Les også!
Mennesker har brukt farger som dekorasjon i uminnelige tider, mye fordi de skaper stemninger og påvirker humøret.
Sterke, klare farger utstråler vitalitet og liv, mens lyse, dempede farger virker mer avslappende og harmoniske. Hvordan du vil sette sammen en palett til hjemmet ditt avhenger blant annet av hvilke følelser du ønsker å vekke.
Før du starter
- Hva skal du bruke rommet til? Jobbe, sove, spise eller slappe av?
- Tenk helhet når du planlegger. Ta hensyn til farger på møbler og farger i de nærliggende rommene.
Fiks det selv!
Ta vare på bilen Slik redder du rettene Kunsten å vaske Førstehjelp til sykkelen
- Tekstiler, strukturer og malingens glansgrad påvirker sluttresultatet. Eksempelvis kan en tapet med mye mønster få rommet til å virke mindre, så da bør du kanskje velge en lysere nyanse enn du først hadde tenkt.
- Har du lyst og tid kan du klippe opp fargeprøver, tapet og tøybiter og lage en kollasje med de fargene du ønsker å bruke. Dette er en kjempefin måte å teste ut utradisjonelle kombinasjoner på.
- Prøv ut forskjellige fargekombinasjoner med en virtuell fargevelger. Jotun og Nordsjö har hver sin variant og begge er kjempemorsomme å eksperimentere med.


Fargene
Rød er en inspirerende og livsglad farge som kan ha en svært dramatisk effekt på et rom. Den kan være med på å skape liv, men kan fort virke mørk hvis alle veggene males røde. Komplementærfarge: grønn.
Gul skaper lette og glade assosiasjoner og er en farge som egner seg godt som et innslag på barnerommet. Komplementærfarge: lilla.
Oransje er i likhet med rød og gul, en varm og vital farge, men den sterke kraften i oransje gjøre den mer leken og utfordrende. Jordfargede toner er effektfulle hvis du ønsker et sydlandsk preg på rommet. Komplementærfarge: blå.
Felles for rød, gul og oransje er at de er varme og imøtekommende farger. Egner seg godt i rom der det foregår aktiviteter av forskjellige slag.
Grønn er livets farge og gir assosiasjoner til vårens friske fargespill. Grønn egner seg godt i kombinasjon med naturfarger, og du kan gjerne male et helt rom grønt, så lenge du ikke velger en veldig mørk eller kraftig nyanse.
Lyse, klare grønnfarger, gjerne i kombinasjon med blå og gul, gir et syrlig inntrykk. Tyngre og mer dempede farger er ofte forbundet med mer tradisjonelle interiører og er roligere i uttrykket.
Grønn har en avslappende effekt og kan gjerne brukes i rom der du hviler og samler krefter. Bak scenen på et teater er det vanlig med en grønnfarge i rommene der skuespillerne slapper av før og etter forestillingen. Komplementærfarge: rød.
Blå er havets og himmelens farge og har en tydelig svalende effekt. Blå egner seg derfor utmerket til sør- og vestvendte rom som får mye varme fra solen.
Blå og grønn er en vanlig fargekombinasjon, som sammen skaper en frisk følelse av hav og sjø.
Gråtoner i kombinajson med blått gir et elegant uttrykk, mens rødt og blått sammen kan skape en dramatisk effekt. De lyse blåtonene har tradisjonelt vært mye brukt i kjøkken, men blått egner seg godt til alle rom. Komplementærfarge: oransje.

Naturfarger
Farger hentet fra naturen er varmere og mykere enn de klare fargene. Et rom som preges av farger hentet fra jord, stein og tre, vil gi et rolig og intimt inntrykk. Som mennesker slapper vi godt av når vi omgir oss med naturfarger, fordi de gir oss en følelse av velvære.
Felles for mange naturfarger er at de kan være litt grumsete og ubestemmelige i fargen, men de trenger ikke være kjedelige og nøytrale av den grunn. Spillet mellom ulike naturtoner kan være vel så spennende og kontrastfylt som sterke fargekombinasjoner.
Nøytrale naturtoner fungerer godt som grunnfarge i et rom, og det er ukomplisert å kombinere dem med hverandre eller bruke dem sammen med klare, rene farger.
Kilder: «Bo med farger» av Bjørn Reinhardtsen og Agnes Skarholt, BS-Konsept, «Velg den riktige fargen» av Kevin McCloud, Gyldendal, Ifi.no
Foto: Shawn Gearhart, Elena Ray, Steven van Soldt, Kelvin Wakefield, Rachel Willis
Illustrasjon: Mari Jernberg Hovden