interiør:

I Annas rødmalte hus er det julestemning fra gulv til tak

– Det tar litt tid før man får det slik man ønsker seg.

Krans på døren, lyng, en gran og flust av granbar rundt trappen sørger for full julestemning utenfor Annas hus, til tross for at det ikke er snø.
Krans på døren, lyng, en gran og flust av granbar rundt trappen sørger for full julestemning utenfor Annas hus, til tross for at det ikke er snø. Vis mer
Publisert

Er det noe Anna vet, så er det at det gjelder å gripe mulighetene når de dukker opp. Det har hun gjort, og sitter med eget hus og butikk i Kågeröd i Skåne til tross for at hun ikke engang har fylt 30 år. Om hun er stormannsgal? Nei, bare kjapp når det gjelder å ta viktige beslutninger i livet.

– Det var en fredag at jeg fikk vite at dette huset var til salgs. På søndag banket jeg på døren hos eierne og spurte om jeg fikk kikke, og dagen etter ringte jeg megleren og sa at jeg ville kjøpe huset, forteller Anna og fortsetter:

– Et par timer etter at jeg hadde overtatt, grep jeg brekkjernet og begynte å rive ned det innvendige taket og innerveggene. Det var på tide å lage drømmehuset mitt.

Anna var bare 21 år gammel da hun ble butikkeier i Kågeröd. Tre år senere kjøpte hun sitt eget hus. Et hus som trengte å bli pusset opp fra «topp til tå».
Anna var bare 21 år gammel da hun ble butikkeier i Kågeröd. Tre år senere kjøpte hun sitt eget hus. Et hus som trengte å bli pusset opp fra «topp til tå». Vis mer
Spisebordet er fra Butik Linnea. Stolene, som er designet av danske Kay Korbing, er kjøpt brukt. Ved enden av bordet står stolen «Bold Chair». Boucherouite-teppet fra Marokko er kjøpt brukt. Takkronen over bordet med håndlagde trekuler er fra Signum.
Spisebordet er fra Butik Linnea. Stolene, som er designet av danske Kay Korbing, er kjøpt brukt. Ved enden av bordet står stolen «Bold Chair». Boucherouite-teppet fra Marokko er kjøpt brukt. Takkronen over bordet med håndlagde trekuler er fra Signum. Vis mer

Det er gått fem år siden Anna ble huseier. Da var det juni og grønt. Nå er det en grå desemberdag og snart jul. Hos Anna råder full julestemning. Granen står inntil spisebordet, appelsingirlanderne og den store kransen i stuen lagde hun for et par dager siden. Flere steder i huset står små grantrær i krukker, i taket henger misteltein, vaser er fylt med aprikos og amaryllis, og lysene er tente.

Anna har aldri drømt om storbyen. Kågeröd har alltid vært hennes hjem. Et lite og trygt sted der alle kjenner alle. Her vokste hun opp i et hus som ligger bare tre hus bortenfor hennes nåværende bolig. Der bor fortsatt hennes foreldre, mens søsteren og hennes familie bor et par kvartaler unna. Her er hun nært det meste av det som er viktig for henne.

Hunden Bob følger med. Den flotte kransen på veggen har Anna laget selv. Gulvpuffer er vintage fra Reunion Home. Trefatet er kjøpt brukt, mens lysestaken er fra Madame Plantier.
Hunden Bob følger med. Den flotte kransen på veggen har Anna laget selv. Gulvpuffer er vintage fra Reunion Home. Trefatet er kjøpt brukt, mens lysestaken er fra Madame Plantier. Vis mer
Hos Anna pyntes det overalt, også i trappen.
Hos Anna pyntes det overalt, også i trappen. Vis mer

Allerede som 20-åring begynte hun å drømme om sitt eget hus, men ikke hvilket som helst hus.

– Jeg hadde festet meg ved dette huset, som er fra 1910. Det føltes som et typisk «Anna-hus» med rød trepanel, gråstein utenfor, to verandaer og en hageflekk. Det var en koselig atmosfære omkring huset som tiltrakk meg. Hver gang jeg skulle hjem til søsteren min og gikk forbi, følte jeg at det ville være perfekt for meg.

Det gamle garderobeskapet i metall er et av Annas mange bruktfunn.
Det gamle garderobeskapet i metall er et av Annas mange bruktfunn. Vis mer
Pepperkaker og nøtter hører med.
Pepperkaker og nøtter hører med. Vis mer

Da Anna fikk øynene opp for huset, ble det brukt som sommerhus. Eierne, som var en dansk familie, hadde kost seg i Kågeröd om somrene i mange år, men til slutt kom de til veis ende. De mente at de hadde nok med leiligheten i København, og en dag sto plutselig «Til salgs»-plakaten utenfor huset.

– Da pappa og jeg banket på døren den søndagen, var jeg veldig spent på hvordan det så ut innvendig, sier Anna.

De romslige sofaene fra PB Home er fylt med puter fra Granit, Sixty Days, The Travelling Band, Udda Tina, AB Småland, Soulosofie. Gulvputen er fra Dirty Linen, mens de kvadratiske glassbordene fra 1970-tallet er en gave fra en venn. Teppet er fra House Doctor og girlanderen fra Afroart.
De romslige sofaene fra PB Home er fylt med puter fra Granit, Sixty Days, The Travelling Band, Udda Tina, AB Småland, Soulosofie. Gulvputen er fra Dirty Linen, mens de kvadratiske glassbordene fra 1970-tallet er en gave fra en venn. Teppet er fra House Doctor og girlanderen fra Afroart. Vis mer
En forhåpningsfull Bob følger med når Anna står ved kjøkkenbenken.
En forhåpningsfull Bob følger med når Anna står ved kjøkkenbenken. Vis mer

Det viste seg at det var en klassisk feriehus-stil med furupanel på veggene, blått linoleumsgulv på badet og korkbelegg på flere av gulvene, og flere små rom.

– Det var ikke helt min stil, men likevel perfekt. Jeg skjønte umiddelbart at dette huset måtte bli mitt.

Og heldigvis for henne mente også faren hennes det samme, og han er snekker. Han kunne konstatere at det var et «friskt» hus uten mugg og fukt.

– Det er bare å kjøre på om det er det du vil, sukket han.

– Om jeg vil?! svarte Anna.

– Pappa var nemlig ikke like lysten på å gi seg i kast med prosjektet som det jeg var. Han hadde nettopp pusset opp sitt eget hus, og før det hadde han vært med å totalrenovere huset til søsteren min.

Anna har plassert små krukker med bartrær mange steder i huset, som her på kjøkkenbenken.
Anna har plassert små krukker med bartrær mange steder i huset, som her på kjøkkenbenken. Vis mer
Det er tregulv på de fleste av gulvene i taket, men på kjøkkenet har Anna lagt store, grå fliser.
Det er tregulv på de fleste av gulvene i taket, men på kjøkkenet har Anna lagt store, grå fliser. Vis mer

Det er ikke et dårlig stykke arbeid far og datter har gjort med huset. Av den tidligere feriehusstilen er det ikke et spor igjen. I stedet har det røde trehuset fått et nytt indre med gamle detaljer i kombinasjon med frekk design, høy kosefaktor og råpussede vegger. De små rommene er slått sammen til ett stort og fint rom som forener spiseplass, stue og kjøkken. Slitte gulv er blitt erstattet av nye i tre og fliser, og badet er blitt en luksuriøs drøm du helst bare vil bli værende i.

– Jeg hadde håpet å finne gamle, originale tregulv under gulvbelegget, men det fantes dessverre ikke, sier Anna.

– Derimot oppdaget vi et vakkert tretak med bjelker ­under, noe vi ikke hadde regnet med. Bingo!

Et vakkert speil og levende lys i en lykt skaper stemning på soverommet.
Et vakkert speil og levende lys i en lykt skaper stemning på soverommet. Vis mer
Dagsengen er laget av en venn av Anna, og består av en gammel gymmatte i skinn fra Praha, med ramme i smijern. Med puter i ulike farger er den blitt et komfortabelt sted å være. Teppet er et brukt boucherouite fra Marokko, mens taklampen er fra Olsson & Jensen.
Dagsengen er laget av en venn av Anna, og består av en gammel gymmatte i skinn fra Praha, med ramme i smijern. Med puter i ulike farger er den blitt et komfortabelt sted å være. Teppet er et brukt boucherouite fra Marokko, mens taklampen er fra Olsson & Jensen. Vis mer

Mens den omfattende oppussingen foregikk, handlet Annas liv om jobb i butikken på dagtid og hardt arbeid i huset om kvelden og all ledig tid. Det elektriske og rør­leggerarbeidet fikk fagmenn ta seg av, men ellers gjorde Anna og faren alt selv.

– Vi strippet huset helt innvendig. Jeg vet ikke hvor mange millioner spiker jeg dro ut, eller hvor mange timer jeg brukte på å skrape bort tapet og børste taket med stålbørste. For ikke å snakke om alt det gamle skrapet vi fraktet bort.

– Jeg angret likevel aldri på kjøpet til tross for alt slitet. Det å være med på prosessen er jo halve moroa. Det ville ikke vært den samme gleden om jeg hadde satt ut alt til ulike håndverkere. Men uten pappas hjelp ville det ikke gått. Han var den som gjorde mest.

Servanten fra Fira Habitat i naturlig stein på bordet fra Olsson & Jensen gir badet en nesten magisk atmosfære som forsterkes av det vakre speilet fra Snowdrops Copenhagen.
Servanten fra Fira Habitat i naturlig stein på bordet fra Olsson & Jensen gir badet en nesten magisk atmosfære som forsterkes av det vakre speilet fra Snowdrops Copenhagen. Vis mer

Anna stortrives i huset. Her finnes akkurat den koselige atmosfæren hun ønsket seg. Sjelen og historien i et gammelt hus setter et spesielt preg, mener hun. Det er derfor hun foretrekker gamle hus framfor nye. Hun har innredet det med kontraster. Som så mange andre liker hun blandingen av loppefunn og design. Og så liker hun miksen av jordnære ting og bling-bling.

– Det tar litt tid før man får det slik man ønsker seg, sier Anna.

– Basen av møbler kjøpte jeg umiddelbart. Og etter hvert som jeg har bodd meg inn, er flere detaljer blitt tilført. ­Friske snittblomster har imidlertid alltid vært en viktig innredningsdetalj i hjemmet mitt. Det er vel en yrkesskade, ­antar jeg, avslutter blomsterdekoratøren.

Det store soverommet i andre etasje er som en innbydende suite med mange herlige innredningsdetaljer. Etter at de hadde revet det gamle innvendige taket, fikk de økt takhøyde med synlige takbjelker her.
Det store soverommet i andre etasje er som en innbydende suite med mange herlige innredningsdetaljer. Etter at de hadde revet det gamle innvendige taket, fikk de økt takhøyde med synlige takbjelker her. Vis mer

Få stilen

Skap julestemning i hjemmet med mønstrete tekstiler, naturmaterialer og dype farger.

Pute (kr 230, Ellos Home).
Pute (kr 230, Ellos Home). Vis mer
Salongbord (kr 9050, Ferm Living).
Salongbord (kr 9050, Ferm Living). Vis mer
Lysekrone (kr 5900, Markslöjd).
Lysekrone (kr 5900, Markslöjd). Vis mer
Julekuler (kr 150, 16 stk., Ikea).
Julekuler (kr 150, 16 stk., Ikea). Vis mer
Julepynt (kr 200, Bloomingville).
Julepynt (kr 200, Bloomingville). Vis mer
Gulvteppe (kr 11 000, Layered).
Gulvteppe (kr 11 000, Layered). Vis mer
Kongle med lyskilde (kr 120, Star Trading).
Kongle med lyskilde (kr 120, Star Trading). Vis mer
Juletre i plast (kr 1295, Ikea).
Juletre i plast (kr 1295, Ikea). Vis mer
Modulsofa (kr 25 000, Kave Home).
Modulsofa (kr 25 000, Kave Home). Vis mer
Bordlampe (kr 1500, Menu).
Bordlampe (kr 1500, Menu). Vis mer
Pute (kr 500, House Doctor).
Pute (kr 500, House Doctor). Vis mer
Trillebord (kr 9290, Note Design Studio, &Tradition).
Trillebord (kr 9290, Note Design Studio, &Tradition). Vis mer
Fargerik puff (kr 1500, Bloomingville).
Fargerik puff (kr 1500, Bloomingville). Vis mer
Julestjerner i papir (kr 220, Ferm Living).
Julestjerner i papir (kr 220, Ferm Living). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer