Interiør:

Ikea-bordet ditt kan være verdt titusener av kroner

Svensk ekspert spår en økning fra 599,- til 50 000 kroner.

IKEA-BORD: En svensk antikvitetsekspert hevder dette bordet kan bli verdt titusener av kroner. FOTO: Ikea
IKEA-BORD: En svensk antikvitetsekspert hevder dette bordet kan bli verdt titusener av kroner. FOTO: Ikea Vis mer
Publisert

For mange blir Ikea et selvsagt sted å dra til når hjemmet skal innredes. Det budsjettvennlige varehuset har gjort stor suksess med møblene som vi både elsker og hater.

Vi elsker de fordi de har en god pris og ofte kan man finne mange skatter inne i det blå bygget, men det er også en del av oss som kan irritere oss grønne når møblene skal settes sammen.

IKEA: Det blå varehuset gjør stor suksess med møblene sine. Foto: Scanpix
IKEA: Det blå varehuset gjør stor suksess med møblene sine. Foto: Scanpix Vis mer

Men nå kan det se ut til at all strevet virkelig er verdt det! Auksjonsfirmaet Barnebys har nemlig tatt en titt på ett av møblene til interiørgiganten og kommer fram til at du ikke burde legge ut denne på Finn.no med det første.

Bordet, ved navn Lövbacken, ligger ute på Ikeas nettbutikk til 599 kroner. Men Barnebys mener at dette bordet i fremtiden kan få en prislapp på opptil 50 000 kroner.

LES OGSÅ: Bli med inn bak dørene i et tidstypisk 60-tallshus, oppdatert anno 2018

LÖVBACKEN: I dag koster dette bordet kr 599, men i 2040 mener en ekspert det kan være verdt 50 000 kroner. Foto: Ikea
LÖVBACKEN: I dag koster dette bordet kr 599, men i 2040 mener en ekspert det kan være verdt 50 000 kroner. Foto: Ikea Vis mer

«Som mange andre velger Ikea nå å hente tilbake en av deres mest ikoniske produkter i et begrenset opplag. Bordet Lövbacken ble lansert i 1955 og er Ikeas første flatpakkede produkt. Bordet er designet av en av Sveriges mest suksessfulle designere, Gillis Lundgren. Lövbacken har blitt et samleobjekt for interiøreksperter og jeg ville ikke blitt overrasket om verdien på bordet vil se ut som dette i fremtiden (50 000 kroner)», skriver antikk-ekspert Pontus Silfverstolpe på Barnebys.co.uk.

Nå ligger bordet ute til 599 kroner, men Silfverstolpe spår at det i 2030 kommer til å være verdt mellom 10 000 og 18 000 kroner, og i 2040 fra 30 000 og opp mot 50 000 kroner.

- Jeg kunne ønske jeg var like skråsikker som Silfverstolpe, sier Stine Elisabeth Johansen, kunst- og antikvitetsekspert hos Blomqvist.

Ifølge henne har Ikea de seneste årene fått gode tilslag på auksjonsmarkedet, men at det er viktig å påpeke at dette gjelder møbler, og da i hovedsak stoler.

- Disse er av spesielt høy kvalitet for å være Ikea, laget i heltre og gjerne seter i ekte skinn og lær, designet av formgivere spesielt for Ikea. Dette (Lövbacken-bordet) er jo ikke den gjengse Ikea-gjenstanden. Den er ofte laget av billigere materialer og av middels kvalitet når det gjelder holdbarhet, sier Johansen.

FINT BORD: Lövbacken-bordet fra Ikea ser veldig bra ut, men er det verdt 50 000 kroner? Foto: Ikea
FINT BORD: Lövbacken-bordet fra Ikea ser veldig bra ut, men er det verdt 50 000 kroner? Foto: Ikea Vis mer

Videre forteller antikvitetseksperten at i løpet av de siste ti årene har Ikea satset på å knytte seg til designere som skaper gjenstander og møbler spesielt for varehuset, og gjerne av materialer som er gjenvinnbare.

- Dette er en gledelig trend når det kommer til designmarkedet. Men, og dette er et stort men: Ofte ser vi at dersom noe skal være verdt mye i fremtidens antikvitetsmarked, er det viktig at det ikke finnes enorme mengder av en gjenstand. Jo vanligere en gjenstand er, jo mindre er den verdt, sier Johansen og fortsetter:

- En limited edition-gjenstand vil naturligvis være mer sjelden enn Billy-bokhyllen, så den (bordet) har det gående for seg. Jeg anbefaler kunder å kjøpe så god kvalitet som mulig og å ta godt vare på tingene. Men viktigst av alt: kjøp noe du liker! Å leve i et museum som en håper en skal tjene penger på senere er ikke en god investering i livskvalitet!

LES OGSÅ: Gjør hjemmet ditt klart for høsten med disse nyhetene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer