Julepynt:

Hjemme hos Ulrika er det kun grønn julepynt som gjelder

- Jeg vil ikke ha noe rødt.

JULEPYNT: Ulrika og mannen Per går for en neddempet julestemning. FOTO: Pernilla Wästberg
JULEPYNT: Ulrika og mannen Per går for en neddempet julestemning. FOTO: Pernilla Wästberg Vis mer
Publisert

Adventstiden er det aller beste med julen, mener Ulrika. En helt fanta­s­tisk periode der det er fritt fram å pynte og ordne. Da er det tid for å ta inn gran og furu, som hører julen til, og å fjerne andre ting som vanligvis står fremme.

– Vår jul er neddempet, sier Ulrika.

– Jeg er oppvokst med tradisjonell julepynt med nisser og mye rødt. Det var fint da, men her hjemme liker jeg ikke det. Her blir det derfor ingenting rødt, men hovedsakelig gran og furu i ulike former og størrelser.

Stuen er luftig og lys, noe den beige sittegruppen med den romslig sofaen «Petito» fra Posh Living bidrar til. Det store, håndknytte beni ourain-teppet er fra Beyond Marrakech. Rundt om i huset er det noen svarte kontraster, slik som rammene rundt bildene på veggen.
Stuen er luftig og lys, noe den beige sittegruppen med den romslig sofaen «Petito» fra Posh Living bidrar til. Det store, håndknytte beni ourain-teppet er fra Beyond Marrakech. Rundt om i huset er det noen svarte kontraster, slik som rammene rundt bildene på veggen. Vis mer
Ovnen i stuen bidrar ikke bare med god varme, men også med lun stemning takket være glassdøren som gjør at man ser flammene. En av de beste investeringene i hjemmet, mener Ulrika og Per.
Ovnen i stuen bidrar ikke bare med god varme, men også med lun stemning takket være glassdøren som gjør at man ser flammene. En av de beste investeringene i hjemmet, mener Ulrika og Per. Vis mer

Familien har rukket å feire mange en jul i huset siden de kjøpte det i 2007. Og snart er det på tide igjen. Programmet er tradisjonelt, med mye god mat og julenisse, til tross for at sønnene er blitt tenåringer. For noen tradisjoner vil de ikke endre på, de er rett og slett for koselige til å fjernes. Imidlertid har det meste av husets innredning endret seg gjennom årene. Planløsningen er fortsatt den samme, men det er også det eneste. Ellers ser det helt annerledes ut nå sammenlignet med det som møtte Ulrika og Per da de første gang kom på visning her.

– Da var det fiskebeinstapet og brune lister overalt, minnes Ulrika.

– Det var fire forskjellige gulv som grenset til hverandre med forskjellige lister i første etasje. Lilla tapet i gangen, aprikos i andre etasje. Svarte fliser på kjøkkenet og to buede døråpninger: en mellom gang og stue og den andre inn til kjøkkenet.

– Huset var imidlertid i veldig god stand, noe som var en av grunnene til at vi bestemte oss for å kjøpe det. De tidligere eierne hadde gjort alt med kvalitet, så vi kunne konsentrere oss om overflatene, den morsomme delen med andre ord.

Paret beholdt det gode, solide kjøkkenet som var i huset da de flyttet inn, men valgte etter noen år å bytte frontene.
Paret beholdt det gode, solide kjøkkenet som var i huset da de flyttet inn, men valgte etter noen år å bytte frontene. Vis mer
Pynten på treet holdes i en dempet fargepalett.
Pynten på treet holdes i en dempet fargepalett. Vis mer

Husets tidligere palett av forskjellige farger og gulv er nå blitt til en harmonisk helhet i gjennomgående hvitt med innslag av svart og beige toner. Det er en delikat og rolig fargepalett som gir et lett, nesten svevende uttrykk. Den eneste originale 1970-tallsindikatoren som de bevisst har valgt å beholde, er den brunsvarte trappen til overetasjen. Sammen med den svarte ovnspeisen, som paret har fått installert, utgjør begge en lekker kontrast til interiørets ellers hvite sjel.

– Den oransje filtmatten i trappen ble umiddelbart fjernet, sier Ulrika.

Den fiffige gulvklokken «PS Pendel» med oppbevaringshyller under er fra Ikea. Den gikk ut av sortimentet i 2017.
Den fiffige gulvklokken «PS Pendel» med oppbevaringshyller under er fra Ikea. Den gikk ut av sortimentet i 2017. Vis mer
Rundt spisebordet står forskjellige svarte stoler. Tre av dem er ganske nylig kjøpt fra Ikea, mens tre andre er funnet på loppemarked og deretter blitt malt om. Linduk fra Jysk, gardinlengder i lin fra Ikea, samt saueskinn, gjør spiseplassen koselig. Maleriet er fra Fine Little Day
Rundt spisebordet står forskjellige svarte stoler. Tre av dem er ganske nylig kjøpt fra Ikea, mens tre andre er funnet på loppemarked og deretter blitt malt om. Linduk fra Jysk, gardinlengder i lin fra Ikea, samt saueskinn, gjør spiseplassen koselig. Maleriet er fra Fine Little Day Vis mer

Endringsprosessen huset har gjennomgått kan beskrives som rask, langsom, tålmodig og uten bruk og kast. Alt på en gang. Rask når ideene føles riktige, for da blir de realisert umiddelbart. Langsom og tålmodig fordi alt er gjort med ettertanke og uten et mål om at det skal være raskest mulig ferdig. Det gamle badet, for eksempel, med lilla plasttapet, grønn plastmatte og utdatert bidé. Familien levde med det i åtte år før de totalrenoverte det og fikk dagens deilige oase i hvitt og beige med badekar og tredetaljer.

– De som bodde her før, var veldig høye, og badespeilet var plassert deretter. Jeg måtte stå på en krakk hver gang for å nå opp til det, sier Ulrika med et smil.

Kjøkkenet ville ikke sett ut som det gjør i dag hvis ikke Ulrika hadde hatt evnen til å se hva man kan oppnå med små inngrep.

– Bjørkekjøkkenet var nylig installert da vi flyttet inn, og det ville vært sløsing å kaste det ut. Etter fire år valgte vi i stedet å bytte ut dørene med hvite, og i vår malte jeg de svarte flisene hvite.

Gangen i andreetasje er utformet som en balkong med mørkt rekkverk og utsikt over stuen. Et perfekt sted for å slappe av og for eksempel lese i lenestolen «Karlstad» med fotpall fra Ikea. Puten har Ulrika strikket. Skapet er fra Ikea.
Gangen i andreetasje er utformet som en balkong med mørkt rekkverk og utsikt over stuen. Et perfekt sted for å slappe av og for eksempel lese i lenestolen «Karlstad» med fotpall fra Ikea. Puten har Ulrika strikket. Skapet er fra Ikea. Vis mer
En grankvist i en grønn vase plassert oppå et skap er enkel dekor. Inn til høyre ser man inn til arbeidsrommet, som Ulrika vurderer å gjøre om til et kombinert keramikkverksted og butikk.
En grankvist i en grønn vase plassert oppå et skap er enkel dekor. Inn til høyre ser man inn til arbeidsrommet, som Ulrika vurderer å gjøre om til et kombinert keramikkverksted og butikk. Vis mer

I familien Nilssons hus er det Ulrika som maler og tapetserer. Vinduer, lister, dører og vegger er hennes verk. Per foretrekker å lage mat og vaske. Da det herdede hvite furugulvet ble lagt i første etasje for snart to år siden, benyttet Ulrika anledningen til å male veggene igjen etter å ha satt opp Easy Cover-tapet først. Da slipper man å sparkle, forklarer hun.

– Vi fikk imidlertid hjelp med gulvene. Men ellers prøver jeg å fikse det meste selv.

Innredningsmessig er det også Ulrika som holder taktpinnen. Og her nytter det ikke å komme trekkende med hva som helst. Nei, hun er svært så bestemt når det kommer til interiør. Hjemmet er ikke bare familiens borg. Her skal det være en ro i innredningen, med inspirasjon fra naturen.

– Jeg vil ha det på en spesiell måte: tidløst og komforta­belt. En nøytral base som jeg kan fikse med ulike aksenter. Ikke gjennom tekstiler, men med planter, vaser, blomster og lysestaker.

– Jeg er ikke en slave av trender, men jeg er heller ikke uinteressert. Jeg prøver å bruke trender på min egen måte ved å kjøpe uvanlige ting som berører de trendene på en eller annen måte.

Toalett med skjult sisterne er utstyrt med en rustikk trehylle øverst – en plate av alm som paret selv har saget til og plassert der for å skape et mykere uttrykk.
Toalett med skjult sisterne er utstyrt med en rustikk trehylle øverst – en plate av alm som paret selv har saget til og plassert der for å skape et mykere uttrykk. Vis mer
Ulrikas og Pers soverom er ikke stort, men koselig. Sengetøy, store puter og pledd – er alle fra Ikea. Stjernene på veggen er fra Clas Ohlson.
Ulrikas og Pers soverom er ikke stort, men koselig. Sengetøy, store puter og pledd – er alle fra Ikea. Stjernene på veggen er fra Clas Ohlson. Vis mer

Når Ulrika ser tilbake på årene i huset, er hun glad for at Per og hun valgte et hus fra 1970-tallet i stedet for et gammelt hus på landet, slik de drømte om fra begynnelsen av. Her i Skurup har de alt nært, fra skole og sønnenes aktiviteter til toget, hvis de skal til et annet sted.

– Huset har vært perfekt for familien vår å vokse i. Første etasje har alltid vært en «fredet voksensone» med guttenes rom en etasje opp og en innredet kjeller der de har kunnet leke og spille spill.

– I dag, når de er tenåringer, kan de ha mange venner hjemme uten at vi forstyrrer hverandre.

Kanskje vil endringens vinder fortsette å påvirke huset i fremtiden. I kjelleren står Ulrikas dreieskive og ovn og venter på å bli brukt igjen. Etter intense småbarnsår begynner det å bli tid for leire og kreativitet igjen.

– Men jeg må først skape et hyggelig miljø for det før jeg får ro til å begynne, sier hun og legger til:

– Noen ganger vurderer jeg å gjøre om arbeidsrommet til et kombinert keramikkverksted og butikk med egen inngang via store glassdører. Den dagen den rette ideen kommer, setter jeg i gang med det umiddelbart!

Få stilen

Pynt med naturfarger for et nedtonet, men hjemmekoselig julehjem.

Vase (kr 800, DBKD). FOTO: Produsenten
Vase (kr 800, DBKD). FOTO: Produsenten Vis mer
Lysestake (kr 250, H&M). FOTO: Produsenten
Lysestake (kr 250, H&M). FOTO: Produsenten Vis mer
Julekrans (kr 330, Ikea). FOTO: Produsenten
Julekrans (kr 330, Ikea). FOTO: Produsenten Vis mer
Julestjerne (kr 300, Clas Ohlson). FOTO: Produsenten
Julestjerne (kr 300, Clas Ohlson). FOTO: Produsenten Vis mer
Saueskinn (kr 1000, SkinWille). FOTO: Produsenten
Saueskinn (kr 1000, SkinWille). FOTO: Produsenten Vis mer
Flettet kurv (kr 400, Kid). FOTO: Produsenten
Flettet kurv (kr 400, Kid). FOTO: Produsenten Vis mer
Gulvteppe (kr 2100, Ellos Home). FOTO: Produsenten
Gulvteppe (kr 2100, Ellos Home). FOTO: Produsenten Vis mer
Stol (kr 4300 for 2 stk., Ellos Home). FOTO: Produsenten
Stol (kr 4300 for 2 stk., Ellos Home). FOTO: Produsenten Vis mer
Lenestol (kr 20 000, New Works). FOTO: Produsenten
Lenestol (kr 20 000, New Works). FOTO: Produsenten Vis mer
Bordlampe med marmorfot (kr 6855, &Tradition). FOTO: Produsenten
Bordlampe med marmorfot (kr 6855, &Tradition). FOTO: Produsenten Vis mer
Vintage vitrineskap (kr 400, finn.no). FOTO: Produsenten
Vintage vitrineskap (kr 400, finn.no). FOTO: Produsenten Vis mer
Sidebord (kr 1100, FermLiving). FOTO: Produsenten
Sidebord (kr 1100, FermLiving). FOTO: Produsenten Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet