Hvor mye er tingene dine verdt?
De færreste av oss går rundt og tenker på hvor mye vi eier. Så når den dagen kommer at vi må fylle ut en forsikringssum for innboforsikring, er de fleste ganske blanke.
En kan jo begynne å telle, men det kan virke ganske håpløst. Ta for eksempel skoene dine. Regner du med alle sommersko, sandaler, vintersko, pensko, støvl(ett)er etc., er du fort oppe i et femsifret nummer. Og det er bare skotøyet. Legg på klær. Kjøkkenutstyr. Bøker. En cd-samling. For ikke å snakke om toalettsaker. Det den kvinnelige delen av befolkningen går rundt med i sminkepungen, går fort over et tusen kroner. Og da har vi ikke en gang begynt på badeskapet.
Flere bransjekalkulatorer
Finansnæringens hovedorganisasjon, FNH, har en «innbonøkkel» på sine nettsider. Dette er en nyttig kalkulator som kan hjelpe deg å beregne hvor mye du bør forsikre innboet ditt for.
Her kan du fylle inn antall bruksrom (inkludert kjøkken, men uten bad, boder, loft etc); antall medlemmer i husstanden (minus eventuelle leieboere eller andre med egen innboforsikring) - og så må du indikere standarden på boligen. Dette har ingen ting med hvor pent det ser ut, men rett og slett hvor eksklusivt det er, i kroner og øre.
- Innbonøkkelen på våre sider var tidligere felles for alle forsikringsselskapene, sier Stein Haakonsen, informasjonssjef i FNH.
- Nå ser vi at andre aktører har laget sine egne nøkler, basert på sine utbetalinger og statistikker, men selv om disse bruker litt andre parametre, vil en se at en får omtrent likt resultat.
- Hvordan skal en se på tallene, når det er et avvik i forskjellige innboforsikringskalkulatorer?
- Bruk nøklene som et hjelpemiddel, sier Haakonsen. - Et nøyaktig anslag vil du bare få om du går igjennom innboet ditt, gjenstand for gjenstand. Får du for eksempel 800 000 hos oss, og 850 000 hos en av bransjeaktørene, bør du se på en forsikring i denne størrelsesordenen.
Verdien øker med aldreren
Vi har også sett en lignende kalkulator hos Gjensidige, men denne er for tiden av nettet, uvisst av hvilken grunn. Den skal imidlertid snart være på plass igjen, ifølge Kristin Bang, produktutviklingssjef i Gjensidige Forsikring.
- Kalkulatoren vår bygger på FNHs kalkulator, men vi har litt andre parametere, sier Bang.
I Gjensidiges kalkulator tar de blant annet hensyn til alder. - Vi ser ofte at verdien på innboet øker med alder, størrelsen på boligen og antall medlemmer i husstanden, presiserer hun. - En på førti har somregel flere og dyrere gjenstander enn en i tyveårene.
Vi presiserer igjen: Disse kalkulatorene, eller nøklene, gir kun anslag. Du kan selv gjøre et overslag.
Er det noen spesielle områder dere ser at kundene gjerne har mye større verdier enn de tror?
- For eksempel når det gjelder klær og sko, verdier som man kjøper fortløpende, er det lett å undervurdere totalverdien, sier Bang. Det samme gjelder også for eksempel for kjøkkenustyr, håndklær og lignende.
Det er også viktig å huske på forsikringssummen bør være nært opptil hvor mye det vil koste å erstatte noe. Altså: Hvor mye vil det koste deg å kjøpe nytt?
Les mer på DinSide.no
Vanntett anslag
Vil du ha en 100 prosent vanntett forsikringssum, bør du altså regne ut, gjenstand for gjenstand, hvor mye du faktisk har. Vi har brukt overslagsmetoden hjemme hos oss og satt det opp mot de to ulike innboforsikringsnøklene, og funnet ut at de stemmer omtrent
Eksterne lenker
ned til nærmeste tusenlapp. Det er altså en ganske smertefri løsning (selv overslagsmetoden tok latterlig lang tid), og vi tror ikke du skal engste deg for mye for at forsikringsselskapene prøver å få deg til å overforsikre eiendelene dine.
Bransjen sitter jo på faktiske tall for hvor mye vi vil ha tilbake når noe skjer. Og tror du de tar hardt i, kan du jo regulere forsikringssummen ned akkurat så mye du vil - eller tør.
(Artikkelen er levert av DinSide.no)
Foto: Jason Boutsayaphat