Irritasjon
De fleste har nok en eller annen gang irritert seg over naboen. Hekken som ikke ble klippet når den skulle (når du synes den ble for stor eller høy) - eller aldri ble klippet for
Eksterne lenker
den saks skyld, campingvogna som sto i bakhagen hele vinteren, treet som skygger for utsikten - eller en million løvetannfrø som sprer seg med vinden over på din velholdte gressplen hver eneste sommer.
Les mer på DinSide.no
En ting er småirritasjon, en annen ting er langt mer alvorlige ting som, i verste fall, forringer verdien på eiendommen din. Vi har spurt: Får du gjort noe med saken?
Søppel, skrot og støy
- Synes du at naboens hus er stygt, eksempelvis trenger et strøk maling eller to, er dette noe det er veldig vanskelig å få gjort noe med. Du må da hevde at det er til stor sjenanse for deg, og det kan være vanskelig å vinne frem med i dette tilfellet, forklarer advokat i Projuris, Haakon Utne Kierulf.
Men hva med støy fra naboen, er det noe du kan gjøre noe med?
- Har du problemer med naboer som fester og bråker hele natten, er det selvsagt mulig å ringe politiet for å løse problemet der og da. Men dette fører vanligvis ikke til en varig løsning. Det finnes også grenser for hvor mye støy som er tillatt, for eksempel fra hunder som bjeffer, men da må du ofte ha fått foretatt en støymåling - noe som kan være vanskelig i praksis, forklarer han, og legger til:
- Saken kan tas med det kommunale Forliksrådet, men de vil ofte henvise saken videre til rettssystemet, noe som altså kan være en langvarig prosess.
Ved nabokrangler er det også vanlig å ta kontakt med det lokale Konfliktrådet. De sier selv at de løser 85-90 prosent av de sakene som kommer på deres bord.
Slik kan Konfliktrådet løse saken din - helt gratis
Rottebesøk
Blir skrap og skrot, og eventuelt matavfall og andre uhumskheter liggende på tomten til naboen, slik at skadedyr, som for eksempel rotter, invaderer nabolaget, kan saken imidlertid være noe mer klar.
- Opplever du at det sker ting på nabotomten som kan være av helseskadelig karakter, kan du klage til helsetjenesten i din kommune. Du kan da håpe på at de klarer å løse saken. Gjør de ikke det, må du ta saken videre gjennom det kommunale Forliksrådet eller en advokat som fungerer som megler mellom deg og naboen. Når saken tas denne veien, må man imidlertid regne med at det tar noe tid, sier Kierulf.
Ripsbusker og andre buskevekster
Et annet yndet emne for nabokrangel er trær og busker som sjenerer for utsikten eller solen.
Ifølge Kierulf er det ikke avstanden til nabogrensen som er avgjørende for hvor høyt et tre kan være. Avstanden skal måles i forhold til det stedet på naboens eiendom hvor ulempen gjør seg gjeldende.
Han gir oss følgende eksempel:
Dersom du mener å miste sol på din uteplass i hagen som følge av naboens tre, kan du kreve treet beskåret og ulempen fjernet hvis treet for eksempel er ti meter høyt, og uteplassen din ligger tre meter fra treet. Treet kan da kreves beskjæret med en meter, for å oppfylle reglene om at trær som står nærmere enn en tredjedel av sin lengde, og ikke har noen nevneverdig interesse for eieren, kan fjernes.
Men hva med trær og busker som rekker inn over din tomt?
- Et tre som rekker inn over din tomt, kan du selv kutte dersom det er til nevneverdig skade eller ulempe. Før du gjør dette, må du imidlertid varsle om at du gjør det, slik at naboen får rimelig tid til å selv kutte ned og fjerne de omstridte vekstene, sier advokaten.
Bli venn med naboen
Uansett om det gjelder støy, høye trær og busker eller naboens rotet tomt, er enkleste løsning fra advokat Kierulf klinkende klar:
- Regel nummer en er å prate med naboen. Inviter ham over til deg, for å se saken fra din side. Det er verdt å huske på at det ofte er mulig å komme frem til en felles løsning, og at det vanligvis er mye billigere og mindre slitsomt enn å bruke 2-3 år på en rettssak, avslutter Haakon Utne Kierulf.
Det beste rådet å gi, er altså å holde seg gode venner med naboene. Fordi krangel om småting (og større ting) ofte ikke fører annen vei enn til Konflikråd, Forliksråd, og eventuell retssak. Noe som for de fleste oppleves som en langvarig og slitsom prosess.
(Artikkelen er levert av DinSide.no)
Foto: Image Source/AOP