Midd

Ikke gjør denne sengetabben

- Gjør senga til et utmerket hjem for midd.

MIDD: Det kan være bedre for inneklimaet droppe å re opp senga når du står opp om morgenen, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock
MIDD: Det kan være bedre for inneklimaet droppe å re opp senga når du står opp om morgenen, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Dersom du har for vane å re opp senga om morgenen, bør du kanskje tenke deg om en ekstra gang.

Det er nemlig slik at det kan lønne seg å bare la dyna ligge.

Høie of Scandinavia anbefaler at man ikke rer opp sengen din – i hvert fall ikke når du står opp. Det skriver de på nettsiden sin.

«For at midden ikke skal få gode vekstvilkår er det viktig at du rister dynen og puten din når du står opp, for å få ut fuktigheten den har opptatt i løpet av natten. Trekk dyna bakover slik at du får luftet godt», skriver de videre.

Da trives midden

Marie-Louise Danielsson Tham, rengjøringsekspert, veterinær og professor i matvarehygiene ved Örebro universitet, forklarer til Expressen at man aldri bort midden helt.

Man kan likevel redusere antallet.

- Midd trives ved 20-25 grader og i en luftfuktighet mellom 60-80 prosent, forteller hun til den svenske avisa.

- Siden vi svetter omtrent en desiliter når vi sover, blir sengen et utmerket hjem og reproduksjonssted for midd, sier Tham videre.

Gjør dette

Ifølge Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges astma- og Allergiforbund (Naaf), er det viktigste å få luftet både madrass og dyne, nettopp for å fjerne fukt.

- Jo tørrere seng, desto mer reduseres vekstvilkårene for midd.

Det kan derfor være lurt å kaste litt rundt på dyna når man står opp, samt ikke re opp senga.

- Selv om det ikke ser så veldig pent ut, lager vi noen forhold der midden ikke trives i senga vår, påpeker han.

Mange har kanskje for vane å re opp senga med både dyne og sengeteppe rett etter man har stått opp. Men ifølge Gustavsen burde mange kanskje jobbe litt med disse vanene.

- Skal du på jobb er det kanskje greit å re opp når du kommer hjem, sier han.

Selve midden er harmløs for oss, ifølge Naaf. Det kan likevel finnes allergener fra midd i både middavføring og i rester fra middens vekststadier, noe personer med middallergi kan reagere på.

På Instagram kommer The Daily Nelly stadig med hjelpsomme hverdagstips og -triks. I en av sine nyeste videoer viser hun fram et potettriks hun lærte av bestemora si for lenge siden. Video: Instagram/@thedailynelly. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Fagsjefen forklarer at dersom man er allergisk mot midd er det viktig å prøve seg fram. Han anbefaler å skrive ned på en blokk for å kartlegge hva som funker.

Gustavsen råder også om å støvsuge ekstra godt ved gulvlister i soverommet fordi der trives midden også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet