Det kan for eksempel stå i en bod, et skur eller på terrassen. FOTO: Sari Tammikari Vis mer
Publisert

Hvis du vil dyrke grønnsaker som kål, bønner og purre med suksess, så er det en fordel å for-spire dem nå på våren, siden de trenger å bruke lang tid på å etablere seg.

Mangler du små potter til forspiring, kan du lage noen av gamle aviser.
Mangler du små potter til forspiring, kan du lage noen av gamle aviser. Vis mer
Du kan forspire i så- og priklejord. Vil du ha perfekt jord, kan du tilsette 20 prosent perlite og 20 prosent vermiculite. Foran ligger små torvbrikker som svulmer opp når de kommer i vann. Du kan også så frø direkte i dem.
Du kan forspire i så- og priklejord. Vil du ha perfekt jord, kan du tilsette 20 prosent perlite og 20 prosent vermiculite. Foran ligger små torvbrikker som svulmer opp når de kommer i vann. Du kan også så frø direkte i dem. Vis mer

Så frøene i så- og priklejord som bare er svakt gjødslet og fin i strukturen, slik at den faller godt ned rundt frøene. Vanlig pottejord inneholder for mye gjødsel, noe som kan hemme spiringen, men også ta livet av de små, sarte spirene fordi røttene svis. Vanlig hagejord inneholder mange ugressfrø og soppsporer som igjen kan hemme veksten og ta livet av plantene.

LES OGSÅ: Fem lekre planter som trenger lite stell

Vær forsiktig når du prikler små planter over i større potter, så du ikke ødelegger røttene. Bruk en priklepinne, en stoppenål eller en blyant. Her er det purrer som er klare for å vokse seg store
Vær forsiktig når du prikler små planter over i større potter, så du ikke ødelegger røttene. Bruk en priklepinne, en stoppenål eller en blyant. Her er det purrer som er klare for å vokse seg store Vis mer
Det er blitt populært å dyrke kål igjen, og det er mange forskjellige typer du kan forspire.
Det er blitt populært å dyrke kål igjen, og det er mange forskjellige typer du kan forspire. Vis mer

VANN SÅ DET DEKKER

Før du sår dine frø i små bokser eller potter, er det lurt å vanne jorden godt igjennom. Sett på en tut som sprer vannet fra vannkannen i små stråler, slik at det spres i potten. Hvis jorden er tørr, kan det kreve mange «dusjer» før det er vannet ordentlig igjennom. Men frøene må heller ikke oversvømmes.

Dryss deretter frøene ut i jorden, og dekk dem til. En god tommelfingerregel ved forspiring er at frøene ikke skal dekkes med et tykkere lag enn de selv fyller. Du kan dekke med såjord, bruke hvit sand (altså sand uten leire) eller bruke det materialet som heter vermiculite, som ligner på poppet ris.

Trykk jorddekket lett til over frøene, slik at de får god kontakt med såjorden, og sett pottene på et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Sørg for å holde jorden fuktig hele tiden.

TID FOR OMPRIKLING OG UTEPLANTING

Når de små frøene blir til små planter, går det ikke lenge før de trenger mer plass for å utvikle seg. Ta plantene forsiktig ut av potten, del dem, og prikle dem straks om i større potter med fuktig så- og priklejord.

Hvis plantene skal stå lenge i pottene før de plantes ut, kan du med fordel fylle vanlig pottejord nederst i pottene og kun så- og priklejord i det øverste laget der de nye, små røttene plasseres.

Pass på så du ikke skader røttene, og husk å vanne godt. Står du utendørs og prikler, så vær forsiktig med direkte sol, for det kan ta livet av de små, sarte plantene på ganske kort tid. De små plantene kan kose seg i en større potte inntil jorden utendørs er varm nok til å ta imot de små grønnsakene. I uken fram mot utplantingen kan du hver dag sette pottene i skyggen utendørs i ly for været, så de venner seg til klimaet utendørs. Plant dem gjerne ut en dag det er overskyet og vindstille, så verken sol eller vind kan skade dem. Husk å holde en passende avstand mellom plantene, for de blir store når de først begynner å vokse.

Når plantene er store nok til å bli plantet ut i hagen, må de gradvis vennes til kulden. Sett dem derfor utendørs kun en time eller to hver dag i en uke.
Når plantene er store nok til å bli plantet ut i hagen, må de gradvis vennes til kulden. Sett dem derfor utendørs kun en time eller to hver dag i en uke. Vis mer
Tomater og meloner skal stå varmt og lyst innendørs til det er blitt varmt utendørs.
Tomater og meloner skal stå varmt og lyst innendørs til det er blitt varmt utendørs. Vis mer
Varmeelskende planter som aubergine, basilikum og agurk vil gjerne stå i en klokke.
Varmeelskende planter som aubergine, basilikum og agurk vil gjerne stå i en klokke. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer