interiør:

God, gammel årgang

Da Mette og familien overtok feriehuset med alt av inventar, ble det tydelig for henne at det var viktig å beholde husets 60-tallsstemning.

FOTO: Mia Mortenssen
FOTO: Mia Mortenssen Vis mer
Publisert

Familien hadde egentlig et sommerhus i Hvide Sande, men da Mette Klit fikk nyss om et feriehus til salgs på Fanø, slo hun og mannen til.

– Jeg kom til denne øya da jeg var barn, og jeg har alltid syntes at den er en helt spesiell perle, sier Mette og fortsetter:

– Når du kommer hit og er omgitt av alle disse stråtekte husene, så er det som om du befinner deg i en helt egen verden. En deilig og avslappet verden. Og da vi fikk mulig­heten til å kjøpe et feriehus for en virkelig ­rimelig penge, var det nærmest umulig for meg og mannen min ikke å skrive under på kjøpekontrakten.

Mette Klit og hennes eldste sønn Herman på fem. Lampene som henger fra taket, er av merket Lampe Gras.
Mette Klit og hennes eldste sønn Herman på fem. Lampene som henger fra taket, er av merket Lampe Gras. Vis mer

Grunnen til at det var såpass rimelig, var at huset hadde stått nærmest urørt i nærmere tre år. Den mannlige eieren var godt oppe i årene, og kom aldri innom for å pakke sammen eiendelene sine, men sendte bare nøkkelen til huset i posten. Det betød at Mette og familien overtok alt fra aftershave og morgenkåper til møbler.

– Aftershaven og klærne ble nok kastet, men det var en del tidstypiske og fine ­møbler som vi er superfornøyde med, og som fikk meg til å forstå hvor viktig det var å beholde 1960-tallsstemningen i innredningen. Og når vi har pusset opp, har vi vært tro mot huset og dets opprinnelige ­eiere, sier Mette, som flere steder har malt med farger som grønngrått og rødt, og som har innredet med gardiner i oransje velur og ­møbler i teak for å understreke den tidslommen som huset føles som.

De turkise pinnestolene var noe av det som sto igjen i huset da Mette og familien overtok det. Den svarte spisebordsstolen har de selv kjøpt, og den er designet av tyske Egon Eiermann.
De turkise pinnestolene var noe av det som sto igjen i huset da Mette og familien overtok det. Den svarte spisebordsstolen har de selv kjøpt, og den er designet av tyske Egon Eiermann. Vis mer

Mette har vært interessert i interiør siden hun var ung. Faktisk såpass interessert at hun i konfirmasjonsgave ønsket seg Arne ­Jacobsen-stolen «Egget».

– Jeg fikk den ikke, men ønsket sier noe om at jeg allerede i ung alder var opptatt av å omgi meg med flott design, sier Mette og fortsetter:

– Jeg aner ikke hvor denne interessen kommer fra, men jeg vet bare at med den ­lidenskapen i ermet føltes det ikke som et uoverkommelig prosjekt å skulle innrede et sommerhus, jeg ser det tvert imot som en morsom oppgave med mange store valg, sier Mette, som har innredet familiens helårshus mer nøytralt, mens det her i sommerhuset er større takhøyde når det gjelder farger og ­eksperimentering.

Den gule sofaen fra Eilersen har fleksible ryggdeler som kan flyttes rundt, så de ikke stenger for utsikten mot hagen.
Den gule sofaen fra Eilersen har fleksible ryggdeler som kan flyttes rundt, så de ikke stenger for utsikten mot hagen. Vis mer

Mange av møblene og tilbehøret er kjøpt brukt på diverse nettsteder, for som Mette sier, er hun glad i å spare penger.

Sommerhuset er isolert og har vedovn, noe som gjør at de kan være her hele året.

– Og det er vi også i stor grad. Gården vår litt utenfor Esbjerg, der vi har mange kalver, er synonymt med en travel hverdag, så det er som å komme til en annen verden når vi kommer hit til Fanø og kan leve et helt ­annet liv, avslutter Mette.

Fra kjøkkenallrommet er det utgang til den steinbelagte terrassen.
Fra kjøkkenallrommet er det utgang til den steinbelagte terrassen. Vis mer
Kjøkkenet med malte fronter og en benkeplate av grønn linoleum satt på finer er fra Reform. Mette har valgt de hvite og gule flisene fordi nyansen harmonerer med den gule sofaen i rommets stuedel. Flisene er fra File under Pop. Det samme er den røde malingen som tilfører varme til kjøkkendelen.
Kjøkkenet med malte fronter og en benkeplate av grønn linoleum satt på finer er fra Reform. Mette har valgt de hvite og gule flisene fordi nyansen harmonerer med den gule sofaen i rommets stuedel. Flisene er fra File under Pop. Det samme er den røde malingen som tilfører varme til kjøkkendelen. Vis mer
Også den lille skammelen med ramme av bambus sto i huset da Mette og familien overtok det.
Også den lille skammelen med ramme av bambus sto i huset da Mette og familien overtok det. Vis mer
Fra en annen dør i kjøkkenallrommet er det utgang til en koselig sittegruppe.
Fra en annen dør i kjøkkenallrommet er det utgang til en koselig sittegruppe. Vis mer
Den fine vesten har Mette Klit strikket til en av sønnene. Hun har vært flittig med strikkepinnene siden hun ble mor for fem år siden. Nå har hun kastet seg over patchwork. Keramikken stammer fra Kähler og Lyngby Porcelæn og var i huset da de overtok det, slik også puten med mønstrete stoff av William Morris var.
Den fine vesten har Mette Klit strikket til en av sønnene. Hun har vært flittig med strikkepinnene siden hun ble mor for fem år siden. Nå har hun kastet seg over patchwork. Keramikken stammer fra Kähler og Lyngby Porcelæn og var i huset da de overtok det, slik også puten med mønstrete stoff av William Morris var. Vis mer
De forrige eierne var et legepar som uten tvil hadde god smak, noe Mette er takknemlig for. Både bambusstolen og sybordet i teak fulgte med huset. Den blå lampefoten er en eldre Kähler-modell, mens skjermen er fra molamps.com.
De forrige eierne var et legepar som uten tvil hadde god smak, noe Mette er takknemlig for. Både bambusstolen og sybordet i teak fulgte med huset. Den blå lampefoten er en eldre Kähler-modell, mens skjermen er fra molamps.com. Vis mer
Badet er gjort helt om. Et gammelt uthus er blitt innlemmet i rommet for å få plass til en stor dusjnisje. For å gi stilen et originalt uttrykk fra den tiden da huset ble bygget, er det støpt et steingulv, et såkalt terrazzogulv. Det er lagt blå fliser og valgt en nostalgisk armatur fra Toni. Speilet er fra Københavns Møbelsnedkeri.
Badet er gjort helt om. Et gammelt uthus er blitt innlemmet i rommet for å få plass til en stor dusjnisje. For å gi stilen et originalt uttrykk fra den tiden da huset ble bygget, er det støpt et steingulv, et såkalt terrazzogulv. Det er lagt blå fliser og valgt en nostalgisk armatur fra Toni. Speilet er fra Københavns Møbelsnedkeri. Vis mer
Møbler i teak går igjen flere steder i huset, som her på en av guttenes rom.
Møbler i teak går igjen flere steder i huset, som her på en av guttenes rom. Vis mer
Puter i retrostil pynter opp på et av soverommene.
Puter i retrostil pynter opp på et av soverommene. Vis mer
På soverommet er veggene blitt malt i fargen «Yellow and roses» fra File under Pop. Linoleumstrykket på veggen er av Kristine Hellesøe.
På soverommet er veggene blitt malt i fargen «Yellow and roses» fra File under Pop. Linoleumstrykket på veggen er av Kristine Hellesøe. Vis mer

Få stilen

Skap en eklektisk og avslappet atmosfære ved å kombinere klassiske møbler med bohemske tekstiler, fargerik pynt og rotting.

Taklampe (kr 2785, Ferm Living).
Taklampe (kr 2785, Ferm Living). Vis mer
Pinnestol (kr 2990, Rawico).
Pinnestol (kr 2990, Rawico). Vis mer
Klassisk spisebord (kr 4300, Ellos Home).
Klassisk spisebord (kr 4300, Ellos Home). Vis mer
Pute med floss (kr 995, Layered).
Pute med floss (kr 995, Layered). Vis mer
Gulvteppe (kr 1800, Horredsmattan).
Gulvteppe (kr 1800, Horredsmattan). Vis mer
Vegglampe (kr 1900, House Doctor).
Vegglampe (kr 1900, House Doctor). Vis mer
Bord med fliser (kr 8500, Ferm Living).
Bord med fliser (kr 8500, Ferm Living). Vis mer
Rottingstol (kr 3400, Ellos Home).
Rottingstol (kr 3400, Ellos Home). Vis mer
Gulgrønn sofa (kr 45 000, Eilersen).
Gulgrønn sofa (kr 45 000, Eilersen). Vis mer
Mønstrete puff (kr 1350, Bloomingville)
Mønstrete puff (kr 1350, Bloomingville) Vis mer
Keramikkbolle (kr 400, H&M Home).
Keramikkbolle (kr 400, H&M Home). Vis mer
Glasskål (kr 300, Bloomingville).
Glasskål (kr 300, Bloomingville). Vis mer

Utvalg: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer