Rengjøring

Hvor ofte rengjør du her?

Du aner ikke hvor mye ekkelt som kan skjule seg under sofaputene...

SOFAPUTENE: I en hektisk hverdag er det lett å glemme å rengjøre sofaen.  Foto: cunaplus - Fotolia
SOFAPUTENE: I en hektisk hverdag er det lett å glemme å rengjøre sofaen. Foto: cunaplus - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At både huset og tingene vi har i det krever rengjøring, er noe de fleste både er klar over og tar hensyn til. Likevel er vi nok ikke så flinke til å rengjøre som vi tror.

Du husker kanskje å vaske gulv, vinduer, kjøleskap, skuffer, skap og toalett, men hvordan er det med møblene dine - som sofaen, som du (og familien) antagelig sitter i, og kanskje til og med spiser i, hver eneste dag?

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense vaskemaskinen

STØVSUGER: En enkel og kjapp måte å rengjøre sofaen på er å støvsuge den. Foto: Anton Maltsev - Fotolia
STØVSUGER: En enkel og kjapp måte å rengjøre sofaen på er å støvsuge den. Foto: Anton Maltsev - Fotolia Vis mer

Blir nedprioritert

Sofaen er et av de mest brukte møblene i hjemmet, og krever faktisk regelmessig rengjøring.

Siden den kommer i kontakt med både mat, drikke og kjæledyr daglig, er det ikke mye som skal til for at den blir slitt og stygg, for ikke å snakke om den reneste bakterie og hybelkaninbombe.

Ifølge Malin Skaar, leder i forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, er det lett å glemme å rengjøre sofaen og under sofaputene.

– Jeg tror nok mange i en hektisk hverdag ofte prioriterer det synlige smusset fremfor det usynlige.

– Det hender at man i ny og ne rengjør mellom og under putene, men dette er vel kun hvis man har litt ekstra tid, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Husker du å vaske denne?

(saken fortsetter under bildet)


Vask sofaen riktig

Dersom du løfter opp sofaputene, eller faktisk flytter sofaen fra den ene enden av rommet til den andre, er du nærmest garantert å finne mye rart..og ekkelt!

Matrester, hybelkaniner, småpenger, hårspenner, hundekjeks, bilnøkler, ølkorker, popcorn - ja, de utroligste ting sklir ned i setene uten at vi merker det - og da er det ikke så rart at det blir en del skitt og bakterier her.

Den enkleste og kjappeste måten å rengjøre sofaen på er å støvsuge den ordentlig. Da blir du kvitt mesteparten av smusset som gjemmer som nede i mørket mellom putene.

Men dersom sofaen din er i stoff og ikke skinn, og den har fått noen klissete flekker på seg, er det lurt å gå litt grundigere til verks.

– Har du en stoffsofa så kan du lage en vaskevannløsning med flytende Blenda eller Milo. Dersom trekket inneholder noe ull anbefaler jeg å bruke Milo, da dette er egnet for ull.

– Bruk lunkent vann og vask med en klut som ikke loer. Vask forsiktig og ikke gnikk og gnukk for mye, sier hun.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rengjøre fryseren

Ikke bruk en klissvåt klut

Dersom det er første gang du vasker stoffsofaen på denne måten, bør du først prøve det på et mindre synlig sted, som for eksempel under en pute eller i sprekken.

– Da er du helt sikker på at sofaen tåler å bli rengjort på denne måten, og risikerer ikke å ødelegge den.

– Ikke bruk en klut som er for fuktig når du skal vaske sofaen, da kan stoffet tørke sakte og i verstefall føre til litt «rotten» lukt. Mange sofaer har avtagbart trekk, da er det bare å følge vaskeanvisningene og vaske det i maskinen, forteller Skaar.

Husstøvmidd og hybelkaniner

Om sofaen får lengre levetid av å bli rengjort jevnlig er usikkert, men den vil definitivt holde seg penere med godt stell.

Et annet poeng, er at regelmessig stell kan ta livet av mye av husstøvmidden i sofaen eller favoritt-lenestolen din.

Husstøvmidd lever av proteiner som menneskehår og hudceller, og kan gi allergiske reaksjoner hos mennesker. Det er avføringen til midden som skaper disse reaksjonene, og middene kan også forverre andre allergier og astma.

Ifølge en studie gjennomført av the Annals of Allergy, Asthma & Immunology i 2008, kan regelmessig kontakt med middbefengt sengetøy, utstyr, møbler og klær også forverre hudsykdommer som eksem.

Med andre ord - støvsug og rengjør sofaer, lenestoler og andre møbler regelmessig!

LES OGSÅ: Bruk sitron til rengjøringen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer