interiør:

– Jeg begynner forberedelsene i august og holder på helt til lillejulaften

Charlotte og familien bor på hele 1500 kvadrat. Det betyr mange rom å fylle med stemning for en som elsker julen!

- Å skape stemning i julen er det viktigste, uansett hvor man bor, sier Charlotte Sveinsen, som bor på tradisjonsrike Hovinsholm Gård på Helgøya i Ringsaker kommune. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Publisert

Da Charlotte Sveinsen fra Sarpsborg tok skuespillerutdannelse, visste hun ikke at hun skulle ende opp som husfrue på herregården Hovinsholm på Helgøya i Mjøsa. I et gedigent hus med tre fløyer og røtter tilbake til middelalderen, holder mannen Tolle kalkun og dyrker poteter, mens Charlotte driver den sesongåpne kafeen Skafferiet. Paret har tre tenåringsdøtre, og noe av det Charlotte liker best, er å fylle de store stuene med gjester, enten det er hverdag eller fest. Og aller mest i julen.

– Jeg elsker julen! Jeg føler virkelig at jeg lever i julen. Vi har besøk hele tiden, og jeg serverer bare hjemmelaget mat, forteller Charlotte Sveinsen.

– Jeg begynner forberedelsene allerede i august og holder på helt til lillejulaften, men da er det over, og jeg nyter hele resten av julen. Jeg har gjort klart alle fatene med julemat på forhånd og satt dem på kjølerommet. Kjøttpålegg, pølser, oster, marmelader. Da er det bare å sette fram julebordet når gjestene kommer.

Trappen er fra Gamle Oslo kvinnefengsel. En spiraltrapp som besteforeldrene til mannen min i sin tid fikk tak i, forteller Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Trappen er fra Gamle Oslo kvinnefengsel. En spiraltrapp som besteforeldrene til mannen min i sin tid fikk tak i, forteller Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer

– Jeg ville gi jentene våre en magisk opplevelse av julen

Charlotte bruker hele adventstiden på å pynte og gjøre juleforberedelser, og hvert år er Hovinsholm adventsfin til første desember. Langs låven henger grangirlandere i buer, og det er tett mellom de tente lyktene. Charlottes mann syntes i utgangs-punktet det var for tidlig å pynte så mye, men Charlotte visste råd:

– Jeg tenkte: Om vi lager et julemarked, så må vi jo pynte! Så vi arrangerer julemarked siste helgen før første advent. Hehe. Jeg var litt sleip og lurte det inn.

På markedet er det 70 eksterne utstillere innen mat og håndverk, og de tilstrømmende gjestene kan få seg en koselig tur med hest og slede.

– I fjor hadde vi over sju tusen besøkende. Vi serverte gløgg, kvalitetspølser, lomper av egne poteter og ribbe som er langtidsstekt i bakerovnen, forteller Charlotte.

Charlotte møtte mannen sin på låvefest hos en venninne i 2001. I utgangspunktet hadde hun aldri drømt om å bo på landet, men året etter flyttet hun til odelsgården. De staselige rommene var allerede ferdig møblert, etter mannens slekt som har bodd på gården siden 1723. Men med noen store og mange små grep har paret i årenes løp satt sitt eget preg.

– Gården har vært både kongesete, i kirkens eie og i kongens eie. Det har vært kloster her, og på indre gårdstun er det en middelaldergravplass, forteller Charlotte.

– Utfordringen ligger i å finne sin egen signatur. Det er mye å ta hensyn til. Men vi har brukt tiden og bodd oss inn. Jo mer preg man setter, jo mer tilhørighet føler man.

Svigerforeldrene bor i sidefløyen, og Charlotte og familien disponerer resten av huset. Med så mange kvadrat er det alltid er et eller annet som må vedlikeholdes – og ikke minst vaskes!

– Da huset ble bygget, hadde man jo full tjenerstab. Det har ikke vi, og da må man heller leve med at alt ikke er strøkent.

Charlotte ler:

– Men jeg har den gamle ringeklokken under bordet som er koblet til en klokkestreng. Når vi har gjester, ringer jeg stadig i den. Men det kommer jo aldri noen!

Hun forteller at kun deler av huset blir brukt i det daglige:

– Det er jo begrenset hvor mange stuer du trenger på en vanlig tirsdag, men vi synes det er veldig hyggelig å fylle rommene med folk. Og der kommer julen inn!

Charlotte kommer etter eget sigende fra et typisk «julehjem». Men det var da døtrene var små, at juleinteressen hennes virkelig skjøt fart.

– Jeg ville gi jentene våre en magisk opplevelse av julen. Noe helt annet enn det vi har ellers i året. Julen er en så eventyrlig ting.

Dette rommet kalles blåstua, og her fullføres stilen med pynt i ulike nyanser av blått. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Dette rommet kalles blåstua, og her fullføres stilen med pynt i ulike nyanser av blått. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer

- Juleforberedelser med glede

Hun innrømmer at hun er nostalgisk anlagt, og at hun har skapt egne tradisjoner på Hovinsholm:

– Jeg har ti juletrær i stuene som er ferdigpyntet til lille julaften og masse granbar på veggene. Jeg er nok ikke noen minimalist, nei!

Mange vil kanskje mene hun legger lista høyt, og at jule­for-beredelsene hennes høres slitsomme ut? Charlotte er ikke enig:

– Jeg gjør virkelig juleforberedelser med glede. Jeg spiller julemusikk som gir meg masse energi mens jeg holder på.

Yndlingsrommet hennes på gården er tårnet, med utsikt til Stange, Hamar, Gjøvik og Toten.

– Tårnet er det beste stedet om jeg vil være helt alene og drikke en kopp te eller et glas vin. Og på nyttårsaften går vi opp dit for å se på rakettene.

Charlotte smiler:

– Jeg tenker på det hver dag, at Hovinsholm er et spesielt sted. Jeg setter veldig pris på å gå på samme bakken og i samme rom som så mange har gjort før meg. Da skjønner du at livet ditt bare er en lite prikk i den store sammenheng.

Hun legger til:

– Men samtidig lever jo vi like mye her som tidligere generasjoner har gjort. Dette er jo vår tid.

Når julekvelden kommer, drar Charlotte og familien i kirken på fastlandet. Og etter gudstjenesten ringer de julen inn i stabbursklokka på tunet. Så bærer det inn, til finstas, langstekt ribbe og gaver:

– Antrekket mitt i julen er enten pysj, eller taft og fløyel. Det er ikke noen mellomting. Og jeg har samme ønskeliste hvert år: pysj, bøker og ullsokker.

Hun legger til:

– Jeg er veldig takknemlig for alle gaver, men setter ekstra pris på dem som har noe ved seg. At noen har tenkt og sett akkurat meg.

Gjestene rundt det lange festbordet i den staselige spisesalen er familie på begge sider, og senere i romjulen, venner fra fjern og nær. Et av høydepunktene i romjulen er når hele selskapet går på skøyter på andedammen.

– Etterpå spiser vi julemiddag sammen og sitter foran peisen og hygger oss. Jeg elsker virkelig julen!

– Jeg kjøper minst én ny kule hvert år, som ofte representerer noe som har skjedd det året. Vi kjøpte ny bil et år, så da ble det en bil-kule. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
– Jeg kjøper minst én ny kule hvert år, som ofte representerer noe som har skjedd det året. Vi kjøpte ny bil et år, så da ble det en bil-kule. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
FOTO: Kristina Meyn Krogvold
FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Det har alltid vært påfugl på Hovinsholm, inntil Tolle startet med kalkun. Da kunne det ikke gå løse fugler lenger på grunn av smittefare, forteller Charlotte, som kjøper fine pyntepåfugler når hun kommer over det. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Det har alltid vært påfugl på Hovinsholm, inntil Tolle startet med kalkun. Da kunne det ikke gå løse fugler lenger på grunn av smittefare, forteller Charlotte, som kjøper fine pyntepåfugler når hun kommer over det. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Charlotte skriver kokebøker, holder kokkekurs på nett, samt workshoper på gården med matlagingstema. Og hun driver gårdskafeen Skafferiet: – Jeg ønsker å gi gjestene en stemningsfull, hyggelig og landlig opplevelse med god hjemmelaget bakst og enkle lunsjretter i hagen. Det skal være som å besøke en gammel tante på landet. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Charlotte skriver kokebøker, holder kokkekurs på nett, samt workshoper på gården med matlagingstema. Og hun driver gårdskafeen Skafferiet: – Jeg ønsker å gi gjestene en stemningsfull, hyggelig og landlig opplevelse med god hjemmelaget bakst og enkle lunsjretter i hagen. Det skal være som å besøke en gammel tante på landet. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Charlotte pynter helst med historisk og klassisk julepynt. På kjøkkenet bruker hun også mat, som for eksempel tørkede appelsinskiver, som dekor. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Charlotte pynter helst med historisk og klassisk julepynt. På kjøkkenet bruker hun også mat, som for eksempel tørkede appelsinskiver, som dekor. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
– Det er jo begrenset hvor mange stuer du trenger på en vanlig tirsdag, men vi synes det er veldig hyggelig å fylle rommene med folk. Og der kommer jula inn, sier Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
– Det er jo begrenset hvor mange stuer du trenger på en vanlig tirsdag, men vi synes det er veldig hyggelig å fylle rommene med folk. Og der kommer jula inn, sier Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Denne vakre, glitrende globuskulen henger på et av husets ti juletrær. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Denne vakre, glitrende globuskulen henger på et av husets ti juletrær. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
FOTO: Kristina Meyn Krogvold
FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Julestjerna på tunet kjøpte Tolles mormor på 30-tallet. Det er samme stjerne som henger i gågata på Lillehammer, forteller Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold
Julestjerna på tunet kjøpte Tolles mormor på 30-tallet. Det er samme stjerne som henger i gågata på Lillehammer, forteller Charlotte. FOTO: Kristina Meyn Krogvold Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer