Mette Myhlendorf elsker julen så mye at hun knapt klarer å vente til 1. desember før treet pyntes. Men den tradisjonelle julefargen rød, nei, den er hun ikke glad i.
FOTO: Carina Krüger
Vis mer
Karoline MathildeSohn Iversen
Publisert
Hvis man blir bedt om å si hva som er den mest julete fargen, vil nok mange svare rød, men hos Mette Myhlendorf er det ikke noe rødt å finne i desember.
– Jeg hater rett og slett rødt, sier hun.
Mette Myhlendorf syr selv kremmerhus av Liberty- og William Morris-stoff, som hun selger i nettbutikken sin. Her pynter hun greiner med dem, sammen med kunstige bær
Vis mer
Hennes jul er i stedet mer nedtonet, for å unngå at pynten tar all oppmerksomheten, men i stedet går hånd i hånd med resten av interiøret.
– Pynten min er nok litt uvøren, men jeg lager soner for å unngå at pynten tar helt over. Jeg lager for eksempel noen greiner med pynt på, der hver grein har pynt i samme farge for å holde det rolig og avstemt, selv om det kan virke tilfeldig, sier hun.
Mette har pyntet treet med en blanding av reiseminner, papirklipp fra 1980-tallet, håndlagde kremmerhus og papirrosetter.
Vis mer
En del av pynten finner hun på lokale julemarkeder, og i tillegg drar hun hvert år på en juletur til London.
– I London er de så ekstreme at du ikke kan unngå å komme i julestemning. Det er også der jeg kjøper stoff til kremmerhusene mine, så det er utelukkende forbundet med jul, sier hun.
Ikke vær redd for å bruke farger som ikke er typisk forbundet med julen. På bordet her pynter en hjemmesydd, gråblå linduk.
Vis mer
Pynten i hjemmet er da heller ikke kun flettede hjerter og glasskuler, den består også av Golden Gate Bridge i San Francisco for å inkludere gode reiseminner i høytiden.
– Jeg tar alltid julepynt med hjem fra reisene mine. Det er så koselig å ta det fram, fordi da kan vi minnes de gode opplevelsene. Det gjør julepynten mer personlig, mener Mette Myhlendorf.
Mange forbinder nok gran med juledekorasjoner, men det er et hav av naturelementer du kan prøve deg på. Her er det brukt tistler og eukalyptus til årets adventskrans. Bordet er dekket med tallerkener fra Line Rønnest, og glassene er fra Spigelau.
Vis mer
Og like viktig som at høytiden er personlig, er det at treet kommer opp. 1. desember henter Mette et tre hos den lokale juletreselgeren, og så skal det pyntes.
– Juletreet er og blir det mest sentrale ved min dekorering. Det er alltid en stor edelgran som jeg velger nøye ut. Min favorittjulesang er også den danske julesangen «Juletræet med sin pynt», for det finnes ikke noe mer julete enn selve treet. For mange føles det som et pliktløp å finne fram alle eskene med pynt, men slik er det ikke for meg. Julen er min favorittid, og jeg bruker gjerne flere dager på å pynte, sier hun.
Hvis du har en enkelt innredet krok, kan du prøve å blande kreativ pynt. Her er det laget en julesone med en miks av engler og kongler i vinduskarmen, sammen med et enkelt sedertre i en kurv fra H&M Home (mye forskjellig pynt er satt sammen uten at det tar overhånd). Foldestolen er av Poul Kjærholm, og speilet er fra Shop Dora.
Vis mer
Treet får da også lov til å stå pyntet helt til 6. januar, da familien på fransk maner feirer helligtrekongersdag.
– Jeg har bodd sju år i Paris, så jeg har tatt til meg tradisjonen med å spise kaken Galette des Rois med til Danmark. I kaken er det gjemt en porselensfigur, og den som får stykket med figuren i, er konge for en dag. Så hos oss slutter julen først i januar.
Annethvert år arrangerer Mette såkalt voksenjul, når hennes sønner er hos faren sin. Da spiser de ikke tradisjonell julemat, men i stedet den franske spesialiteten confit de canard, og drikker espressomartini.
Vis mer
Julen slipper også inn på kjøkkenet med kremmerhus og kranser. Ved siden av den innebygde vitrinen henger et speil som er blitt malt i samme farge som skapet og veggen.
Vis mer
Kake bakt i form med fire lys i, som en slags adventskake. Her blir den servert på et fat fra Pillivuyt og spist av tallerkener laget av keramiker Line Rønnest. Kakegafler og kakespade er Kay Bojesens «Grand Prix».
Vis mer
En bokstabel og noen reiseminner danner et lite stilleben på en hylle.
Vis mer
Ta inn ulike naturelementer som vanligvis ikke forbindes med jul. Det kan for eksempel være olivengreiner, eukalyptus, tistler eller lerkegreiner. Plasser greiene i vaser med pynt, og knyt kranser av forskjellig grønt.
Vis mer
Designer Poul Kjærholm ble født i 1929. Han var mannen bak flere av designklassikerne som mange fortsatt innreder med. To av dem er «PK61»-sofabordet, som Mette Myhlendorf har arvet fra sin mormor, og lenestolen «PK22», som hun har arvet fra sitt eget barndomshjem. Pendellampen er fra Flos, og gulvteppet fra Ikea.
Vis mer
Lag «pyntesoner» der du kan blande forskjellige former og materialer, slik som kremmerhus i stoff og rosetter av papir. På den måten blir det herlig julete uten at det tar over hele hjemmet.
Vis mer
Bind julekransen litt skjødesløst, der enkelte greiner får lov til å stikke ut. Det gir et mer avslappet uttrykk. Kransen her er bundet av blant annet olivengreiner, furu og eukalyptus.
Vis mer
Hvis det er steder i hjemmet som er innredet i en spesiell stil, kan denne også videreføres til julepynten. Et rullebord designet av Jacques Adnet på 1930-tallet danner for eksempel rammen for en minimalistisk innredet krok, som blir julepyntet med mørke glasskuler og en grein med kongler. Lampen er fra Flos.
Vis mer
Et klassisk interiør i svart og hvitt kan mykes opp med fargerik kunst og etniske tepper.
Papirstjerne (kr 120, H&M Home).
Vis mer
Metalliske pendellamper (kr 2750–3450 pr. stk., Wästberg).
Vis mer
Sofamodulen «Wonder» (kr 22 500, Gubi/Space Copenhagen).
Vis mer
Plakat (kr 490, Paper Collective).
Vis mer
Julekuler (kr 425 for 4 stk., Ferm Living).
Vis mer
Marmorbrett (kr 650, Hay).
Vis mer
Keramikkvasen «Cyclade» (kr 795, Menu).
Vis mer
Adventsfat (kr 600, Kähler).
Vis mer
Gulvteppe med mønster (kr 3000, AM.PM).
Vis mer
Stolen «Hood» (kr 12 495, Fogia).
Vis mer