– Det er altfor sent å pynte juletreet 23. desember! Vi lever hektiske liv, og julen er i grunnen ganske så kort. Å sette opp juletre dagen før julaften, for så å pakke det ned igjen like etter nyttårsaften, synes jeg høres fryktelig stressende ut, sier Sigurd Storm, interiørarkitekten, bloggeren og podkasteren som med årene er blitt kjent for sitt usedvanlige julehjem.
– Husk at jeg har samlet på julepynt siden jeg var barn. Men ikke kall meg julegal. Jeg er ikke Gjertrud i «The Julekalender», sier Sigurd og ler.
– Dette er rett og slett min store lidenskap. Jeg hygger meg altså så mye med å pynte til jul, legger han til.
Vi har nemlig invitert oss selv hjem til mannen som vet å dra på når det kommer til juledekorering, og som der-for har fått tilnavnet «Julekongen». En vanlig jul for Sigurd betyr at julehjemmet står klart 1. desember. Da er tre stuer pyntet i ulike temaer, derav flere juletrær, hvorav det største er importert fra Danmark og pyntet med over 1500 gjenstander og forsikret for 500 000 kroner.
– Men det er viktig for meg å vise at man slett ikke trenger å bruke en formue, eller ha tre stuer på rad for å skape et julehjem, sier Sigurd.
– Jeg bruker mesteparten av pynten min i en annen leilighet, som jeg skal låne bort til noen som vanligvis ikke har et sted å bo. Jeg synes det er godt å kunne bidra, sier Sigurd og byr KKs utsendte på et utvalg julegodter på fat.


Christina elsker julen, og klarer ikke å vente helt til desember
– Jeg pynter nok litt tidligere enn mange
For er det én ting Sigurd Storm er overbevist om, så er det at julen handler vel så mye om hvem du er sammen med, og hva du gjør for å ha det hyggelig, framfor mengden pynt.
– For meg er julens budskap det aller viktigste. Jeg er kristen, så den delen betyr mye, sier Sigurd som pleier å feire julaften på tradisjonelt vis med nærmeste familie.
– Da er det hjem til mor med ribbe og riskrem og alt som hører til, noe jeg setter enormt pris på hvert eneste år.
Han understreker at han er en stor tilhenger av tradisjoner. Både når det gjelder mat og samvær – men også når det kommer til pynt. For vi må tilbake til pynten.
– Jeg syns julen bør være rød. Rødt er selve julefargen, og vi trenger litt rødt. Det betyr ikke at jeg ikke elsker gull og sølv og andre kombinasjoner, men jeg syns det er litt trist å fjerne det røde helt, sier Sigurd.

Viser julehjemmet - så skjer dette
VideoHar du mange rom du skal pynte, og mye ulik pynt, anbefaler Sigurd at du samler pynt som passer sammen. Samme prinsippet gjelder også dersom du har mindre plass.
– Jeg synes for eksempel at det er virkelig lekkert å sette sammen gull og sølv i kombinasjoner. Hvitt og sølv er også nydelig. Og ikke glem det røde, som sagt, sier Sigurd.
De fleste har også pynt laget av barn, eller gamle minner. Sigurd mener dette blir ekstra koselig dersom det samles og stilles ut.
– Da får du en helhet og et blikkfang, forklarer Sigurd.
Selv har han elsket julepynt lenge, og inspirasjonen tar han fra eget hode.
– Jeg begynte nok å samle på pynt tidligere enn de fleste, og etter hvert syntes jeg det var veldig gøy å gjøre noe som skiller seg ut. Min måte å pynte på er ikke inspirert av Disney eller noe annet amerikansk som mange tror, det er først og fremst bilder som dukker opp i mitt eget hode og som jeg får lyst til å gjenskape, sier Sigurd bestemt.
– Jeg pynter nok litt tidligere enn mange, rundt midten av november går jeg i gang, men det er fordi jeg har mye pynt og ofte får besøk av pressen, sier Sigurd og mener 1. desember er en fin dato for folk flest – da kan heller ikke naboer klage over at julen kommer for tidlig.
Sigurd mener også at selve juletreet kan komme på plass i begynnelsen av desember.
– Da har det allerede vært jul i butikker og i gatene en stund, så jeg tror ikke man ødelegger noe som helst av stemningen om setter opp juletreet litt tidligere enn man pleier.
Juletreet som ruver tre meter over bakken er Sigurds store stolthet. Det har vært vist i mange aviser og tv-programmer, men Julekongen mener at det er vanskelig å gjengi magien på bilder og skjerm – det må oppleves.
– Det hender folk gråter når de kommer inn i stuen på kvelden med lun julemusikk i bakgrunnen og ser treet. Det beveger meg så inderlig at jeg kan skape noe som framkaller så mange følelser.

Og Sigurds juletre får selvsagt spesialbehandling:
– Det vannes med sitronbrus eller champagne, og noe vann. Det var min mormor som lærte meg at treet trenger stivelse i from av sukker så ikke barnålene faller av så fort. Mormor mente at juletreet kunne da jammen ikke ha det noe dårligere enn oss, hun var en sann diva, mimrer Sigurd.

Vanner juletreet med sitronbrus
VideoUtenfor leilighetens vinduer har Sigurd satt opp juletrær med 500 lys i hvert tre.
– Jeg har bestilt opp lager av lysslynger med de gamle glødetrådspærene, så jeg har i 40–50 juler til, om jeg skulle være så heldig å være her så lenge. Jeg vil ikke ha de nye ledlyspærene, de er for skarpe og oftest har de et skjær av grønt eller oransje. Skal man ha det 100 prosent gjennomført, skal alle lys gå i samme farge. Dette går ikke med de ledlysene som foreløpig er produsert, understreker interiørstylisten.
All pynten pakker han bort i midten av januar, en jobb som tar flere dager.
– Det er alltid godt med sesongskifte, synes jeg. Også er det jo sånn at jeg nesten er like glad i å pynte til valentines, påske, sommer og halloween, så jeg har nok å holde på med, sier interiørarkitekten som innrømmer at han noen ganger får kommentarer for sin overdådige pyntestil.
– Det hender folk kommer bort til meg på byen midt på sommeren og spør om jeg er i gang med å pynte til jul liksom, det synes jeg blir litt tullete, sier Sigurd og ler, før han innrømmer at han kjenner det kribler av forventning, allerede tidlig på høsten.






