Artikkeltype

Julemat og vin

Kan du servere rødvin til pinnekjøttet? Og hva drikker du til multekremen?

Julemat og vin
Publisert
Sist oppdatert
Øl og akevitt er klassikeren enten du spiser lutefisk, pinnekjøtt eller ribbe på julaften og trenger ikke nærmere forklaring.Vin derimot kan det være vanskelig å kombinere med den fete julematen, men det finnes råd. Her får du en pekepinn hvilken vin du bør velge til hva.

Svineribbe

Svineribbe med godt tilbehør.Rødvin Smaksrik rødvin med mye fylde og friskehet. Viner fra det italienseke distriktet Valpolicella passer som regel godt. Druer: barbera, pinot noir og sangiovese. Hvitvin Modne viner med noe sødme. Viner fra Alsace er et godt valg. Druer: riesling, pinot gris, grüner veltliner.

Pinnekjøtt

Røkt eller urøktRødvin God friskhet og fruktkonsentrasjon. Ripasso fra Valpolicella eller en grenache fra Burgund er gode alternativer. Druer: syrah, pinot noir, gamay eller grenache.Hvitvin Hvite viner kan være å foretrekke framfor røde til pinnekjøttet. Viner fra Alsace eller halvtørre viner fra Tyskland og Østerriket passer utmerket. Druer: riesling, pinot gris, grüner veltliner. Lutefisk med bacon.

Lutefisk

Rødvin Rødvin er vanskelig til lutefisk. Valget bør eventuelt falle på en vin med mye fruktsødme og moderate tanniner, som en frisk Ripasso.Hvitvin En del sødme, for eksempel en tysk spätlese eller auslese. Prøv gjerne med en musserende hvitvin. Druer: riesling, pinot noir og grüner veltliner.

Svinestek

Tradisjonelt tilbehørRødvin Viner med moderate tanniner uten for mye fatkarakter vil passe best. En Valpolicella eller en enkel portugiser kan anbefales. Druer: shiraz, merlot, pinot noir eller barbera. Svinestek med tradisjonelt tilbehør.Hvitvin Middels flyldige viner. En Chablis eller en tørr tysk vin er gode valg. Druer: riesling, chardonnay eller grüner veltliner.

Torsk

Rødvin Fruktige viner med moderate tanniner passer godt til trukket torsk. En Chianti, Valpolicella eller en Beaujolais er gode valg. Serverer du med rogn og lever kan du velge en noe kraftigere vin, som for eksempel en ueiket Burgunder.Hvitvin Tørre rieslingbaserte viner fra Alsace er perfekt til torsk. Du kan også prøve en noe tørrere savingon blanc eller en Chablis som er enkel å kombinere med smaksrik sjømat. Druer: riesling, savignon blanc eller chardonnay.

Kalkun

Rødvin For å hamle opp med den søte tilbehøret bør du velge viner med god fruktkarakter. En lett italiener, en frisk Rioja eller en Burgunder kan passe fint. Druer: sangiovese, grenache eller tempranillo. Hvitvin Hvitvin står best til kalkun når den serveres som pålegg eller i salater. Du kan gjerne drikke champagne til kalkun, spesielt hvis den serveres med lett tilbehør. Druer: pinot blanc, riesling eller grüner veltliner.

Rakfisk

Rakfisk hører med.Rødvin Rødvin og rakfisk er ikke en heldig kombinasjon. Velg i så fall din favoritt så får du om ikke annet noe du liker.Hvitvin En halvtørr hvitvin passer godt til rakfisk. En vin fra Tyskland, Østerriket eller området Alsace er gode valg. Årgangs Champagne er et annet spennende alternativ. Druer: riesling, grüner veltliner eller gewürztraminer.

Koldtbord

Julemat og annetRødvin Med så mange smaker som kombineres på et koldtbord er det best å velge lette til middelsfyldige viner uten for utpreget karakter. Hvitvin Her gjelder det kun å velge noe du liker. Viner fra Alsace er generelt enkle å kombinere med ulike smaker og vil fungere godt. Reinsdyrmedaljong er festmat.

Stek av vilt

Elg, rein eller hjortRødvin Viltkjøtt er generelt magrere enn storfekjøtt så velg en vin med moderate tanniner. Godt utviklede viner fra Nord Rhône-distriktet i Frankriket, en kraftig Italiener eller en enklere shiraz fra Australia er heldige valg. Prøv en zinfandel fra California for en lettere vin. Hvitvin Velg en kraftig hvitvin med eikepreg hvis rødvin ikke er noe for deg.

Søt avslutning

Karamellpudding er best hjemmelaget.Multekrem Viner med lavt alkoholnivå, mye sødme og god frukt. Italienske moscato viner, gjerne med bobler eller en lett Tokaji Aszú er å anbefale. Eventuelt en ung variant av sterkvinen Pineau des Charentes fra Cognac.Riskrem Vi anbefaler gjerne rød saft til riskrem, men vil du kombinere den med noe alkoholholdig kan du velge en Tawny Port eller en søt rød dessertvin som Recioto della Valpolicella. Karamellpudding En Moscatel de Setúbal eller den kypriotiske fruktvinen Commanderie St. john kan fungere godt. Madeira er også verdt et forsøk, men hold deg helst til sterkvin.Kilder: Vinmonopolet, Mat.no, Dn.noFoto: Opplysningskontoret for kjøtt

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer