Michala har bodd i både øst og vest, og det preger interiøret, julepynten og høytidstradisjonene i den store leiligheten.
AnjaBlinkenberg
Publisert
Hjemme hos designeren Michala Wiesneck er julen preget av mange års opphold i utlandet, blant annet 12 år i Paris og et par år i India.
– Vi formes og inspireres jo av trender og tradisjoner som kommer utenfra. Som for eksempel ved å bo i Frankrike, som ligner oss på mange måter, men som likevel er annerledes på andre områder, mener Michala.
Disse inntrykkene fra flere verdensdeler kommer til uttrykk i et juleunivers med en blanding av søte kaker, helgener, smågriser og rosetter laget av papir med tekstilprint fra 1800-tallet.
Men dette året er det likevel ikke bare trender utenfra som preger Michalas julepynt. Også det helt nære har funnet sin plass.
– Tradisjoner kommer i høy grad fra foreldrene våre og fra oppveksten. Min mor har alltid hatt en stor rolle i hvordan julen er blitt feiret hos oss. Dette er den første julen i mitt liv uten henne, forteller Michala, som for ikke lenge siden mistet moren sin.
Derfor er planen at mor Jettes engler som fast tradisjon skal sveve fra en trollhasselgrein hvert år fra nå av, som en hyllest til henne.
For tradisjoner er viktige for Michala. Hun har skapt sine egne i et sammensurium av inntrykk fra kulturene hun kjenner fra ulike deler av verden, og de danske familietradisjonene hun har med i bagasjen fra sin barndom i Danmark.
En stor kurv med gaver som matcher julepynten, er både en dekorativ og praktisk løsning. Kommoden er en japansk reisekommode fra 1920; den stammer fra keiserbyen Kyoto. Julestrømpen på kommoden har Michala selv laget av antikt indisk stoff. Maleriet over kommoden er av Farshad Farzankia. På gulvet står Verner Pantons «Panthella»-lampe.
Vis mer
Et eksempel på obligatoriske juleritualer hos familien er de fire adventssøndagene, som har et helt fast program. Den nære familien samles og baker hver første og andre søndag i advent, den tredje søndagen lages pynt, og den fjerde inviteres familie, venner og kjente fra fjern og nær til gløgg og julekaker.
Også julaften har sine faste tradisjoner. Middagen starter med østers og skalldyr, etterfulgt av klassisk dansk gås og alt som hører til den. Desserten er enten riskrem eller fransk julerulade. Deretter deles gavene ut, og det leses høyt fra «Peters Jul», en samling danske julefortellinger fra 1800-tallet.
Til slutt går dansen gjennom alle husets rom, også de aller minste. Etter fransk tradisjon slutter julen hos familien først 6. januar, da det spises galette des rois, en kake med en porselenshelgenfigur i. Den som er så heldig å finne figuren, får ønske seg noe for det nye året
Den danske designeren Børge Mogensen ble bare 58 år gammel, men har satt dype spor etter seg i dansk møbeldesign. Sofaen og «Den spanske stol» i bakgrunnen er begge fra ham. Den svarte trestolen i forgrunnen er fra Eames, og sofabordet er antikt og kjøpt i Frankrike. Sofaputene har Michala Wiesneck selv designet. Tips! Møbler og pynt i mørke farger og tresorter skaper varme, ikke minst i et ellers hvitt hjem.
Vis mer
Lag et moderne julelandskap med enkle lyshus, spinkle juletrær i naturmaterialer og papirpynt. Tips! Vær ikke redd for å bryte tradisjoner og sette ditt eget preg på dem. Julestjernen kan jo godt være en rosett av papir, og en buddhafigur kan gå rett inn i et moderne nisselandskap.
Vis mer
Finn fargetemaer også når du pynter juletreet, og holde deg til to–tre toner. Gjør du det samme når du pakker inn gavene, blir det ekstra vakkert.
Vis mer
Kongler er lette å få tak i og enkle å pynte med. Vil du gi dem det lille ekstra, kan du male dem med emaljemaling, som du får kjøpt i en hobbybutikk. Bare pass på at de er helt tørre før du går i gang.
Vis mer
Gå for én enkelt farge eller to i alt fra pynt til julegaver og borddekking – som her, der det røde og rosa er sentralt. Fargene går igjen på servietter, tallerkener, kongler og blomster. Tips! Er det en gang i året det er helt i orden å mene at «more is more», er det når du pynter til jul. Passer det din stil og smak, så fyll opp med vakre dekorasjoner til høytiden.
Vis mer
Skallstolen som møbeltype oppsto på 1900-tallet, takket være nye teknologier som formpress og dampbøying. Skallmøblene slo likevel igjennom for alvor først med den organiske modernismen i etterkrigsårene. Skallstolene her er fra Casa Shop. Lampen over bordet er spesiallaget. Tips! Et gammelt, tungt trebord kler moderne, lette skallstoler. Bland gjerne ting fra ulike stilepoker, det skaper spenning i rommet.
Vis mer
Ikke de tre vise menn fra Bibelen, men seks vise menn fra Kina våker over Michala når hun sover. Jo flere, desto bedre.
Vis mer
Michala Wiesnecks jobb i motebransjen har ført henne over hele verden. Det vitner samlingen i den kinesiske lakkhyllen fra House Doctor om. Tips! Pynt opp med ting i utvalgte stoffer og papirer hvis du ønsker deg et originalt juleuttrykk.
Vis mer
Hvorfor ikke pynte med juleknasket? At pynten da etter hvert forsvinner, betyr bare at du har tenkt riktig og kan etterfylle ved behov.
Vis mer