MANNENS HJØRNE: Thom Hell trives i musikkhjørnet hjemme på Løkka. Foto: Nina Ruud
MANNENS HJØRNE: Thom Hell trives i musikkhjørnet hjemme på Løkka. Foto: Nina Ruud Vis mer

Kk Living

Her er musikkhjørnet til Thom Hell

Og der skal det KUN spilles bra musikk.

Publisert

Mannen:
Thom Hell (37), prisvinnende musiker, aktuell med sitt sjette album Six. Er også å se på TV-skjermen som deltaker i 4-stjerners middag. Bor sammen med sønnen Miller (1) og samboer Ylva Mazetti, som er stylist i KK Living.

Hjørnet:
Musikkhjørnet i stuen, stedet for avkobling og musikk, der platesamlingen til Thom kan nytes til fulle.

LES OGSÅ: Tips for å friske opp soverommet

Ser på TV og lager musikk samtidig

Det er et under at det ikke har blitt dannet en sti på de åtte meterne mellom TV-kroken og musikkhjørnet. Ifølge musiker og småbarnsfar Thom Hell er det å gå frem og tilbake mellom disse stedene det eneste han driver med. Når han ikke plinger i vei på gitaren, ser han på film, og under reklamepausene komponerer han litt mer.

- Jeg jobber veldig sporadisk, men i løpet av en dag så har det gjerne blitt en låt da. Det en ganske koselig arbeidsmetode for meg. Så får jeg liksom sett på TV og skrevet musikk samtidig.

Rammet inn av en snekkerlaget bokhylle som åler seg oppunder taket sitter Thom Hell i stolen sin og tenker på nye melodier. Musikkhjørnet hans er virkelig til for å føle på nostalgien. Tre spellemannspriser, vinylplater fra musikerens barndom og en platespiller.  

- Det er så deilig å sitte her, høre på musikk og bla litt i plater. Kanskje sortere litt. Fikse og dille. Vaske dem litt og stelle litt med dem, liksom.

Thom Hell lengter tilbake til den tiden det var utrolig stas å få et nytt album. Da man kjøpte en plate og hørte på den i ukevis, helt til man kjøpte en ny. 

Det er i det uperfekte at det interessante og spennende ligger.

Flyttet tretten ganger

På veggen over stolen og et lite kaffebord henger en spesiell cowboyfilmplakat som har fulgt med Thom Hell helt siden han flyttet hjemmefra:

- Jeg har sikkert flyttet tretten ganger på 15 år bare i Oslo. Fra kollektiv til leilighet har dette bildet fulgt med meg. Så lenge jeg får henge opp denne plakaten, føler jeg meg hjemme. Det er litt trygt med noe som er med overalt.

Hans nyeste hjem ligger i den kunstneriske bydelen Grünerløkka i Oslo. Her bor han sammen med samboeren Ylva, som er stylist blant annet i KK Living, og ett år gamle Miller. Hell er imponert over at sønnen viser interesse for piano:

- Instrumenter kommer alltid til å ligge her. Gitarer og piano. Miller elsker det! Han står og slår på pianoet og synes det er kjempegøy. Det må jo være på eget initiativ, da. Det finnes mange eksempler på barn som får en fiolin i armene når de er fire og som ender opp med avsmak for hele greia. Så jeg tenker at det er greit å bare la ting skje av seg selv.

Musikeren er interiørinteressert, men innrømmer at det uten tvil er kjæresten som er mest interessert. Rollefordelingen blir at hun kommer med ideer mens han sier hva han liker og ikke liker. I leiligheten har de ingenting som Hell ikke har gått god for.

- Jeg har sikkert en smak, men jeg har aldri helt funnet ut hva jeg liker. Jeg synes det er fint med Art Deco. Gamle amerikanske ting og flere nyanser av tre. Og jeg elsker tegninger av Norman Rockwell. De er dritfine, det er kunst!

LES OGSÅ: Sniktitt hjemme hos Sarah Jessica Parker

LIKER DET UPERFEKTE: Det er der det interessante ligger, sier Thom Hell. Foto: Nina Ruud
LIKER DET UPERFEKTE: Det er der det interessante ligger, sier Thom Hell. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Det er jo det som er livet. Det er jo det som er så gøy

Men det behøver slettes ikke å være perfekt:

- Det er jo alltid gøy å planlegge og hele tiden jobbe med å få inn nye ting. Nå skal vi få inn en ny peis. Man vil jo liksom ha det praktisk og fint hele tiden, men vi kommer aldri i mål. Det tror jeg er viktig å være inneforstått med da. At ting aldri kommer til å bli perfekt. Verken i innredning eller økonomisk eller i forhold. Det er jo det som er på en måte, det er jo det som er livet. Det er jo det som gjør det så gøy.

Barnefaren har akkurat gitt ut sitt sjette album titulert Six:

- På platen spiller jeg noen toner feil, men om jeg fjerner dem forsvinner øyeblikkets skjønnhet. Jeg tror at det som ikke er perfekt er perfekt. Det er i det uperfekte at det interessante og spennende ligger.

Vinylplatene er sortert i alfabetisk rekkefølge. Noen album har blitt forvist til loftet, men en skikkelig «guilty pleasure» har fått bli. Han setter på den skamfulle, men samtidig nytbare platen. Funky reggae-takter strømmer ut av spilleren:

- Dette er veldig dårlig reggae fra åttitallet. Men jeg kan ikke la være å synes at dette er stilig. Man må jo være stolt av det man hørte på som liten, man kan ikke bare fortrenge fortiden.

Men platespillernålen fjernes hurtig idet platens neste låt skal til å begynne. Reggae-bandet hadde visst bare den ene låten som var bra. Og musikkhjørnet er kun til for å lytte til musikk som faller i smak. Faktisk kan det gå riktig ille om feil musikk strømmer inn til Hells ører:

- Av og til så klikker det for meg. Det letteste ville vært bare å lukke ørene og ignorere det, men jeg klarer det ikke. Jeg blir så sint når jeg hører dårlig musikk.

Han må le:

- Det begynner å koke i topplokket. Haha! Jeg blir skikkelig sint. Det er ikke verre enn at jeg kan le av det etterpå, men akkurat når det skjer så er jeg ikke noe grei å ha med å gjøre. Jeg blir rett og slett fysisk uvel, og sånn har det vært helt siden jeg var barn.

Noe av det verste som kan skje er dersom taxisjåfører spiller James Blunt. Da har Thom ingen steder å rømme. Da har det hendt at han har bedt taxisjåføren om å skifte kanal. Av alle verdens artister er det nemlig James Blunt som virkelig ikke faller i smak, og på coveret til Thom Hells tredjeplate kan man skimte en plakat med påskriften «James Blunt is Satan»:

- Jeg har følt ganske lenge at James Blunt er ond. Men han virker samtidig veldig hyggelig også. Det er ekstra skummelt. Jeg tror han er kjempehyggelig, og sånn sett er det jo bare musikken jeg hater, og ikke personen. Det er viktig å understreke.

Men musikeren prøver å la være å tenke for negativt, og prioriterer helst det han synes er god musikk. Etter tre måneder med pappapermisjon kan han anbefale å lukke seg inn i en boble:

- Jeg tror det er sunt å ta seg en fri-uke hvor man ikke får noen negative impulser. En uke uten aviser eller nyheter, og hold deg unna alle sosiale medier. En uke hvor det eneste du gjør er å være hjemme og kose deg med familien din. Hør på musikk som du liker, se filmer du har lyst til og spis god mat. Da går man inn i en boble. Og det er kjempedeilig!

LES OGSÅ: Hjemme hos: Mia og Morten

Thom Hell i et nøtteskall:

Favorittaktivitet: Hvis det er en aktivitet å se på TV og serier så er det vel det som jeg bruker mesteparten av tiden min på.

Jeg ønsker meg: En ny platespiller, og varmekabler på alle fortau slik at jeg slipper å styre sånn når jeg skal ut og trille med barnevogna.

Favorittinstrument: Piano.

Det beste med musikk: Følelsene den gir på godt og vondt.

Det fineste jeg vet: Kjæresten og ungen min. På tredje plass kommer en av Beethovens pianosonater.

På fritiden liker jeg: Å lage mat, og å se fotball på TV.

Hvis alt var mulig: Ville jeg fly. Siden alt ikke er mulig så holder jeg meg her.

Denne saken er hentet fra KK Living 5, som er i salg nå!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer