interiør:

Inspirert av lyset

Interiørarkitekt Pernille Arlien-Søborg Henriksen tar alltid utgangspunkt i et roms stemning når hun innreder – også i sitt eget hjem.

Lek med forskjellige former og materialer, og få et personlig uttrykk. FOTO: Peter Kragballe
Lek med forskjellige former og materialer, og få et personlig uttrykk. FOTO: Peter Kragballe Vis mer
Publisert

Villaen som interiørarkitekt Pernille Arlien-Søborg ­Henriksen bor i sammen med ­familien i Charlottenlund, som er en forstad til København, er bygget helt tilbake i 1895. Og da de kjøpte huset, ble de raskt enige om at interiøret skulle matche husets stemning.

– Det vi falt for ved huset, var at det var mye sjarm her og at det var flere stuer. Og vi ville bevare rommene slik de var, i stedet for å rive vegger. Vi ville være nennsomme med det over 100 år gamle huset, og det var vi helt enige om, sier Pernille Arlien-Søborg Henriksen.

Fornemmelsen av tidligere tider blir forsterket av naturen som kryper opp langs treverket. Med en sti langs huset er det lett å flytte seg rundt etter solen.
Fornemmelsen av tidligere tider blir forsterket av naturen som kryper opp langs treverket. Med en sti langs huset er det lett å flytte seg rundt etter solen. Vis mer

I kraft av sitt yrke er hun vant til å la rommet som skal innredes, inspirere henne. Hvis det er snakk om en restaurant, ser hun for eksempel på maten og omgivelsene. Hvis det er snakk om hennes eget hjem, kikker hun på huset og dets sjarm, og ­prøver aktivt å arbeide ut ifra det i stedet for å endre det.

– Når man innreder, handler det jo om å skape en atmosfære, og det gjelder også her hjemme. Men i hjemmet skal innredningen ha personlig karakter. Derfor er det viktigere at vi har de tingene i boligen som betyr noe, og at vi gir dem plass i stedet for være opptatt av at alt skal matche. Da får man mye mer personlig karakter i innredningen, sier Pernille.

Trekantede lamper er trendy, og den kjegleaktige formen bidrar til å gi godt lys over bordet, siden kjeglen både er nedovervendt og sprer lysstrålene. Tips! Vær oppmerksom på lyset i et rom, og la det definere innredningen. Fyll for eksempel ikke vinduskarmene med masse nips, for det skjermer for det naturlige lysinnfallet.
Trekantede lamper er trendy, og den kjegleaktige formen bidrar til å gi godt lys over bordet, siden kjeglen både er nedovervendt og sprer lysstrålene. Tips! Vær oppmerksom på lyset i et rom, og la det definere innredningen. Fyll for eksempel ikke vinduskarmene med masse nips, for det skjermer for det naturlige lysinnfallet. Vis mer

Og hun fortsetter:

– Hvis hjemmet mitt ikke er personlig, så blir det uten karakter. Hjemmet er det stedet hvor jeg slapper av, og det skal ikke være et utstillingslokale, det skal være hyggelig å være der, sier Pernille Arlien-Søborg Henriksen.

Hun mener at noe av det som gjør ­hennes hjem koselig å være i, er lyset i ­boligen. Det gir dem mulighet til å utnytte helheten.

– Hver morgen faller lyset inn på en ny måte, og jeg elsker at man kan sitte flere forskjellige steder og drikke te. Du kan flytte deg etter humøret, og det er mange steder du kan oppholde deg. Selv liker jeg å være på kjøkkenet, fordi jeg er så glad i å lage mat, sier hun.

Hvis du står overfor et valg der du skal velge kjøkkenfronter og -løsninger, kan det være en god idé å vurdere å ha noen åpne løsninger der du for eksempel kan plassere kokebøker og glass med råvarer for å gi et litt mer personlig preg til kjøkkenet.
Hvis du står overfor et valg der du skal velge kjøkkenfronter og -løsninger, kan det være en god idé å vurdere å ha noen åpne løsninger der du for eksempel kan plassere kokebøker og glass med råvarer for å gi et litt mer personlig preg til kjøkkenet. Vis mer

På grunn av lyset har Pernille også valgt en fargeskala i hjemmet som framhever opplevelsen av rommene.

– Jeg har gått for svært nøytrale farger, fordi det er så fint lys i huset, noe som er veldig viktig for opplevelsen av rommene. Når alle vinduskarmene og dørene er malt i samme farge, gir det en melankoli i rommet, og det gir noe ekstra når man der­etter setter inn møbler, sier hun.

Kontrastfarger er en sikker vinner, og her er dørkarmen og selve døren mellom kjøkkenet og spisestuen blitt malt svart. Det markerer tydelig at det er en oppdeling av rommet, selv om det er åpen forbindelse mellom de to rommene.
Kontrastfarger er en sikker vinner, og her er dørkarmen og selve døren mellom kjøkkenet og spisestuen blitt malt svart. Det markerer tydelig at det er en oppdeling av rommet, selv om det er åpen forbindelse mellom de to rommene. Vis mer
En kjøkkenøy kan virke bastant i et rom, men hvis du ønsker et sted for samtaler og ekstra bordplass, kan du la underdelen være åpen, så man kan se igjennom. Det gir mindre oppbevaringsplass, men mer luft. Tips! Velg naturmaterialer som for eksempel ubehandlet tre for å skape en naturlig følelse. Hvis treverket er malt, kan du satse på nøytrale nyanser som grått, hvitt eller svart.
En kjøkkenøy kan virke bastant i et rom, men hvis du ønsker et sted for samtaler og ekstra bordplass, kan du la underdelen være åpen, så man kan se igjennom. Det gir mindre oppbevaringsplass, men mer luft. Tips! Velg naturmaterialer som for eksempel ubehandlet tre for å skape en naturlig følelse. Hvis treverket er malt, kan du satse på nøytrale nyanser som grått, hvitt eller svart. Vis mer
Et vitrineskap bidrar til å gjøre innredningen personlig, fordi innholdet i skapet varierer fra skap til skap, alt etter hvem det står hos. En åpen hylle kan selvfølgelig ha samme funksjon, men ting blir lettere støvete og fettete hvis de ikke er bak dører.
Et vitrineskap bidrar til å gjøre innredningen personlig, fordi innholdet i skapet varierer fra skap til skap, alt etter hvem det står hos. En åpen hylle kan selvfølgelig ha samme funksjon, men ting blir lettere støvete og fettete hvis de ikke er bak dører. Vis mer
Bildevegger har vært populære en stund, og de kan settes opp på ulike måter. Et godt tips før bildene blir hengt opp på veggen, er å legge dem ut på gulvet først for å finne ut av hvordan de utvalgte bildene best mulig kan henge sammen.
Bildevegger har vært populære en stund, og de kan settes opp på ulike måter. Et godt tips før bildene blir hengt opp på veggen, er å legge dem ut på gulvet først for å finne ut av hvordan de utvalgte bildene best mulig kan henge sammen. Vis mer
Badet er holdt i grå toner med varme innslag av naturlig treverk og messing. Tips! Ved å velge armatur i messing får du varme inn i rommet, og det gir et fint motspill til de grå flisene.
Badet er holdt i grå toner med varme innslag av naturlig treverk og messing. Tips! Ved å velge armatur i messing får du varme inn i rommet, og det gir et fint motspill til de grå flisene. Vis mer
Et baderomsspeil som går hele veien opp til taket, gir en fornemmelse av at rommet er større enn det er.
Et baderomsspeil som går hele veien opp til taket, gir en fornemmelse av at rommet er større enn det er. Vis mer
Et lite sidebord fra Hay fungerer som nattbord på soverommet.
Et lite sidebord fra Hay fungerer som nattbord på soverommet. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer