Gammelt Blir Nytt

- Ingenting er hellig for meg

Se hvordan de gamle møblene til Anita Schytte (55) får nytt liv!

GAMMELT BLIR NYTT: Hjemme hos familien Schytte for å gamle møbler nytt liv. Marmorplaten på stuebordet er loppisfunn og bordbena er fra Jespers garasje. Foto: Yvonne Wilhelmsen
GAMMELT BLIR NYTT: Hjemme hos familien Schytte for å gamle møbler nytt liv. Marmorplaten på stuebordet er loppisfunn og bordbena er fra Jespers garasje. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK LIVING: Anita Schytte (55) har jobbet med design og interiør i hele sitt yrkesaktive liv, både administrativt og kreativt. Hun har skrevet om interiør for danske magasiner og aviser, og bistår bedrifter med rådgivning, forretningsutvikling og stylingoppgaver. I tillegg er hun ifølge seg selv offer for kreativt dagdrømmeri.

– Jeg elsker store rom. Egentlig er det synd at jeg ikke eier en herregård, jeg tenker mye på hva jeg kunne ha gjort med de store rommene der, røper hun.

I en murermestervilla fra 1932 bor Jesper (60) og Anita Schytte (55) sammen med hundene Silke og Sally. Barna August, Nini og Julie er voksne og for lengst flyttet hjemmefra. 

Anita har faktisk vært avstandsforelsket i murvillaen i Korsøi siden hun var 16, og kjøpte det to dager etter at det ble lagt ut for salg.

– En venninne bodde her med sin mor da jeg gikk på gymnaset. Jeg beundret huset den gang, og sa at «en dag skal jeg bo her». Og sånn ble det, ler hun.

LES OGSÅ: Innredet drømmehuset i Toscana

EVIG OPPUSSINGSPROSJEKT: Anita synes ikke noe er hellig og lever for forandring. Derfor endrer hun interiøret i hjemmet sitt til stadighet. Foto: Yvonne Wilhelmsen
EVIG OPPUSSINGSPROSJEKT: Anita synes ikke noe er hellig og lever for forandring. Derfor endrer hun interiøret i hjemmet sitt til stadighet. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

HJEMMELAGET STUEBORD: Marmorplaten er loppisfunn og bordbena er fra Jespers garasje. Foto: Yvonne Wilhelmsen
HJEMMELAGET STUEBORD: Marmorplaten er loppisfunn og bordbena er fra Jespers garasje. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

HATTER SOM PYNT: I gangen henger Jespers gamle jakthatter, som kul og annerledes dekor! Foto: Yvonne Wilhelmsen
HATTER SOM PYNT: I gangen henger Jespers gamle jakthatter, som kul og annerledes dekor! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

PYNT TIL JUL I STUA: I hjemmet til Anita skriker det ikke akkurat jul. Dekorasjonene i høytiden er nedtonede og holdes på et minimum. Foto: Yvonne Wilhelmsen
PYNT TIL JUL I STUA: I hjemmet til Anita skriker det ikke akkurat jul. Dekorasjonene i høytiden er nedtonede og holdes på et minimum. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

- Ingenting er hellig for meg

Murhuset er den tredje boligen hun har totalrenovert. Før hun flyttet hit med mann og tre barn, bodde hun i et helt moderne hus med moderne møbler, og før det igjen hadde hun en gammel herskapsleilighet med gamle møbler. Selv om hun elsker interiør og design, knytter hun seg ikke til tingene sine.

– Ingenting er hellig for meg, jeg har ingen møbler jeg MÅ ha med meg hele livet. Jeg er ganske barsk når det kommer til å bytte ut, det er nok fordi jeg elsker forandring. Av samme grunn har jeg mange trekk til sofaen, og dermed har den fått være med meg i minst 15 år.

LES OGSÅ: Garasjen ble et trendy familiehjem

TRENDY KALKMALING: Veggene på soverommet er malt med kalkmaling og hyllen er laget med materialer fra datterens stall. Foto: Yvonne Wilhelmsen
TRENDY KALKMALING: Veggene på soverommet er malt med kalkmaling og hyllen er laget med materialer fra datterens stall. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Ikke alle ting skiftes ut

Men til jul har selv Anita noen ting hun må ha hvert år. Som julemusikk i alle varianter, levende lys i mengder, og et brett fylt med godsaker.

– Min mann sier at det ikke er så mye jul her. Da barna var små hadde vi alt som hører julen til. Nå som det er bare oss to, skaper jeg stemning med å fylle på med mer av alt: Litt mer puter, litt mer lys, granbar og andre, dypere farger, forteller danske Anita Schytte. 

Men selv om julen begynner forsiktig, med julemusikk og litt ekstra detaljer tidlig i desember, akselererer det når julaften nærmer seg:

 I hele desember har jeg et brett stående med portvin, julegodt, tørket frukt og vakre glass. Så har man alltid noe å kose seg med hvis man får gjester. Og så ser det fint ut.  De siste dagene før jul pøser jeg på med masse dekorasjoner. Og tredje juledag er alt tilbake til det vanlige. Julen er kort og intens hos oss, ler Anita.

WALK-IN-CLOSET: Anitas kule og store garderobe har åpne hyller og hengere. Foto: Yvonne Wilhelmsen
WALK-IN-CLOSET: Anitas kule og store garderobe har åpne hyller og hengere. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

GAMMELT INTERIØR: Benken i gangen er en gammel slakterbenk, som ble brukt til å partere vilt på. Foto: Yvonne Wilhelmsen
GAMMELT INTERIØR: Benken i gangen er en gammel slakterbenk, som ble brukt til å partere vilt på. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Skifter ham fra sommer til vinter

Huset er allerede kledd om til vinterprakt når førjulstiden kommer. Sofaene har egne trekk til sommer og vinter, og teppene får varme gulvet igjen når varmen forsvinner.

Jesper er jeger og har fått flere beverskinn i hus, de ligger bare framme i vinterhalvåret. Det samme gjør de lune velurputene. Selv spisestuestolene byttes ut – de komfortable bambusstolene fra Tine K står nemlig ute om sommeren, men flytter inn til vintersesongen.

– Om vinteren liker jeg å kose meg med pledd og puter i de stolene, forklarer Anita.

Hun elsker å lage mat, gjerne lenge og til mange, og da sitter man jo også gjerne lenge ved bordet.

Men selv om julen skrus opp noen hakk i selve høytiden, er huset tilbake til hverdagen etter julefrokosten tredje juledag. Anita er ingen minimalist, men hun liker det ryddig. Derfor omgir hun seg bare med ting hun trenger eller synes er vakkert.

–  Jeg beholder for eksempel kun kjøkkentøy som jeg virkelig bruker, jeg har ingen overflødig elektronikk. Hendene mine fungerer fortsatt fint med en skarp kniv, konstaterer hun. 

REOL PÅ KJØKKENET: Reolen fra Metro er opprinnelig laget for amerikanske sykehus og er blytung. Men man kan finne lettere og billigere varianter på Ikea. Foto: Yvonne Wilhelmsen
REOL PÅ KJØKKENET: Reolen fra Metro er opprinnelig laget for amerikanske sykehus og er blytung. Men man kan finne lettere og billigere varianter på Ikea. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

STORE BADEFLISER: Det er ingen tvil om at paret har sansen for store fliser på badet! Foto: Yvonne Wilhelmsen
STORE BADEFLISER: Det er ingen tvil om at paret har sansen for store fliser på badet! Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

Anitas beste interiørtips:

KK LIVING 8 2015: I salg nå.
KK LIVING 8 2015: I salg nå. Vis mer
 • Akkurat nå har jeg veldig dilla på kalk­maling, den gjør underverker. Jeg bruker Kalklitir, har eksperimentert med det i flere år og har hele tiden lyst til å male om. Den har et helt annet liv enn annen maling, den gir en stofflig inntrykk og har så mange ansikter, så mange farger i seg selv. I mange år har alt rundt oss vært så hvitt, men jeg mener den tid er forbi. Hvitt er en enkel løsning, men det kan bli kjedelig. Man kan nesten møblere et helt rom ved å male om med kalkmaling. Jeg har blandet mye selv, men favorittfargen Nerospecial har jeg i stuen. Den er helt mørk grå. Mitt neste prosjekt blir en mørk blå vegg. Det har jeg hatt før, og den savner jeg.
   
 • Jeg liker å gruppere ting; heller mange vaser ett sted enn få vaser mange steder. Og jeg liker store ting, ting må gjerne ha litt pondus. Det gir en spenning og luft. Jeg kan ha en hel vegg uten noe, og samle alt på en vegg.
   
 • Siden jeg liker å ommøblere, henger jeg ikke opp bilder, men stiller dem inntil veggen. Det gir en helt annen fleksibilitet, samtidig som jeg synes det er fint.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge store vaser

Denne artikkelen er opprinnelig publisert i KK Living 8 2015.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer