Hvordan snekre blomsterkasse

I denne blomsterkassen skjuler det seg en genial løsning!

Det er ikke så vanskelig å bygge blomsterkasse selv. Steg-for-steg-tipsene får du her!

ENKEL BLOMSTERKASSE: Denne blomsterkassen har Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, snekret selv. På innsiden av blomsterkassen skjuler det seg en genial løsning! FOTO: Kathrine Haugholt.
ENKEL BLOMSTERKASSE: Denne blomsterkassen har Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, snekret selv. På innsiden av blomsterkassen skjuler det seg en genial løsning! FOTO: Kathrine Haugholt. Vis mer
Publisert

Frodige planter i full blomst gjør det ekstra koselig å oppholde seg på plattingen eller terrassen. Har du verken hage eller bedd for å pynte uteområdet med grønt?

Fortvil ikke - her er både store og små blomsterkasser den perfekte løsningen, og disse kan du enkelt snekre selv.

Lenger ned i artikkelen ser du hvordan det kan gjøres!

Slik planlegger du

- For å bygge en blomsterkasse trenger du bare enkle verktøy som de fleste har hjemme, sier Erling Nesse.

Han er hageentusiast på sin hals og deler velvillig tips og inspirasjon via sin instagramkonto, og blomsterkasser har han selv bygget flere av.

- Holder du deg til lodd og vater, så er det ikke så nøye hvordan konstruksjonen ser ut inni. Når du kler kassene med bord sånn noenlunde i lodd og vater, så ser det bra ut, ivrer han.

Og hva slags materiale du bruker til å snekre sammen en blomsterkasse, velger du selvsagt selv.

Noen av Nesses blomsterkasser består for eksempel av fire stykk sengegavler fra et nedlagt snekkerverksted, skrudd sammen og kledd med terrassebord.

- De store blomsterkassene, som jeg blant annet har brukt som rekkverk rundt terrassen, har litt mer solid konstruksjon av trevirke kledd med terrassebord, forteller han.

Som med de fleste andre gjør-det-selv-prosjekter bør du lage deg en god plan før du går i gang med å bygge en blomsterkasse, råder Nesse.

Utstyret du trenger

For å lykkes med et hvilket som helst byggeprosjekt krever det at du har alt av nødvendig utstyr, understreker Kathrine Haugholt, interiørkonsulent og boligstylist ved Haugholt interiør, samt driver av bloggen Mittlilleprosjekt og instagramkontoen Haugholt-interior.

- Du trenger de materialene du ønsker å bygge blomsterkassen av, for eksempel spiler eller terrassebord. Jeg anbefaler materialer som tåler utevær og holder lenge, helst impregnerte materialer. Disse kan beises og trenger ikke vedlikehold hvert år. Men du kan også ha dem slik de er, uten å beise dem, tipser Haugholt.

For å snekre sammen blomsterkassen trenger du ellers:

 • målebånd eller tommestokk
 • blyant for å markere mål
 • kapp og gjærsag
 • drill og bits
 • skruer og/eller spiker
 • stiftepistol
 • tapetkniv for å skjære opp fiberduk

Du trenger også knotteplast til å kle blomsterkassen med innvendig, dreneringsgrus som lecakuler, fiberduk, og selvsagt plantejord.

Men vil du forenkle prosessen litt, kan du bruke murerbalje som innmat fremfor knotteplast - vi viser deg hvordan lenger nede i saken!

Bygge blomsterkasse steg for steg

Nå kan du bygge blomsterkassen!

Her ser du noen bilder fra Kathrine Haugholts blomsterkasse-prosjekt. Kassen er enkel, uten bunn:

Mål opp plankene, marker og kutt dem i ønsket størrelse. Foto: Kathrine Haugholt.
Mål opp plankene, marker og kutt dem i ønsket størrelse. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
Lag en firkantet ramme i bunn. Foto: Kathrine Haugholt.
Lag en firkantet ramme i bunn. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
Bygg så et solid reisverk oppå rammen, bygg oppover så høy som du ønsker at kassen skal være. Foto: Kathrine Haugholt.
Bygg så et solid reisverk oppå rammen, bygg oppover så høy som du ønsker at kassen skal være. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
Kle igjen konstruksjonen på hver side, for eksempel med terrassebord. Foto: Kathrine Haugholt.
Kle igjen konstruksjonen på hver side, for eksempel med terrassebord. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
Veggene på innsiden av kassen må kles med knotteplast, legg fiberduk og dreneringskuler i bunn før du fyller på med jord. En blomsterkasse uten bunn, bør stå på et underlag som tåler at vann renner gjennom blomsterkassen. Du kan ha blomsterkassen helt enkel uten noen ramme rundt øverst som her, om du vil. Foto: Kathrine Haugholt.
Veggene på innsiden av kassen må kles med knotteplast, legg fiberduk og dreneringskuler i bunn før du fyller på med jord. En blomsterkasse uten bunn, bør stå på et underlag som tåler at vann renner gjennom blomsterkassen. Du kan ha blomsterkassen helt enkel uten noen ramme rundt øverst som her, om du vil. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
Eller du kan avslutte med en ramme på toppen rundt hele kassen. Et tips er å skru sammen rammen før du igjen spikrer eller skrur den fast oppå blomsterkassen. Da unngår du store sprekker i hjørnene. Foto: Kathrine Haugholt.
Eller du kan avslutte med en ramme på toppen rundt hele kassen. Et tips er å skru sammen rammen før du igjen spikrer eller skrur den fast oppå blomsterkassen. Da unngår du store sprekker i hjørnene. Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer

Når blomsterkassen er bygget, må du kle den innvendig før du fyller den med jord.

 • Da kan du bruke grunnmursplast/knotteplast som du fester på plankeveggen, for eksempel med tynne spiker, slik at ikke jord faller mellom plasten og plankeveggen på kassen.
 • Fyll singel eller leca i bunn for drenering
 • Legg fiberduk over dreneringsmassen
 • Fyll på jord
 • Plant i vei!

Vil du gjøre denne prosessen pittelitt enklere?

Da kan du bruke en murerbalje som innmat i blomsterkassen i stedet for knotteplast:

MURERBALJE: En slik kan du bygge en åpen blomsterkasse rundt, så kan murerbaljen løftes opp av kassen ved behov. Husk å borre hull i bunnen av baljen for drenering! Foto: Kathrine Haugholt.
MURERBALJE: En slik kan du bygge en åpen blomsterkasse rundt, så kan murerbaljen løftes opp av kassen ved behov. Husk å borre hull i bunnen av baljen for drenering! Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer

Med en murerbalje slipper du å kle innsiden av blomsterkassen med knotteplast. Her har Haugholt bygget en blomsterkasse med spiler rundt en murerbalje som står oppi kassen:

BYGGET RUNDT MURERBALJE: Nedi denne hjemmesnekra blomsterkassen står det en murerbalje med jord oppi. Murerbaljen er innmaten fremfor knotteplast. Bare husk å borre hull i bunnen av baljen for drenering! Foto: Kathrine Haugholt.
BYGGET RUNDT MURERBALJE: Nedi denne hjemmesnekra blomsterkassen står det en murerbalje med jord oppi. Murerbaljen er innmaten fremfor knotteplast. Bare husk å borre hull i bunnen av baljen for drenering! Foto: Kathrine Haugholt. Vis mer
 • Store, firkanta murerbaljer er fine å plante blomster og vintergrønne planter i, og mulig å flytte på om du ønsker det. Dette kan være praktisk dersom plantene oppi kassen ikke tåler kulde så godt, og bør dekkes til på vinterhalvåret. I stedet for å dekke disse plantene til, kan du heller løfte opp hele murerbaljen og sette den på et lunere sted til våren kommer igjen.
 • Du bygger enkelt en trekasse uten bunn som du setter murerbaljen oppi slik at plastbaljen skjules.
 • Borr hull i bunnen av murerbaljen for god drenering.
 • Legg i leca eller annen dreneringsmasse, legg over fiberduk og til slutt jord.
 • Plant i vei!
 • PS! Murerbaljer må ALDRI benyttes til å dyrke spiselige planter i (for eksempel urter, salat og andre grønnsaker) da materialet kan inneholde giftstoffer som smitter av på plantene.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer