interiør:

– Huset mitt er min dokumentasjon av et levd liv

Nina Erichsens hus på Bornholm er innredet med gjenstander fra alle hennes livsfaser.

FOTO: Dianna Nilsson
FOTO: Dianna Nilsson Vis mer
Publisert

Solskinnsøya blir Bornholm kalt på folkemunne. Men begynnelsen var ikke så solrik da Nina Erichsen flyttet hit for 14 år siden. Hun ble satt tilbake til start både når det gjaldt sosiale relasjoner, jobb og et nytt hjem.

Den første vinteren bodde hun i et kaldt sommerhus, men da lyset kom utover våren, snudde alt.

– Jeg kjøpte et hus i Nexø, fikk venner, mann og barn, og i dag hører jeg til her, sier Nina.

Nina med en stor bukett sommerblomster plukket fra hennes egen hage. Vasen i glass har Nina designet for det danske firmaet Ro Collection.
Nina med en stor bukett sommerblomster plukket fra hennes egen hage. Vasen i glass har Nina designet for det danske firmaet Ro Collection. Vis mer
Fra kjøkkenet har Nina nydelig utsikt til alt det grønne utenfor og direkte utgang til terrassen.
Fra kjøkkenet har Nina nydelig utsikt til alt det grønne utenfor og direkte utgang til terrassen. Vis mer

Huset hun og sønnen bor i nå, ligger i Svaneke og bærer preg av jobben som ­programansvarlig for Crafts in Glass and Ceramics ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

– Kunsthåndverk er grunnstammen i livet mitt, både gjennom jobben min og i måten jeg omgir meg med ting på, forklarer Nina.

Hjemmet er lekent innredet. Det er fylt med kunsthåndverk som eksperimenterer med overflater, materialer, farger og teksturer. Og selv om det er mange markante designikoner i huset, er tonen likevel fri og uformell.

Keramikkskulpturene på bordet har Nina selv formgitt, og vasen er fra Ro Collection. Metallstolene er vintage, akkurat som den hvite benken, som tidligere har vært kirkeinventar.
Keramikkskulpturene på bordet har Nina selv formgitt, og vasen er fra Ro Collection. Metallstolene er vintage, akkurat som den hvite benken, som tidligere har vært kirkeinventar. Vis mer
Nina har gitt personlighet og varme til det hvite kjøkkenet med brukt nips og reisefunn.
Nina har gitt personlighet og varme til det hvite kjøkkenet med brukt nips og reisefunn. Vis mer

Ninas hjem er sammensatt av en blanding av gjenstander hun har arvet, ting hun har funnet på loppemarked, reiseminner og nyere designermøbler, som ifølge henne selv skaper en troverdig og brokete kollasj som avspeiler livet hennes.

– Huset mitt er min dokumentasjon av et levd liv. Jeg har satt sammen møbler og samlet gjenstander fra hele verden og alle mine livsfaser, så hjemmet avspeiler sånn sett både meg selv og livet mitt, sier Nina.

Lampen over spisebordet stammer fra et svensk sykehus. Stolene er designet av Alvar Aalto og er kjøpt brukt. Glassvasene har Nina designet for Ro Collection, og bordet er designet av Piet Hein.
Lampen over spisebordet stammer fra et svensk sykehus. Stolene er designet av Alvar Aalto og er kjøpt brukt. Glassvasene har Nina designet for Ro Collection, og bordet er designet av Piet Hein. Vis mer
Naturen ligger rett utenfor hvert et vindu i Ninas gamle hus, og ikke langt derfra ligger havnen i Svaneke med sine vakre klipper.
Naturen ligger rett utenfor hvert et vindu i Ninas gamle hus, og ikke langt derfra ligger havnen i Svaneke med sine vakre klipper. Vis mer

Mursteinshuset var slitt både innvendig og utvendig, med nedsunkne tak og nikotingule vegger, da hun og eksmannen hennes overtok det. Den gang var det kun førsteetasjen som var utnyttet til bolig. Men de innredet en etasje til, slik at huset i dag er på mer enn 200 kvadratmeter.

Før Nina tok skrittet og bosatte seg på Bornholm, hadde hun bodd i små leiligheter med små bad, og hun drømte derfor om et stort baderom. Og det har hun fått, sågar et kjempestort et med utgang rett til hagen, så hun kan høre fuglesang mens hun pusser tennene.

Nina har tilført kontrast og varme til trappegangen med et mørkt gelender og gråtonet gulv.
Nina har tilført kontrast og varme til trappegangen med et mørkt gelender og gråtonet gulv. Vis mer
– Huset mitt er min dokumentasjon av et levd liv

For Nina handler det om å skape bevegelse også i hjemmet, og derfor flytter hun stadig rundt på møblene, for her har ikke ting en fast eller «riktig» plass.

– Både mine og min sønns behov endrer seg, og plutselig mangler det plass til hans steinsamling, eller kanskje får jeg lyst til å se månelyset når jeg skal sove, og så flytter vi om på ting, forteller Nina og sier at hun for eksempel sover i første­etasje om sommeren, fordi det er kjøligere der, og at hun flytter soverommet opp i andre etasje om vinteren, fordi det er koseligere der.

Badet er tenkt som et allrom, der det er plass til hele familien. Her kan det foregå både høytlesning, kaffedrikking og bading samtidig. Flisene er fra Made A Mano, vasken er fra Genbyg, og stolen er funnet på en avfallsstasjon.
Badet er tenkt som et allrom, der det er plass til hele familien. Her kan det foregå både høytlesning, kaffedrikking og bading samtidig. Flisene er fra Made A Mano, vasken er fra Genbyg, og stolen er funnet på en avfallsstasjon. Vis mer
Ninas skrivebord er fra Please Wait to Be Seated. Kontorstolen er designet av Arne Jacobsen og er kjøpt brukt.
Ninas skrivebord er fra Please Wait to Be Seated. Kontorstolen er designet av Arne Jacobsen og er kjøpt brukt. Vis mer
En fargerik skjorte som henger på knaggrekken, blir et eget dekorelement.
En fargerik skjorte som henger på knaggrekken, blir et eget dekorelement. Vis mer
Nina sover i første etasje om sommeren, der det er kjøligere, og har soverom på loftet i vinterhalvåret, for der er det en koselig hulestemning. Jernsengen er fra Luberon, og sengetøyet er fra Ordinary Things. Bordlampen i rosa glass er et loppefunn.
Nina sover i første etasje om sommeren, der det er kjøligere, og har soverom på loftet i vinterhalvåret, for der er det en koselig hulestemning. Jernsengen er fra Luberon, og sengetøyet er fra Ordinary Things. Bordlampen i rosa glass er et loppefunn. Vis mer

Få stilen

Skap et sjarmerende og personlig hjem med en miks av gammelt og nytt.

Kongleformet taklampe (kr 850, Umage).
Kongleformet taklampe (kr 850, Umage). Vis mer
Skinnstol med armlener (kr 16 520, Fritz Hansen).
Skinnstol med armlener (kr 16 520, Fritz Hansen). Vis mer
Industrilampe (kr 700, Ellos Home).
Industrilampe (kr 700, Ellos Home). Vis mer
Vitrineskap (kr 5500, Bloomingville).
Vitrineskap (kr 5500, Bloomingville). Vis mer
– Huset mitt er min dokumentasjon av et levd liv
Vintagekommode med marmorplate (kr 1500, @pip_interior)
Vintagekommode med marmorplate (kr 1500, @pip_interior) Vis mer
Vase eller karaffel (kr 1100, Magnor).
Vase eller karaffel (kr 1100, Magnor). Vis mer
Stripete teppe (kr 2900, rugvista.no).
Stripete teppe (kr 2900, rugvista.no). Vis mer
Vintageskjenk (kr 6000, Blomqvist.no).
Vintageskjenk (kr 6000, Blomqvist.no). Vis mer
Skrivebord (kr 8520, Eiermann/ OsloDeco.no).
Skrivebord (kr 8520, Eiermann/ OsloDeco.no). Vis mer
Glassfigur med dalahest (kr 1150, Målerås Glasbruk).
Glassfigur med dalahest (kr 1150, Målerås Glasbruk). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer