interiør:

Inspirert av Marrakech

I et fredet trehus i Göteborg møtes skandinavisk minimalisme, orientalsk varme og noen reale doser med italiensk design.

FOTO: Yvonne Wilhelmsen
FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert

Huset til Inga-Lill og Per-Anders (PA) Ovin ligger i Änggården et steinkast fra botanisk hage. De kjøpte det i 2006, og huset er i likhet med de fleste bygningene i området fredet og ligger i et vakkert boligkvarter preget av kjærlighet til estetikk og kultur. Husene er plassert som engelske rekkehus, alle med sitt eget lille hageteppe på begge sider av huset.

– Det er ikke noe typisk snobbestrøk med Teslaer parkert foran hvert hus. Mange av beboerne er kulturarbeidere. Det er så koselig her, og bynært, med gåavstand til sentrum. Det er sjelden det kommer hus til salgs i området, så vi føler oss heldige som har fått kjøpe stedet, sier Inga-Lill Ovin.

Inspirert av Marrakech

Hun og PA traff hverandre på jobb, og det resulterte i to forelskelser. Først falt de for hverandre. Så, på bryllupsreisen i 2003, ble de rammet av forelskelse nummer to: i Marrakech. Alt var så vakkert: Fargene, menneskene, luktene, håndverket, maten – og, ikke minst, flisene. De har reist tilbake hvert eneste år siden og eier nå også sin egen riad i den marokkanske byen. Siden 2006 har nettopp marokkanske fliser vært levebrødet deres, for sammen grunnla Inga-Lill og PA Marrakech Design, først bare med tradisjonelle marokkanske fliser, og i senere år også sementfliser med nytt og mer moderne design i samarbeid med designere som Monica Förster, Claesson Koivisto Rune og Mats Teselius.

Spisestolene «Carimate», tegnet av Vico Magistretti or Cassina, er et aldri så lite kupp. – Da jeg kjøpte dem brukt i sin tid, var det liten interesse for dem, og jeg betalte bare 700 kroner for seks stoler. I etterkant er de blitt svært ettertraktede og ville nå gått for en langt høyere sum. Lampen over bordet er håndlaget i Marrakech. Tuareg-teppet er også kjøpt i Marrakech. Trestolen er «Öresund 537» fra Karl Andersson & Söner.
Spisestolene «Carimate», tegnet av Vico Magistretti or Cassina, er et aldri så lite kupp. – Da jeg kjøpte dem brukt i sin tid, var det liten interesse for dem, og jeg betalte bare 700 kroner for seks stoler. I etterkant er de blitt svært ettertraktede og ville nå gått for en langt høyere sum. Lampen over bordet er håndlaget i Marrakech. Tuareg-teppet er også kjøpt i Marrakech. Trestolen er «Öresund 537» fra Karl Andersson & Söner. Vis mer

I huset i Änggården er det riktignok ikke marokkanske fliser overalt. Kjøkken og bad har fått stå ganske uforandret siden de flyttet inn – det er ingen grunn til å endre på noe bare for å gjøre det.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne hatt «mine» fliser her, men det ville være ressurssløseri. Man kan ikke bare kaste ut ting og bytte kjøkken hvert tiende år. Selv om kjøkkenet vårt kanskje ikke er det jeg selv ville valgt, byr det meg jo ikke imot. Man tilfører litt sjel her og der, og så blir det jo fint, sier Inga-Lill, som likevel har klart å snike inn noen små streif av Marrakech design i gangen.

I et hjørne av spisestuen kan man slenge seg ned i designklassikeren «Eames Lounge Chair» fra Vitra. Bordlampen er «Baklava» av Claesson Koivisto Rune for Örsjö, mens stålampen er fra Flos.
I et hjørne av spisestuen kan man slenge seg ned i designklassikeren «Eames Lounge Chair» fra Vitra. Bordlampen er «Baklava» av Claesson Koivisto Rune for Örsjö, mens stålampen er fra Flos. Vis mer

Kjærligheten til Marrakech er likevel godt synlig i det fargerike hjemmet. Håndlagde lamper, knyttede tepper, flettede kurver og bohemske detaljer er fraktet fra den afrikanske eventyrbyen, og har funnet sitt nye hjem i Änggården. Ekstra flotte blir de sammen med skandinaviske klassikere og spenstig italiensk design. Stilen er blitt til av seg selv, sier Inga-Lill.

– Jeg liker å blande gammelt og nytt og å tilføre spesielle ting vi finner på reiser eller på loppemarked. Noe er selvfølgelig av nyere dato hos oss også, men jeg kan ikke ha ting jeg må være redd for. Jeg vil ha det hjemmekoselig, avslappet og hyggelig. Derfor har jeg ikke så mye som kan gå i stykker. Hos oss bor det en hund, og vi må kunne slenge oss i sofaen og spise foran tv-en. Vi er en familie som skal leve her, og jeg vil at gjester som kommer på besøk til oss, skal føle seg avslappet og velkomne. Det er tross alt trivsel, ikke ting, som er det viktige, sier Inga-Lill.

På bordet står flere gjenstander som Inga-Lill har kjøpt i Marrakech.
På bordet står flere gjenstander som Inga-Lill har kjøpt i Marrakech. Vis mer

Helst skal det jo også være praktisk og funksjonelt. Som i mange eldre hus var oppbevaring og garderobeplass en utfordring da de flyttet til Änggården. Paret har derfor prioritert å tilføre nye, primært skjulte oppbevaringsløsninger.

– Selv om jeg kan være dårlig til å følge det selv, vil jeg helst at alle ting skal ha sin plass.

Inga-Lill er strålende fornøyd med at hun fikk kjøpt «Carimate»-spisestolene, som ble tegnet i 1959.
Inga-Lill er strålende fornøyd med at hun fikk kjøpt «Carimate»-spisestolene, som ble tegnet i 1959. Vis mer

Garderober og skap i huset, kjøpt hos Kvänum, er i heltre. Håndverk betyr mye for meg – at det faktisk er noens hender som har skapt det jeg omgir meg med, og det gjelder enten det er et teppe eller et klesskap. Jeg vil ikke at det skal føles masseprodusert, selv om jeg selvfølgelig også kan ha en Ikea-lampe, sier hun.

Lamper er Inga-Lill for øvrig spesielt opptatt av. Mer enn en gang er hun kommet inn i et hjem og reflektert over den manglende sjelen som er lagt ned i belysningen.

– En vakker lampe kan bære et helt rom! Lamper setter hele stemningen i et hjem, det merker vi jo spesielt i den mørke årstiden. Med riktig belysning kan en gammel sofa se fin ut, mens når lyset er satt feil, blir ingenting pent.

En vakker glassklokke pynter opp på kjøkkenbenken.
En vakker glassklokke pynter opp på kjøkkenbenken. Vis mer
Gå for ordentlig kunst som beveger deg, sier Inga-Lill, som på denne veggen har amerikansk fotokunst og pop art.
Gå for ordentlig kunst som beveger deg, sier Inga-Lill, som på denne veggen har amerikansk fotokunst og pop art. Vis mer
Kjøkkenet fra 1990-tallet er fransk og sto slik da de kjøpte det. Det har blant annet benkeplate i marmor. – Det er rent og «cleant», og jeg bestemte meg for å beholde det og vente til det blir moderne med hvit høyglans igjen, ler Inga-Lill. Kjøkkenviften er fra Kaptensgården, kjøleskapet fra Gorenje.
Kjøkkenet fra 1990-tallet er fransk og sto slik da de kjøpte det. Det har blant annet benkeplate i marmor. – Det er rent og «cleant», og jeg bestemte meg for å beholde det og vente til det blir moderne med hvit høyglans igjen, ler Inga-Lill. Kjøkkenviften er fra Kaptensgården, kjøleskapet fra Gorenje. Vis mer
Badet var allerede fint da paret overtok huset, og derfor har de ikke hatt hjerte til å endre på det, til tross for at de selv lever av marokkanske fliser. Lampen er fra Marrakech.
Badet var allerede fint da paret overtok huset, og derfor har de ikke hatt hjerte til å endre på det, til tross for at de selv lever av marokkanske fliser. Lampen er fra Marrakech. Vis mer
Tapetet «Narina 03» i hallen er fra Cole & Son. Teppet er fra Affari. I taket henger en 70-tallslampe av ukjent designer. Puffen er fra Olsson og Jensen, bordet er et bruktfunn.
Tapetet «Narina 03» i hallen er fra Cole & Son. Teppet er fra Affari. I taket henger en 70-tallslampe av ukjent designer. Puffen er fra Olsson og Jensen, bordet er et bruktfunn. Vis mer
Flisene i gangen er «Mari» av Claesson Koivisto Rune fra Marrakech Design.
Flisene i gangen er «Mari» av Claesson Koivisto Rune fra Marrakech Design. Vis mer
Armaturene på badet er fra Duravit.
Armaturene på badet er fra Duravit. Vis mer
Fargen på soveromsveggen er «InchyraBlue» fra Farrow & Ball. Fløyelsgardinene er fra House of Hackney. Lenestolen er Vico Magistrettis «Maralunga», som de har kjøpt på auksjon. Lampen er fra Flos. Bildet på veggen er av den norske fotografen og billedkunstneren Tom Sandberg.
Fargen på soveromsveggen er «InchyraBlue» fra Farrow & Ball. Fløyelsgardinene er fra House of Hackney. Lenestolen er Vico Magistrettis «Maralunga», som de har kjøpt på auksjon. Lampen er fra Flos. Bildet på veggen er av den norske fotografen og billedkunstneren Tom Sandberg. Vis mer
Akkurat som sengeteppet har også sengetøyet dekorative dusker langs kanten.
Akkurat som sengeteppet har også sengetøyet dekorative dusker langs kanten. Vis mer
Vegger og tak i spisestue, hall og stue er malt i fargekoden «1502-Y».
Vegger og tak i spisestue, hall og stue er malt i fargekoden «1502-Y». Vis mer
Som mye annet i dette hjemmet er også sengeteppet med dusker fra Marrakech.
Som mye annet i dette hjemmet er også sengeteppet med dusker fra Marrakech. Vis mer

Få stilen

Dype juveltoner, svungne former og herlige grønne planter gir et frodig uttrykk.

Skulptur (kr 840, Lene Bjerre).
Skulptur (kr 840, Lene Bjerre). Vis mer
Eviggrønn plante (kr 1300, Krevmmerhuset).
Eviggrønn plante (kr 1300, Krevmmerhuset). Vis mer
Pouls Henningsens «Konglelampe» i messing (60 cm i diameter, kr 107 565, Louis Poulsen).
Pouls Henningsens «Konglelampe» i messing (60 cm i diameter, kr 107 565, Louis Poulsen). Vis mer
Sementflisen «Mari» av Claesson Koivisto Rune (kr 1750 per m2, Marrakech Design).
Sementflisen «Mari» av Claesson Koivisto Rune (kr 1750 per m2, Marrakech Design). Vis mer
Bordlampen «Baklava» (kr 3950, Örsjö).
Bordlampen «Baklava» (kr 3950, Örsjö). Vis mer
«Bambusa»-pyntepute (kr 2000, House of Hackney).
«Bambusa»-pyntepute (kr 2000, House of Hackney). Vis mer
«Pacha»- loungestol (kr 21 145, Gubi).
«Pacha»- loungestol (kr 21 145, Gubi). Vis mer
Sengeteppe med dusker (kr 700, H&M Home).
Sengeteppe med dusker (kr 700, H&M Home). Vis mer
Inspirert av Marrakech
Inspirert av Marrakech
Potteskjuler i messing (kr 550, Dutchbone).
Potteskjuler i messing (kr 550, Dutchbone). Vis mer
Kurv med lokk (kr 1900, Bloomingville).
Kurv med lokk (kr 1900, Bloomingville). Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer