interiør:

- Jeg får en «klype meg i armen»-følelse hver gang jeg kommer hjem

Selv etter å ha bodd her i 15 år kan Cecilie nærmest ikke tro at det vakre funkishuset er hjemmet hennes.

FOTO: Michelle Meadows
FOTO: Michelle Meadows Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lys, luft og nærhet til naturen. Slik lød funksjonalismens ideal. Og dette er godt synlig i et av Europas best bevarte funkisområder, hagebyen Södra Ängby vest i Stockholm.

– Vi hadde noen bekjente som flyttet hit, og det var slik vi oppdaget dette området, sier Cecilia von Mentzer og legger til:

– Jeg vokste opp i et boligområde fra 1970-tallet i Halmstad og mannen min på en gård i Östgötaland, så vi var lite kjent i forstedene til Stockholm.

Cecilie von Mentzer stortrives i funkishuset fra 1930-tallet.
Cecilie von Mentzer stortrives i funkishuset fra 1930-tallet. Vis mer
Stuen har peis og store vinduer som vender ut mot innsjøen Mälaren. Her er det vakkert lysinnfall hele året. Teppet er fra Kasthall, sofaen fra Njudex og putene fra Designers Guild.
Stuen har peis og store vinduer som vender ut mot innsjøen Mälaren. Her er det vakkert lysinnfall hele året. Teppet er fra Kasthall, sofaen fra Njudex og putene fra Designers Guild. Vis mer

I 2007 gikk flyttelasset fra en leilighet sentralt i den svenske hovedstaden til funkishuset med utsikt mot innsjøen Mälaren.

– Det er en sann glede og se sjøen og øya Lovön på den andre siden. Og selv etter å ha bodd her i 15 år får jeg en «klype meg i armen»-følelse hver gang jeg kommer hjem, sier Cecilia.

Veggen ved spisebordet er dekorert med tapetet «Paradiset», som er designet av Josef Frank for Svenskt Tenn. Skjenken kommer fra GAD. Rundt «SuperEllipse»-spisebordet fra Fritz Hansen står Hans J. Wegners «Y-stoler». Taklampen «Romeo moon» designet av Philippe Starck er fra Flos. Lysestaken «Vänskapsknuten» er også designet av Josef Frank for Svenskt Tenn.
Veggen ved spisebordet er dekorert med tapetet «Paradiset», som er designet av Josef Frank for Svenskt Tenn. Skjenken kommer fra GAD. Rundt «SuperEllipse»-spisebordet fra Fritz Hansen står Hans J. Wegners «Y-stoler». Taklampen «Romeo moon» designet av Philippe Starck er fra Flos. Lysestaken «Vänskapsknuten» er også designet av Josef Frank for Svenskt Tenn. Vis mer
Huset har klassiske funkisdetaljer, slik som langsgående balkonger.
Huset har klassiske funkisdetaljer, slik som langsgående balkonger. Vis mer

Huset er på 200 kvadratmeter, fordelt på tre plan. Det sto ferdig i 1939 og har flatt tak. De første husene i området ble bygd med saltak, og det ble på den tiden ansett som kontroversielt med flate tak, men nå er de flate takene blitt et kjennetegn (selv om det i mange tilfeller er flate pyramidetak) i Södra Ängby på lik linje med de lyse og glatte murfasadene.

Noe annet som er spesielt for dette området, er at husene ligger fritt i naturen, og at det ikke er noen gjerder eller hekker som avgrenser tomtene. Her beveger rådyr, rever og mennesker seg fritt.

– Jeg liker hvordan husene nærmest klatrer på åsene her. Det blir så harmonisk med alle de hvite fasadene mot furutrærne. Og det er like vakkert her hele året, sier Cecilia.

Denne hyllen har Cecilia fylt med alskens nips, blant annet en lighter med bilde av Mao, små figurer og gamle colaflasker.
Denne hyllen har Cecilia fylt med alskens nips, blant annet en lighter med bilde av Mao, små figurer og gamle colaflasker. Vis mer
På peishyllen står noen av vasene og lysestakene som er viktige for Cecilia.
På peishyllen står noen av vasene og lysestakene som er viktige for Cecilia. Vis mer

Mye av funksjonalismens kjennetegn er også synlig innvendig. Rette linjer, lyse samlingsrom, en åpen planløsning med stue og spisestue i tilknytning til det mindre kjøkkenet, som riktignok ikke lenger er originalt. For her er det nå kommet et hvitt, stilrent kjøkken fra Marbodal.

Andre etasje inneholder en gang, bad og tre soverom – hvor det største har peis og doble glassdører. Opprinnelig ble det antakelig brukt som «bibliotek og herre­rom». I kjelleren er det garasje, vaskerom, et rom som i gamle dager ble kalt pikerom, samt en utleiedel, som nå disponeres av Alice, som er det eneste barnet som fortsatt bor hjemme.

– Ti år etter at huset sto ferdig, må familien som ­bodde her da, ha følt at de trengte mer plass, for da ble det bygd ut med en stue og kontor/utleiedel i kjelleren. Barna liker å ha et privat område der nede, og det gjør vi også, sier Cecilia.

Utsikt fra kjøkkenet inn mot rommet som er tvstue og bibliotek. Hyllene er spesialbygd for rommet.
Utsikt fra kjøkkenet inn mot rommet som er tvstue og bibliotek. Hyllene er spesialbygd for rommet. Vis mer

Fra gangen kommer du til kjøkkenet og stuen. Doble dører med blyglass leder inn til den store, lyse stuen der sofagruppen er plassert foran peisen. «Super-Ellipse»-­bordet og Wegners «Y-stoler» bidrar sammen med de grågrønne veggene og et teakskap fra 1950-tallet til at man her får en følelse av en moderne skandinavisk stil. Parkettgulvet er beiset med en mørkere olje.

– Siden det er så bra lysinnfall her, våget vi å satse på noe som var litt mørkere, sier Cecilia og fortsetter:

– Vi er begge interessert i interiør og er glad i dansk design, belysning, farger og mønster. Jeg er opptatt av farger og former, men må ærlig innrømme at stilen vår har endret seg med ulike trender. Men etter hvert er vi blitt tryggere på hvordan vi vil ha det.

Sengen kommer fra GAD, og er blitt kledd med stoff fra Svenskt Tenn på gavlen. Sengeteppet er fra Room, putene fra Linum og hyllen på veggen fra String.
Sengen kommer fra GAD, og er blitt kledd med stoff fra Svenskt Tenn på gavlen. Sengeteppet er fra Room, putene fra Linum og hyllen på veggen fra String. Vis mer

Den første felles leiligheten de hadde, var innredet med terrakottafargede vegger i ett rom, knallgule vegger og blå sofaer i et annet, noe som ikke er så lett å se for seg når man nå ser dette mer sobre hjemmet.

– I 1995 skulle det se ut på den måten, og vi var unge og ble påvirket av trendene. Heldigvis finnes fortsatt ­sofaene hos noen venner av oss, og det er ikke så store jobben og male om noen vegger, for det gjør vi av og til. Når det vokser opp tre barn i et hus, blir det mildt sagt slitt.

Karakteristisk for hjemmet er all den vakre belysningen, litografier av kunstnerne Stig Claesson, Madeleine Pyk og Linn Fernström, samt mange vaser og lysestaker.

– Vi har satset på bra belysning og mange lyskilder, dels fordi designerlamper er vakre å se på, og dels fordi lyssettingen er så viktig når man skaper et hjem.

Lenestolen heter «Lamino» og ble designet av Yngve Ekström i 1956 for Swedese.
Lenestolen heter «Lamino» og ble designet av Yngve Ekström i 1956 for Swedese. Vis mer

Den ene veggen i trappen opp til andre etasje er ­dekorert med tapetet «Krysantemum» av Josef Frank for Svenskt Tenn.

– Jeg er veldig forutsigbar på det der, jeg er en svensk kvinne som liker interiør fra Svenskt Tenn. Men det er noe med deres mønstre, høye kvalitet og evne til hele ­tiden å være relevante som tiltaler meg. Se bare på deres samarbeid med kunstneren Karin Mamma Andersson.

Et av soverommene brukes nå som gjesterom og ­Cecilias kontor.

– Da pandemien kom, ble vi sendt hjem umiddelbart, men nå er vi på arbeidsplassen et par dager i uken. Jeg stortrives med å jobbe hjemmefra, sier Cecilie, som forteller at hun fant skrivebordet brukt på nettet for 1000 kroner.

Det største soverommet har peis, og dermed også en peishylle der det er plass til vakre, dekorative gjenstander.
Det største soverommet har peis, og dermed også en peishylle der det er plass til vakre, dekorative gjenstander. Vis mer

Det store soverommet har utsikt mot Mälaren, og fra rommets balkongdør har man tilgang til en av husets to langsgående balkonger.

– På varme, solrike dager bruker vi dem mye. Jeg ­elsker å spise frokost og middag utendørs.

Jonas er ansvarlig for planleggingen av hagen. Siden tomten ikke er mer enn 700 kvadratmeter, er den relativt lettstelt der den klatrer i høyden. På baksiden av huset er det en liten flekk med gress, mens resten er i terrasseplatåer. Og når det blir sommer, vil lavendelen igjen blomstre. Dens lilla blomster gjør seg godt mot den ­hvite fasaden. Og nettopp duften av lavendel samt den tradisjonsrike svenske hagesteinen ölandsstein er familiens favoritter.

Få stilen

En feminin og fargerik stil, kombinert klassiske elementer, skaper et personlig og eklektisk hjem.

Bokstøtte (kr 900, Kähler).
Bokstøtte (kr 900, Kähler). Vis mer
Gulvlampe (kr 7700, House Doctor).
Gulvlampe (kr 7700, House Doctor). Vis mer
Telysholder (kr 350, Rosendahl).
Telysholder (kr 350, Rosendahl). Vis mer
Pendellampen Levitate (kr 4195, Menu).
Pendellampen Levitate (kr 4195, Menu). Vis mer
Bønnegryte (kr 920, Hay).
Bønnegryte (kr 920, Hay). Vis mer
Vase (kr 800, Rosendahl).
Vase (kr 800, Rosendahl). Vis mer
Putetrekk (kr 150, Ikea).
Putetrekk (kr 150, Ikea). Vis mer
Trehylle (kr 2550, Ferm Living).
Trehylle (kr 2550, Ferm Living). Vis mer
Spisestuestol (kr 2400, Ellos Home).
Spisestuestol (kr 2400, Ellos Home). Vis mer
Ullsofa (kr 43 990, Northern).
Ullsofa (kr 43 990, Northern). Vis mer
Spisebord (kr 11 700, Woud).
Spisebord (kr 11 700, Woud). Vis mer
Gulvteppe (kr 3000, Bagi).
Gulvteppe (kr 3000, Bagi). Vis mer

Av: Jeanette Hoff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer