Blomstervase:

Glad i friske blomster? Dette må du huske

Det er spesielt en ting som må gjøres før du skal bruke blomstervasen på nytt.

BLOMSTERVASE: Hvis du gjør dette med vasen kan du forhindre sopp og bakterievekst. Foto: Shutterstock
BLOMSTERVASE: Hvis du gjør dette med vasen kan du forhindre sopp og bakterievekst. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I julen er det kanskje mange som både gir og mottar blomster i gave. For å bevare de lengst mulig finnes det et enkelt tiltak men burde gjøre.

Blomstene kan visne raskere dersom vasen ikke har blitt vasket ordentlig før nytt bruk.

- Det er smart å vaske vasene etter bruk, da fjernes sopp og bakterier. Sopp og bakterievekst i vannet hindrer vannopptaket, som gjør at blomstene ikke klarer å trekke opp vann, og de visner fortere, sier Kari Brekke, gartner i Mester Grønn.

Hun forklarer til KK at ledningsvevet i en stilk er smalt og trangt, og nok vann må fraktes helt opp til blomstene på toppen av stilkene.

- Glass er et praktisk og smart materiale i vaser, det er enkelt å vaske, det er et materiale med høy tetthet, lite porer, i motsetning til keramikk, som er mer porøst, og mer utfordrende å få rent, forteller Brekke.

Med transparent glass ser man dessuten raskt om vasen er rent eller ei.

Slik vasker du vasen:

  • Brukt varmt vann og oppvaskkost
  • Oppvaskmiddel, for eksempel Zalo.
  • Pass på at du skyller godt unna vann med såperester til slutt.

Gartneren forteller om at mange har tidligere sverget til litt klor i vannet ved vasevask. Klor tar det meste av bakterier, men noen dråper eddik gjør mye av samme nytten, og er et mer miljøvennlig valg

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Når du kjøper avskårende blomster bør du passe på at du får med en liten pose holdbarhetsmiddel på kjøpet! Dette gir næring, og holder bakterieveksten i vannet i sjakk, og blomstene får et lengre liv i vasen, sier Brekke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet