Bolig & Interiør

Grønne råd

Hva må til for at plantene skal trives i stuen din? Her er noen gode tips som gjør det lettere å holde dem friske og sunne.

Foto: StockXchng/Hagit Berkovich
Foto: StockXchng/Hagit Berkovich Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Alle vekster er avhengig av fem faktorer for å trives; lys, temperatur, vann, luftfuktighet og god jord.

Mange av stueplantene våre kommer fra fjerne himmelstrøk der klimaet er mer tropisk. Dette bør man ta hensyn til når det gjelder stell av planter. De trives nemlig best under tilnærmede like forhold som de ville hatt der de kommer fra.


Vær med og stem!

Har du grønne fingrer?


Det er ikke dermed sagt at du må lage et eget tropisk klima i huset ditt. Men en god start er å legge forholdene til rette slik at plantene får passe mengde lys, vann og varme.

Ingen racer, men får det meste til å spire og gro.
 
57 (70%)
Liker best å få avskårne buketter.
 
13 (16%)
Nei, holder meg til plastblomster.
 
8 (10%)
Absolutt! Er medlem i en staudeforening.
 
3 (4%)

Lys


Ulike planter trenger ulik mengde lys, og vi kan dele inn i fire kategorier:

 • Full sol. Plasser gjerne planten i et sørvendt vindu som får mye sol.

 • Mye sol, men ikke full sol. Planten vil trives i en vinduskarm, men må være beskyttet noe fra en gardin, eller annen solblending midt på dagen. Morgen- og kveldssol går fint.

 • Halvskygge. Tåler litt sol, men bør plasseres et stykke fra vindu.

 • Skygge. Bør ikke få sol på seg og kan plasseres i vindu, men sørg for at det er et nordvendt vindu, som aldri får direkte sollys rett inn.


Kunstig lys vil ikke ha noen nevneverdig effekt på plantenes trivsel.


Temperatur


En vanlig misforståelse er at alle planter liker å ha det varmt. Det er faktisk sjelden helt riktig, for planter liker gjerne at temperatuen skifter med sesongene. Husk at temperaturen kan variere innenfor ett og samme rom, og at planter med fordel kan plasseres i den kjøligste delen av rommet, som ved et trekkfullt vindu.

 • Kjølige forhold, 3-10 grader.

 • Middels varme forhold,10-16 grader.

 • Varme forhold, 16-20 grader.

Senk gjerne temperaturen om natten, eller plasser varmeømfintlige planter i en kjølig bakgang, så de får hvile samtidig med deg.


Vann


Den vanligste feilen mange gjør er å overvanne. Det er svært få planter som trives når jorden er søkkvåt, fordi det stopper lufttilgangen til jorden. Ulike planter trenger ulik mengde fuktighet. Vi deler dem inn i fire graderinger.

 • Våt. Planten trenger å alltid ha ekstra vann i potten.

 • Konstant fuktig. La alltid jorden være fuktig, men ikke la det flyte på skålen under.

 • Moderat fuktig. Sørg for at jorden tørker helt mellom hver vanning.

 • Relativt tørr. Jorden bør alltid være ganske tørr, og god drenering er viktig.


Gi plantene et regnskyll.Luftfuktighet


I Norge har vi kalde vintre som krever at vi varmer opp husene våre med kunstige varmekilder. Dette tørker ut luften og på samme måte som din hud kan bli tørr om vinteren, trives heller ikke plantene med lav lutffuktighet. Unntaket er sukkulenter som har sitt naturlige habitat i tørr ørkenluft.

Den eneste måten å forbedre luftfuktigheten på er å la vann fordampe i et lukket rom. Dette kan du gjøre ved å skaffe deg en luftfukter.

Alternativt, eller helst i tillegg, kan du dusje plantene med en pumpeflaske med vann eller rett og slett sette dem i dusjen. Dette vil fukte bladene og også hjelpe med å holde dem rene for støv noe som igjen bedrer forholdene for fotosyntesen. Tenk på det som et naturlig regnskyll.Blomsterjord


Planter spiser ikke jord. Alle vekster trenger likevel å vokse i eller på noe (et substrat, kaller gjerne fagfolk det) som kan gi dem de riktige forholdene for opptak av vann og næringsstoffer.

De fleste stueplanter klarer seg helt fint i vanlig blomsterjord, og trenger ikke en spesialblanding for å trives, men det kan være greit å forstå prinsippene for riktig sammensatt substrat.

En plante som trenger å være konstant fuktig, må også ha et substrat som kan holde på fuktigheten, men la overflødig vann renne bort, som for eksempel torv. På samme måte trenger enn plante som liker å ha det tørt et substrat som ikke holder vann, men som tørker fort. Eksempler på det kan være lecakuler eller grov sand. Spør hos blomsterhandleren eller hos et gartneri hva en plante trenger når du kjøper den.

Når det gjelder næring, er det en tommelfinger regel som kan være grei å huske: Du skal kun gjødsle når planten er i en vekstperiode.

Vær nøye med mengden slik at du ikke overgjødsler. Dette svekker røttenes evne til å oppta næring. Følger du bruksanvisningen på pakken vil du sjeldent få problemer.

Kilde: «350 Stueplanter» av Rob Herwig
Foto: Image Source/AOP, Rikke Firing Christiansen, StockXchng/Hagit Berkovich

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer