I tråd med naturen

Tremøbler, papirlamper og keramikkvaser får sammen med massevis av lys og smarte løsninger dette huset til å være et rolig tilfluktssted både inne og ute.

FOTO: Nicoline Olsen
FOTO: Nicoline Olsen Vis mer
Publisert

Nanna Albjergs sommerhus ligger naturskjønt til med utsikt til svaiende tretopper på det lille stedet Tengslemark Lyng. Utvendig er det kledd i mørk trepanel, mens trepanelene innvendig er malt hvite. Men bortsett fra det henger det innvendige svært godt sammen med det utvendige. Naturen slipper nemlig også inn her – i form av tre­møbler og interiør i materialer som flettverk, papir og bomull.

En bokhylle kan fint fungere som åpne hyller på kjøkkenet og til å stille ut servise, keramikk og reisefunn.
En bokhylle kan fint fungere som åpne hyller på kjøkkenet og til å stille ut servise, keramikk og reisefunn. Vis mer

Nanna Albjerg kjøpte huset på den ville naturtomten i 2012, og siden har hun innredet og pusset opp fortløpende. Sommerhuset var et dødsbo, så første punkt på dagsorden var å sortere og rydde ut av innboet etter den forrige eieren.

– De tidligere eierne hadde utrolig mange ting som vi overtok i forbindelse med kjøpet. Vakker keramikk, som vi er svært glad for, men det var også en del som gikk rett på ­fyllinga, så vi kjørte vekk lass etter lass, sier Nanna.

Et par måneder etter overtakelsen fikk Nanna sønnen August, og sommerhusprosjektet ble derfor lagt litt på is.

I dag er hun glad for at det ble slik, for i mellomtiden fikk hun tid til å bli kjent med huset, og fant ut at alt som de trodde de måtte gjøre, ikke var så nødvendig som de først trodde.

Børge Mogensen (1914–1972) var elev av Kaare Klint, og «Folkestolen», som det står to eksemplarer av rundt bordet her, tegnet han med utgangspunkt i Klints «Kirkestolen», «J39», eller «Shakerstolen», som Mogensens populære klassiker også kalles. Spisebordet er fra Santa & Cole, og den tredje stolen er Gio Pontis «Supper- leggera», designet for Cassina. Kjøkkenelementer og fronter er fra Ikea, og hyllen i bjørk bak er fra Atbo.
Børge Mogensen (1914–1972) var elev av Kaare Klint, og «Folkestolen», som det står to eksemplarer av rundt bordet her, tegnet han med utgangspunkt i Klints «Kirkestolen», «J39», eller «Shakerstolen», som Mogensens populære klassiker også kalles. Spisebordet er fra Santa & Cole, og den tredje stolen er Gio Pontis «Supper- leggera», designet for Cassina. Kjøkkenelementer og fronter er fra Ikea, og hyllen i bjørk bak er fra Atbo. Vis mer

Litt er det imidlertid blitt, og de siste årene er huset blitt malt innvendig, peisen er renovert, og kjøkkenet er blitt åpnet, og to soverom er slått sammen til ett stort.

– Innredningen er ikke en avsluttet prosess, men noe som justeres fortløpende, forteller Nanna, som har mange planer for huset.

For eksempel drømmer hun om å skape flere klynger av hus og terrasser – med inspirasjon fra Japan, som ­familien reiste til for et par år siden. Men fram til det skjer, nyter familien huset akkurat slik det er – og helst ute på den store terrassen, hvor de også spiser når det regner.

– Det jeg elsker aller mest, er hvordan jeg har det når jeg er her. Tiden går saktere, og det er alle de små tingene som betyr noe, sier Nanna Albjerg.

Kaare Klints «Safaristolen» ble første gang presentert ved Københavns Snedkerlaugs Møbeludstilling i 1933. Den er inspirert av stoler som ble brukt av det britiske forsvaret og er på mange måter essensen av Klints karakteristiske systematikk og sans for både proporsjoner og materialer. Stolen er fortsatt i produksjon hos Carl Hansen & Søn.
Kaare Klints «Safaristolen» ble første gang presentert ved Københavns Snedkerlaugs Møbeludstilling i 1933. Den er inspirert av stoler som ble brukt av det britiske forsvaret og er på mange måter essensen av Klints karakteristiske systematikk og sans for både proporsjoner og materialer. Stolen er fortsatt i produksjon hos Carl Hansen & Søn. Vis mer
Peisen her er bygd i rød murstein, men etter at den ble pusset opp, har den fått et nytt og enklere uttrykk som passer bedre til familiens innredning. Forskjellig keramikk i samme farge gir en levende, men likevel rolig dekorasjon. Keramikken er fra Schollert, Eslau og Hjorth og er funnet på loppemarkeder.
Peisen her er bygd i rød murstein, men etter at den ble pusset opp, har den fått et nytt og enklere uttrykk som passer bedre til familiens innredning. Forskjellig keramikk i samme farge gir en levende, men likevel rolig dekorasjon. Keramikken er fra Schollert, Eslau og Hjorth og er funnet på loppemarkeder. Vis mer
Gulvene i sommerhuset står umalte opp mot det øvrige hvite treverket, og det gir et varmt fundament for alle hjemmets tremøbler.
Gulvene i sommerhuset står umalte opp mot det øvrige hvite treverket, og det gir et varmt fundament for alle hjemmets tremøbler. Vis mer
Bordet på terrassen er laget av en MDF-plate som er påsatt bein, mens spisebordsstolene er Børge Mogensens «Folkestolen».
Bordet på terrassen er laget av en MDF-plate som er påsatt bein, mens spisebordsstolene er Børge Mogensens «Folkestolen». Vis mer
Rullegardinene er fra Color & Co. Lampene er fra belgiske Bazar Bizar. Vasen på bordet er fra Hjorth Keramik, og den sto i huset da familien overtok det.
Rullegardinene er fra Color & Co. Lampene er fra belgiske Bazar Bizar. Vasen på bordet er fra Hjorth Keramik, og den sto i huset da familien overtok det. Vis mer
Nanna har valgt å slå sammen to små soverom til ett stort.
Nanna har valgt å slå sammen to små soverom til ett stort. Vis mer
Hvis du tar deg tid til å samle stein fra stranden i én farge, så får du en samling som ikke virker «rotete», men som fortsatt minner om naturen utenfor huset.
Hvis du tar deg tid til å samle stein fra stranden i én farge, så får du en samling som ikke virker «rotete», men som fortsatt minner om naturen utenfor huset. Vis mer
De innbygde skapene på soverommet er gjenbruk fra det opprinnelige kjøkkenet og virker derfor som skapt til sommerhuset.
De innbygde skapene på soverommet er gjenbruk fra det opprinnelige kjøkkenet og virker derfor som skapt til sommerhuset. Vis mer

Få stilen

Naturlige materialer og lyse tekstiler sikrer sommerstemningen.

Vegglampe (kr 1325 By Rydens).
Vegglampe (kr 1325 By Rydens). Vis mer
Stor potte (kr 1000, Kremmerhuset).
Stor potte (kr 1000, Kremmerhuset). Vis mer
Stol i tre og rotting (kr 3000, Ellos Home).
Stol i tre og rotting (kr 3000, Ellos Home). Vis mer
Krakk med flettet skinnsete (kr 2800, Kave Home).
Krakk med flettet skinnsete (kr 2800, Kave Home). Vis mer
Puter (kr 200, H&M Home).
Puter (kr 200, H&M Home). Vis mer
Sofabord (kr 1800, Sofacompany).
Sofabord (kr 1800, Sofacompany). Vis mer
Rundt teppe (kr 1800, AM.PM).
Rundt teppe (kr 1800, AM.PM). Vis mer
Kopp (kr 210, Denby).
Kopp (kr 210, Denby). Vis mer
Krakk (kr 500, H&M Home).
Krakk (kr 500, H&M Home). Vis mer
Pledd (kr 230, Kremmerhuset).
Pledd (kr 230, Kremmerhuset). Vis mer
Oppbevaringskurv (kr 1600, House Doctor).
Oppbevaringskurv (kr 1600, House Doctor). Vis mer
Dagseng (kr 6350, Jotex).
Dagseng (kr 6350, Jotex). Vis mer

Utvalg: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer