Blomster

Hvordan stelle plantene dine?

Altfor mye klapp og kos er visstnok ikke av det gode, skal vi tro forskerne.

Oi, oi, oi! Det er ikke sikkert denne planten blir npe større etter dette. Illustrasjonsfoto: Image Source/AOP
Oi, oi, oi! Det er ikke sikkert denne planten blir npe større etter dette. Illustrasjonsfoto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Hvis du vil at plantene dine skal bli store og friske bør du la være å tukle for mye med dem», skriver forskning.no.

For mange er dette en stor overraskelse. Noen prater med og klapper på plantene sine i tillegg til å vanne dem, i god tro om at all oppmerksomheten bidrar til plantenes trivsel og gode vekstvilkår.

Misliker å bli tatt på


Naturvernere er kjent for å binde seg fast og holde rundt trærne for å redde dem. Men det bør de nok slutte med. Ny forskning tyder nemlig på at man bør prøve å la være å klemme trær og busker hvis man er ordentlig glad i dem. Noen planter misliker rett og slett å bli tatt på.

Planter er nemlig utstyrt med et gen som reagerer på ytre berøring. Det er det samme genet som for eksempel styrer hvordan enkelte planter lukker seg i regn.

I sterke tilfeller av berøring kan veksten til og med tro at den vil trives bedre som liten, og dermed hemme sin egen vekst. Det er en grunn til at plantene på det forblåste høyfjellet blir mye mindre enn nede i den trygge, lune skogen.

Bretter bladene


Det er ikke noe nytt at planter reagerer på ytre stimuli. Darwin skrev allerede i 1880 om noen planter som lukket bladene om natten. Noen særlige følsomme planter bretter til og med bladene sammen når de berøres, slik som mimosaen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer