Bolig & Interiør

Hagehjelp for grønnskollinger

Med 25 000 kroner og litt egeninnsats, kan selv den travleste hageeier komme et godt stykke på vei mot en «ny» hage.

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jaså - du har fått deg hage? Og den ser ut som et krater? Og du vet ikke forskjellen på en staude og en clamydia? Da er du i sannhet en som trenger både gode og billige råd.

Vi har angrepet saken på en pedagogisk måte, og valgt en flat eksempeltomt på 500 - 700 kvm, hvor det er lett adkomst for biler, anleggsmaskiner mv.





I samarbeid med Det norske hageselskap, har vi kommet til noen «del-jobber» som
kanskje må gjøres hvis en skal «brushe opp» en eldre hage. I boksen til venstre finner du mer om hver jobb, og får råd og vink om hvordan de kan gjøres billigst og enklest mulig, hvis du ikke er millionær, men må gjøre hagearbeid på budsjett.

Designernes hageråd


Den eneste jobben vi ikke har gått nøye inn på, er den morsomste delen, nemlig beplantningen. Til denne delen, har vi fått ti ekspertråd fra det nystartede utemiljøsenteret på Økern i Oslo.

Hagedesigner og kjendis Darren Saines har også noen gode råd, til fasen som kommer når du er klar for å plante:



- Husk at det tar fem år å opparbeide en hage fra bunnen, og slå deg til ro med det. Selv bruker jeg en tommelfingerregel, og fordeler beplantningen med 30 prosent på større vekster, som busker og trær, og 70 prosent mindre vekster. Den «store» vegetasjonen vil få effekt med en gang, og den «lille» vil trenge tid til å utvike seg gradvis.

Troverdig møkkaplan


Men før du kommer så langt at det blir gøy, må du gjennom en solid møkkajobb. Arbeidsplanen vår får betinget støtte hos landskapsarkitektfirmaet Grindaker.

- Hvis dette er en gammel hage, hvor du kanskje har en fin gårdsplass med grus og en fin
skiferterasse, som er helt fine, og uten store trær å fjerne, er er jeg enig i at fasene og jobbene i ditt eksempel kan være treffende. Da er det stort sett bare grøntarealene som krever arbeid. Da vil nok prisen bli forholdsvis beskjeden. De grønne arealene er oftest de billigste å opparbeide, mener landskapsarkitekt Harald Olsen hos Grindaker.

Dyrt å sette bort alt

Saines humrer litt av spørsmålet om kostnaden ved å sette bort alt:

- Prisen for en totaljobb med en hage kan bli alt fra 50 - 60 tusen og opp til 4 millioner kroner, sier han, og viser til millionprosjekter han selv har gjennomført verden over.

- Prisen for å få opparbeidet 600 grønne kvadratmeter, med en pen blanding av grøntarealer, gress og buskarealer, beplantning med stauder, busk og nye trær vil kunne komme oppunder 90 - 100 000, uten noen form for egeninnsats, anslår Olsen.

- Nesten alt dette kan strengt tatt gjøres av en praktisk person, bortsett fra planleggingen. Ofte får man det beste resultatet ved å sette planleggingen til en landskapsarkitekt, og få en anleggsgartner til å gjøre arbeidene, mener han.





Jobben på budsjett


Å få ryddet tomten, slik at det er mulig å komme i gang, er en typisk ikke-faglig jobb, og er du på lavbudsjett, gjør du det selvfølgelig selv. Som en litt eksotisk mulighet, kan Hans Majestet Kongens Garde bistå. Prisen for en dags rydding, to personer: cirka 2000 kroner.

Mer om dette leser du hvis du klikker her.

Har du mistanke om at noe er fryktelig galt med jordsmonnet i hagen, kan du for et par hundrelapper få det analysert.

Hvordan kan du lese mer om her.

Når du så vet hva hagen din trenger tilført, kan du muligens komme unna jobben med både å gjødsle skikkelig og så en rimelig grei plen for omtrent 10 000 kroner.

Mer om hvordan du lager en slik «pakke» kan du lese om hvis du klikker her.

Er du ikke så veldig opptatt av plen, og i hvertfall ikke innstilt på å gjøre denne delen av jobben selv, har du flere alternativer. Det enkleste alternativet - plen på rull, har absolutt sin prisliste.

Mer om dette kan du lese hvis du trykker her.

Føler du deg skikkelig inkompetent, og trenger faglige råd til planleggingen, kommer du langt med et par tusen kroner. God faghjelp trenger faktisk ikke koste mer enn det.

Trykker du her, kan du lese om både budsjett- og luksusplanene.

Er du som Obelix, fjerner du helst ikke gamle trær med mindre du absolutt må. Dette kan vise seg å være en billig holdning. Les mer om hvordan du får gratis-hjelp til trefelling her. Verre er det hvis du må fjerne gamle røtter før du setter i gang. Akkurat denne jobben er kanskje den dyreste og minst morsomme vi har funnet, og kan fort komme opp i 5 - 10-tusen-kroners klassen.

Les mer om prisene her.

Å beskjære gamle trær er en jobb for fagfolk, og bortkjøring av kvist krever tilhenger. Vårt råd: sett det bort. Kostnad: omtrent 5000 kroner. Dette er vel anvendte penger for folk med dårlig tid og litt budsjett.

Trykker du her, kan du lese mer om denne delen av jobben.

Moderat sluttsum

Med en sum på 25 000 kroner og et minimum av egeninnsats, kommer du antakelig langt på den minst morsomme delen av veien mot en «ny» hage. Budsjettet vårt ser da slik ut:

  • Rydding av tomt: 2000 kroner
  • Jordanalyse: 200 kroner
  • Gjødsling og plen: 10 000 kroner
  • Hageplan: 2000 kroner
  • Fjerning av stor rot: 5000 kroner
  • Beskjæring: 5000 kroner
  • Sum 25 000 kroner

Hvor mange planter og trær du vil ha - og kostnadene ved disse er ikke tatt med her. Beplantning kan gjøres både billig og dyrt, og selv med billigløsninger vil hagen din se mye bedre ut etter at den virkelige møkkajobben er gjort unna.

Deler av denne artikkelen ble første gang publisert den 10. april 2005.



(Artikkelen er levert av DinSide.no)

Foto: Image Source/AOP

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer