Katt

Ikke tving katten din ut nå!

I verste fall kan den dø.

KATT: Ifølge Mattilsynet tåler katter kulde dårlig. Foto: Shutterstock / NTB
KATT: Ifølge Mattilsynet tåler katter kulde dårlig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vi er i desember og kulden har virkelig begynt å sette inn. I store deler av landet viser gradestokken under 10 minusgrader.

Dersom du har en katt, er det ekstra viktig å passe på den i vinterstiden.

Kulde kan nemlig skape problemer for katter, da de tåler kulde dårlig ifølge Mattilsynet.

«Katter som fryser, bruker mye energi på å opprettholde kroppsvarmen. Katter kan lett få forfrysninger på utsatte steder som ører, hale og poter», skriver de videre på nettsiden sin.

Ikke gjør dette

- Du skal ikke tvinge katten til å gå ut hvis det er så kaldt at den vegrer seg for å gå ut når den står i døra, uttalte katteekspert Bjarne O. Braastad til TV 2.

Han er professor emeritus i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– De kan i verste fall fryse i hjel. Selv om det skal en del til kan katter som er lenge ute få forfrysninger på ører og snute, forklarer han videre til avisa.

Pass på

Også Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren har lagt ut et innlegg på Facebook hvor de oppfordrer folk til å passe godt på dyra i kulden.

- Katter og kaniner er ikke laget for norske forhold, og fryser ute nå, skriver de i Facebook-innlegget.

Om du oppbevarer veden inne er det flere ting du bør tenke på. Insekter, fukt-og råteskader kan nemlig følge med veden om du oppbevarer den feil. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

I helgen ble det funnet en død katt, som så ut til å være for liten til å være ute. Mest sannsynlig frøs den i hjel, opplyser de videre.

- Om du har utekatt anbefaler vi sterkt å holde kattene inne på dagtid når du er ute når det er så kaldt som nå, dersom de ikke kan få komme inn når de vil. De kan få frostskader på poter, ører og hale selv etter kort tid, råder Dyrebeskyttelsen videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet